Descoperita in 1994, de catre trei speologi amatori, Grota Chauvet-Pont d’Arc, din Franta, din regiunea Rhone – Alpi, a fost acceptata anul acesta, in iunie 2014, dupa sapte ani de asteptare, sa faca parte din Patrimoniul mondial UNESCO al monumentelor cu o deosebita valoare si semnificatie pentru evolutia culturii si a civilizatiei umane. Dintre cele 1001 sit-uri care apartin acestui patrimoniu, Grota Chauvet-Pont d’Arc este, la ora actuala, cea mai veche, analizele cu Carbon 14 aratand ca dateaza din perioada paleoliticului (aproximativ anii 35 000 -30 000 i.Hr.). Cele peste o mie de picturi si gravuri (majoritatea reprezentand animale – lei, rinoceri si mamuti etc.), facute de-a lungul galeriilor de peste 800 de metri lungime si in jur de 18 metri inaltime (spatii asemanatoare unei catedrale), remarcabile prin tehnicile aplicate, implicit aceea a perspectivei, sunt relevante pentru ideea existentei unei arte preistorice.
Un craniu de urs troneaza pe un colt stancos, inconjurat de altele, asezate mai jos. Pe o alta stanca este pictat un cuplu – barbatul, in picioare, cu cap de bizon, si femeia, reprezentata cu cap de leoaica. Sunt frecvente, de altfel, cuplurile – umane sau animale – cele mai multe surprinse in momente de tandrete. Una dintre cele mai interesante tehnici grafice consta in suprapunerea de imagini similare, creand iluzia miscarii, fapt absolut exceptional pentru o epoca de inceput a civilizatiei umane.
Dincolo de valoarea exceptionala a picturilor rupestre si a gravurilor, mai exista o multime de intrebari pentru care cercetatorii nu au inca raspunsuri viabile. Se stie, de exemplu, ca, in epoca paleoliticului, oamenii nu locuiau in pesteri si, atunci, astfel de locuri decorate cu mare migala serveau, probabil, pentru indeplinirea unor ritualuri.
Pentru a putea fi conservata, grota Chauvet-Pont d’Arc nu este inca deschisa publicului, in totalitate (pot fi primiti deocamdata, pentru vizitarea unei parti a pesterii, doar grupuri de cate cinci vizitatori, insotiti de doi ghizi), posibilitatea de a fi parcursa in intregime fiind prevazuta pentru anul 2015.
In 2010, a fost realizat si un film documentar de 95 de minute, despre Grota Chauvet-Pont d’Arc, dupa care s-a facut si o versiune 3D.