Guineea Ecuatoriala, țara cu o vegetație luxuriantă și peisaje imposibil de descris, este un fost teritoriu locuit de pigmei. Mixul de păduri tropicale și piscuri vulcanice acoperite cu zăpadă fac Guineea Ecuatorială imposibil de ratat ca destinație turistică.
Popoarele Fang și Bubi au migrat aici, în secolul al XVII – lea și pe insula principală Fernando Po la sfârșitul secolului al XIX – lea. În secolul al XVIII – lea, portughezii au cedat teritoriu spaniolilor, incluzând și Geuineea Ecuatorială. Între 1827 și 1844, Fernando Po a fost administrată de britanici, însă a fost revendicată de spanioli. Teritoriul Rio Muni a fost ocupat de spanioli abia în anul 1926. Guineea Spaniolă, așa cum se numea atunci, a căpătat independența în anul 1968. Este singurul stat vorbitor de spaniolă din Africa.
De la începutul președenției, Francisco Macias Nguema s-a considerat părintele independenței și a început o domnie brutala, distrugand economia și abuzând de drepturile omului. Autointitulându – se „Miracolul Unic”, Nguema este considerat unul dintre cei mai îngrozitori despoți din istoria Africii. În 1979, Nguema a fost executat de nepotul său Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Acesta a început un proces de modernizare a țării, însă a păstrat multe dintre practicile dictatoriale ale unchiului său, inclusiv mărirea averii personale folosind banii publici.
Economia țării a înregistrat creșteri rapide după descoperirea de gaz și petrol in Golful Guineea, deși puțin din această bogăție a ajuns la oamenii de rand. Guvernul a fost descris de mai multe organizații ca fiind unul dintre cei mai asupri tori ai drepturilor omului din Africa.
Țara este formată din două regiuni – una continentala, numita Rio Muni și una insulară, formată din insulele Annobon, Bioko (fosta Fernando Po) , unde se afla și capitala Malabo și câteva insule mai mici, precum Corisco.
Capitala Malabo este un oraș atractiv, cu arhitictură colonială spaniolă plăcută, o piață animată si un peisaj vulcanic impresionant. Insulele au plaje superbe, cu nisip alb, care i-au inspirat pe portughezi să o numeasca „țara frumoasă”.
Turiștii care optează pentru un sejur în Guineea Ecuatorială trebuie să rețină câteva din obiectivele turistice care nu trebuie ratate:
- Vulcanul Pico Malabo ce oferă trasee pentru drumeții și pentru alpinism sau Vârful Pico Basile de 3000 de metri de unde poate fi privită insula. În zilele senine se poate vedea muntele Camerun.
- Cascadele Moca, lacul Biao și lacul Loreta, unde pot fi văzute câteva specii de maimuțe sau Parcul Natural Monte Alen, o zonă de 1.400 kilometri pătrați. Accesul se realizează printr-o rețea de trasee prin junglă, iar parcul este populat de elefanți, leoparzi și câteva specii de păsări.
- Orașul Malabo, cu arhitectura colonială spaniolă, cu piațete largi și piețe animate este de asemenea înscris pe lista obiectivelor turistice din Guineea Ecuatorială.
- Orașul Moca din valea Moca și orașul Bata din regiunea Rio Muni urmează orașului Malabo, aici putându-se observa stilul de viață a populației Bubi, indigenii de pe insula Bioko.
Activitățile sunt nelimitate, iar oportunitățile de explorare ale Guineei deschid, rând pe rând ușile secretelor pe care țara le ascunde.