Galaxiile erau privite odinioara ca obiecte neschimbatoare, care persista in forma lor actuala pentru cea mai mare parte a istoriei universului. Cu toate acestea, pe parcursul ultimului deceniu, astronomii au ajuns sa inteleaga ca multe galaxii trec prin evenimente cataclismice care le pot altera aspectul in mod drastic. Galaxiile interactioneaza unele cu altele prin intermediul gravitatiei – trecerile apropiate pot indeparta material de la o galaxie si il pot adauga celeilalte galaxii. Coliziunile pot fuziona doua galaxii intr-una singura, putand chiar sa schimbe tipul unei galaxii. Galaxiile mai mici pot fi complet sfasiate si distruse de fortele mareice exercitate de galaxiile mai mari. Aceste interactiuni variate erau probabil mult mai comune la inceputurile universului, cand galaxiile abia se adunau, dar chiar si in epoca actuala este posibil sa gasim exemple spectaculoase ale interactiunilor dintre galaxii si chiar ale distrugerii acestora.
Grupurile de galaxii, unde sute sau chiar mii de galaxii locuiesc in “cartiere” dense, asigura un mediu aglomerat, un loc excelent pentru a cauta interactiuni intense dintre galaxii. Chiar si grupul Fornax – Cuptorul (un grup de galaxii care se afla destul de aproape de noi – 60 de milioane de ani lumina), care pare destul de linistit, are un exemplu de evolutie cataclismica a galaxiilor in curs de desfasurare. Fornax pare sa fie un loc linistit, chiar putin plictisitor, fiind dominat de galaxii batrane (in special ecliptice si S0). Cu toate acestea, aspectul de loc linistit este inselator, imaginile cu raze x dezvaluind un tablou mai turbulent al unui grup aflat in stadiile tardive ale unei fuziuni recente a unui subgrup marisor cu grupul principal. O privire atenta mai recenta asupra miscarilor relative ale galaxiilor a dezvaluit dovezi suplimentare care sustin ca nu una, ci doua subunitati de galaxii se ciocnesc cu grupul principal.
NGC 1427A
In retrospectiva, grupul Fornax contine un indiciu vizual important al faptului ca acesta nu este in intregime linistit – NGC 1427A, singura galaxie neregulata din grup care este bogata in gaz, are o morfologie neobisnuita cu noduri proeminente albastre de formare a stelelor. Aceasta are, de asemenea, o viteza ridicata in raport cu grupul principal (aproximativ 600 de kilometri pe secunda) si probabil face parte dintr-unul din subgrupurile care interactioneaza cu grupul principal.
Totusi, NGC 1427A este destul de izolata, prin urmare, aspectul sau neobisnuit si formarea de stele nu pot fi explicate prin interactiunea cu orice insotitoare mare, dar in schimb acestea trebuie sa fie cauzate de grup ca intreg. Miscarile stelelor care alcatuiesc NGC 1427A sunt distorsionate, iar o parte din galaxie pare sa se destrame (partea dinspre nord). Acest lucru sugereaza ca NGC 1427A nu va supravietui mult timp ca o galaxie identificabila in timpul treceri prin grupul Fornax, ci va fi perturbata, varsandu-si stelele si gazul in regiunile intergalactice ale grupului principal.
Asemenea evenimente, care acum sunt destul de rare in grupurile de galaxii, erau probabil foarte frecvente atunci cand sute de galaxii se adunau pentru prima oara in grupuri. Stelele si gazul extrase de la numeroase galaxii dintr-un grup contribuie la construirea galaxiilor uriase gasite in inima majoritatii grupurilor si explica recent descoperitele populatii intergalactice de stele (fantomatice, dar substantiale). Astronomii folosesc datele de la galaxiile asemanatoare cu NGC 1427A din grupul Fornax pentru a cerceta modelele de formare a stelelor in grupurile de galaxii, pentru a determina daca exista o legatura intre varsta stelelor si pozitia lor in cadrul unei galaxii. Acest lucru va ajuta la intelegerea modului in care influenta gravitationala a grupului a afectat mecanismele interne ale acestei galaxii si cum a raspuns aceasta la trecerea prin mediul de grup.
Deoarece are o viteza destul de ridicata in raport cu grupul principal, dupa ce NGC 1427A va fi perturbata (in aproximativ un miliard de ani), stelele sale individuale, clusterele de stele si gazul ramas vor fi raspandite in tot grupul Fornax, contribuind la marea intergalactica subtire de stele si la gazul de milioane de grade care straluceste puternic in raze x. Perturbarea unor obiecte ca NGC 1427A, sau chiar a galaxiilor mai mari cum este Calea Lactee, este o parte integranta a formarii si evolutiei continue a grupurilor de galaxii. Distrugerea iminenta a galaxiei NGC 1427 din grupul Fornax ofera o mica privire asupra unor vremuri timpurii, mult mai haotice, ale universului.
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=nfNi7-J-loA