Halloween este celebrat pe data de 31 octombrie, in special, in nordul Americii, dar si in unele zone ale Europei. Este asociat de obicei cu supranaturalul, fiind celebrat in ajunul unei sarbatori specifice Bisericii Anglicane si a celei Romano-Catolice, zi in care toti sfintii sunt comemorati. Desi la inceput Ziua Tuturor Sfintilor era considerata pagana, in secolul al IX-lea Biserica Catolica a hotarat ca aceasta sa fie o zi in care toti sfintii crestini sa fie sarbatoriti. Un secol mai tarziu, Biserica Catolica a stabilit pe 2 noiembrie Ziua Tuturor Sufletelor, o sarbatoare ce are ca scop purificarea sufletelor celor decedati, fiind in stransa legatura cu ziua de 31 octombrie.

Originile sarbatorii Halloween

Halloween

In Europa antica, foarte multi oameni marcau sfarsitul recoltelor printr-o sarbatoare care avea loc spre sfarsitul toamnei. Celtii numeau aceasta sarbatoare Samhain, o considerau inceputul unui nou an si se pare ca a avut o puternica influenta asupra Halloween-ului de astazi. Samhain incepea la apusul soarelui si continua a doua zi, iar oamenii care sarbatoreau credeau ca duhurile celor care au murit in anul precedent rataceau pe pamant in aceasta zi. Pentru a le face sa se intoarca in locul in care apartineau, celtii le ofereau drept ofrande bauturi si mancare si in acelasi timp faceau focuri mari in care sacrificau oameni sau animale, fiind convinsi ca doar in acest mod zeitatile vor avea grija de ei in anul ce va urma.

Atunci cand Imperiul Roman a cucerit cele mai multe triburi celtice, romanii au adoptat unele traditii de la acestia, printre care si sarbatoarea Samhain, pe care cu combinat-o cu propriile lor traditii referitoare la zeita pomilor fructiferi, Pomona.

Samhain a continuat sa fie sarbatorit in zone ca Scotia, Irlanda sau nordul Frantei, deoarece in aceste locuri Imperiul Roman nu a pus stapanire. Oamenii de aici au renuntat la acest obicei abia in Evul Mediu, cand s-au convertit la crestinism. Pentru a atrage mai multi oameni, Biserica Romano-Catolica a decis sa inlocuiasca Samhain cu Ziua Tuturor Sfintilor, oferindu-le astfel un alt prilej de sarbatoare.

Numele Halloween a fost folosit prima data abia in secolul al XVI-lea, provenind de la sintagma scotiana “All Hallow Even”, adica noaptea de dinainte de Ziua Sfintilor.

Traditii de Halloween

Avand in vedere ca aceasta sarbatoare este asociata cu fortele raului si, in general, cu supranaturalul, cele mai multe traditii se bazeaza pe aceste lucruri. Astfel, decoratiunile sunt sub forma sau au legatura cu vrajitoare, vampiri, varcolaci sau fantome sau reprezinta lucruri care sunt considerate aducatoare de ghinion, cum ar fi pisica neagra.

Poate cel mai reprezentativ simbol al acestei zile este “jack-o’-lantern”, adica un dovleac de mari dimensiuni sculptat intr-o maniera grotesca, din care se face un felinar. Se pare ca numele sau provine de la un personaj din folclorul britanic, pe nume Jack O’ Lantern, al carui suflet a fost alungat atat din Rai, cat si din Iad si a fost nevoit sa bantuie pe pamant cu o lanterna.

Citește și:  Carta marina, prima cartografiere detaliată din istorie – o hartă cu creaturi marine

O alta traditie populara de Halloween este deghizarea oamenilor in diverse personaje, traditie care ii atrage in special pe copii. In aceasta noapte, o persoana poate fi absolut cine isi doreste, de la presedinte sau vampir pana la paianjen sau orice alta fiinta supranaturala. Dupa ce s-au costumat, copiii sunt asteptati in fiecare casa sa colinde, adresand intrebarea “Trick or treat?” (un fel de “Ne dati ori nu ne dati?” romanesc). Gazdele la care cei mici se duc trebuie sa ii rasplateasca cu dulciuri, pentru ca in caz contrar copiii le vor juca feste. Cele mai populare deserturi in aceasta noapte sunt merele caramelizate.

Exista si cateva jocuri specifice. Unul dintre ele presupune ca participantii sa stea pe un scaun cu o furculita intre dinti si sa incerce sa o infinga intr-un mar. Un alt joc cu mere presupune ca participantii sa incerce sa apuce cu gura merele dintr-un recipient plin cu apa. Aceste jocuri se pare ca provin tot de la romani, datorita celebrarii zeitei pomilor fructiferi.

Pe langa jocuri, mai sunt si alte activitati care ii atrag in special pe americani de Halloween. Se uita la filme horror, mai ales ca industria filmului incearca in fiecare an sa vina cu un film nou, desi subiectele sunt in mare aceleasi, sau se duc sa viziteze o casa despre care aud ca e bantuita. Unele parcuri de distractie le ofera curiosilor tot felul de tuneluri si de labirinturi menite sa ii sperie si se intrec in tot felul de jocuri si prezentari a unor personaje infricosatoare.

foto: simplefunkidparties.blogspot.com
foto: simplefunkidparties.blogspot.com

Din pacate, de-a lungul timpului au fost semnalizate si incidente, iar in prezent oamenii incearca sa mentina vie aceasta sarbatoare si isi iau masuri de precautie. Copiii nu se mai duc neinsotiti la colindat, dupa ce in anii ’70 se zvonea ca unii copii au primit bomboane otravite sau mere caramelizate in interiorul carora erau bagate lame de ras. Desigur, aceste zvonuri pot sa isi fi facut aparitia tot in timpul sarbatorii, avand in vedere ca unul din scopurile ei e de a speria.

De cativa ani, Halloween este sarbatorit si in Romania, patronii de localuri intrecandu-se in a da petreceri spectaculoase. Aceasta sarbatore importata face furori mai ales printre tineri, care incearca sa fie cat mai inventivi atunci cand vine vorba de costumele pe care le vor purta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.