Hanul Poștei este un monument istoric din localitatea Lugoj, aflat pe strada 20 Decembrie 1989. Deşi prima fundaţie a fost realizată la sfârşitul secolului al XVI-lea, forma actuală datează din 1726. Dacă la început a fost folosită drept serviciu pentru poştalioane şi han, în secolul al XVIII-lea a fost preluată de parohia ortodoxă, prin bunăvoinţa familiei Făgăraş, care a donat-o.
Hanul Poștei a fost martorul unor evenimente istorice deosebit de importante, tradiţia locală spunând că aici ar fi poposit Mihai Viteazul în timp ce trecea prin Banat. Cu toate că nu există documente care să confirme acest lucru, se ştie că Mitropolitul Andrei Şaguna s-a oprit de multe ori la han, în timp ce se ducea spre Viena. În acest loc, organiza întâlniri cu clerici şi cu personalităţi laice din oraş, unul dintre ei fiind protoiereul Ioan Marcu al Lugojului.
De asemenea, sala mare din Hanul Poștei a fost folosită pentru multe evenimente istorice, cel mai de seamă având loc în anul 1848, când s-a dezbătut şedinţa de pregătire a Marii Adunări de pe Câmpul Libertăţii din Lugoj. Tot aici, a activat celebrul politician Coriolan Brediceanu, iar breslele meseriaşilor români se adunau periodic în clădire, pentru a discuta diverse probleme.
Monumentul istoric are planul în forma literei “L”, remarcându-se printr-o arhitectură funcţională. Pivniţele de la parter sunt boltite, iar în partea ce dă în curte există o galerie cu arcade voluminoase de zidărie.
Anul 1975 este anul în care Hanul Poștei a beneficiat de o lucrare amplă de restaurare, fiind supuse reparaţiei toate lucrurile necesare. În momentul actual, în clădire, se află sediile parohiei şi protopopiatului, precum şi Colecţia Muzeală a Protopopiatului Ortodox Lugoj.
Muzeul de artă bisericească veche nu este un muzeu de mari dimensiuni, însă conţine câteva obiecte de valoare. Are în componenţă peste 400 de exponate, unele dintre ele fiind trimise, din când în când, la Muzeul Naţional Bucureşti, unde stau o anumită perioadă de timp şi apoi se întorc aici.
Pot fi văzute cărţi bisericeşti şi manuscrise, printre cele mai importante exemplare regăsindu-se Pravila cea Mare tipărită la Târgovişte în anul 1652, Biblia de la Nurnberg din 1781, Noul Testament de la Alba Iulia din 1648, precum şi documente care prezintă anumite istorisiri legate de Revoluţia din 1848.
De asemenea, în muzeul din Hanul Poștei sunt expuse şi obiecte de cult, cum ar fi o cruce din lemn sculptat, din secolul al XIX-lea sau o cruce filigranată de la Viena din anul 1771, dar şi icoane pictate pe sticlă, lemn, pânză sau tablă, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului al XVII-lea.
Tot aici, se află diverse materiale muzicale, care i-au aparţinut lui Ion Vidu sau Gavriil Muzicescu. Pentru cei care vor să plece acasă cu un suvenir, la parter, a fost amenajat un magazin cu obiecte bisericeşti.
Hanul Poștei poate fi vizitat, mai ales că adăposteşte un muzeu. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din localitatea Lugoj, pragul său fiind călcat atât de turişti din România, cât şi de turişti din străinătate.
În prezent, Hanul Poștei este nu doar o mărturie a trecutului, ci și un centru cultural activ, găzduind evenimente care celebrează tradițiile și istoria locală. Atracția principală rămâne arhiva și expoziția permanentă, unde vizitatorii pot vedea documente, artefacte și fotografii vechi, oferind o fereastră spre viața cotidiană de altădată. Comunitatea locală continuă să fie mândră de Hanul Poștei, luptând pentru conservarea și promovarea acestuia ca simbol al patrimoniului lugojan și al Banatului.