Haloul dublu din jurul soarelui este rezultatul unui simplu fenomen optic si al cristalelor suspendate in atmosfera. Cu toate acestea, frumoasele halouri de gheata au o mare importanta in ceea ce priveste miscarea planetelor. Unele dintre cele mai frumoase privelisti de pe Pamant sunt rezultatul unor coincidente stranii ale amenajarii sistemului solar. De exemplu, dimensiunile soarelui, Lunii si Pamantului, si distantele dintre acestea sunt in perfecta armonie. Atunci cand Pamantul trece prin fata Lunii si blocheaza lumina soarelui, umbra acestuia se potriveste perfect pentru a crea o eclipsa de Luna. In acelasi timp, atunci cand Luna se afla intre soare si Pamant, aceasta blocheaza soarele. Daca oricare din aceste obiecte ar fi avut alte dimensiuni sau ar fi fost plasate la alte distante unul de celalalt, nu am avea parte de aceste eclipse spectaculoase.
Insa exista lucruri si mai stranii in sistemul nostru solar, iar ecourile acestora pot fi vazute chiar aici pe Pamant. Atunci cand avem parte de conditii atmosferice propice, mici cristale de gheata umplu atmosfera.. Acesta este un halou de gheata. Un halou de gheata dublu apare atunci cand alte cristale curbeaza lumina la 46 de grade. In zil Acestea curbeaza lumina care provine de la soare la un anumit unghi, creand un halou in jurul soarelui, la un unghi de 22 de gradee foarte reci si senine, cand exista multe cristale de gheata prin cer, in jurul soarelui apar mai multe linii curbe.
In acelasi timp, noi vedem soarele in fiecare zi, insa acesta ascunde planetele care se misca in jurul lui. Ele se misca in jurul soarelui la diferite rate si distante fata de acesta. Cele doua planete care se afla cel mai aproape de soare, si ale caror orbite pot fi inscrise in cerul nostru, se misca in jurul soarelui la ceea ce noi vedem ca fiind 22 si 46 de grade distanta de soare. Daca vedeti un halou de gheata in jurul soarelui, calea sa este aproximativ aceeasi ca orbita medie a lui Mercur. Daca aveti norocul sa vedeti doua halouri de gheata in jurul soarelui, atunci vedeti orbita medie aproximativa a lui Venus. Este minunat sa privim cerul intr-o zi rece, sa vedem un cerc in jurul soarelui si sa ne dam seama ca o planeta indepartata se afla undeva de-a lungul acelui cerc.
VIDEO: