De-a lungul celor cateva decenii de la crearea lor, hard discurile (discurile “dure”/”fixe” – “hard”), s-au dezvoltat exponential.
Acestea, prin magnetizare, pot stoca date pentru zeci de ani. In randurile care urmeaza, vei descoperi cateva momente importante din evolutia acestei componente PC si a companiilor producatoare, de la aparitia primului produs si pana la ultimele tehnologii aplicate, care s-au succedat intr-o dinamica extraordinara, fara termen de comparatie intr-un alt domeniu.
Primul hard disc – Sistem Ramac 305
In anul 1956, compania IBM lanseaza primul hard disc, cu numele de Sistemul RAMAC 305. Avea capacitatea de a stoca pana la 5 MB de date, valora uriasa suma de 50.000 de dolari si era de dimensiunea a doua frigidere. Cantarea 500 de kilograme si nu s-a vandut, ci era inchiriat pentru suma de 5 000 de dolari lunar. In anul 1963, tot compania IBM concepe primul hard portabil, supranumit “1311”, care putea stoca 2.6 MB.
Sapte ani mai tarziu, este fondata compania General Digital Corporation (redenumita “Western Digital”), in California. La scurt timp, compania IBM, extrem de activa pe piata de profil, avea deja gata primul hard disc modern, de tip „Winchester”, denumit “3340”, iar in 1978 este patentata tehnologia RAID (Redundant Arrays of Independent Disks).
La sfarsitul anilor’70, un grup de cercetatori, in frunte cu Al Shugart, fondeaza compania care avea sa devina celebra foarte curand – Seagate Technology – primul producator de harduri din lume. In anul 1979, compania Seagate anunta lansarea discului ST-506 si interfata acestuia, folosit, in acea perioada, in componenta tuturor microcomputerelor. In anul 1980, IBM lanseaza primul hard disc cu o capacitate de stocare de un giga. Acesta cantarea in jur de 300 de kilograme si costa 40.000 de dolari. In concurenta cu IBM, tot in anul 1980, Seagate lanseaza primul hard de 5.25-inch.
Lansare SASI
In anul 1981, compania “Shugart Associates” incepe dezvoltarea unei interfete inteligente, care avea sa poarte numele de Shugart Associates Systems Interface (SASI), predecesorul SCSI (Small Computer System Interface). In 1982, compania Western Digital anunta lansarea pe piata a primului controler cu un singur cip, pentru hardurile Winchester, numit WD1010, pentru ca, un an mai tarziu, compania Rodime sa lanseze primul hard disc de 3.5 inch – RO352, cu o capacitate de stocare de 10 MB.
In anul 1985, companiile Control Data, Compaq Computer si Western Digital incep colaborarea pentru dezvoltarea primei interfete de tip IDE (Intelligent Drive Electronics, mai cunoscut sub denumirea de Integrated Drive Electronics), cu 40 de pini, si in acelasi an, compania Imprimis este cea care incorporeaza intr-un hard primul controler. Anul 1985 se dovedeste unul prolific pentru majoritatea companiilor de profil, astfel ca, in acelasi an, compania Quantum introduce hardul “Plus Hardcard”, care permitea adaugarea unui alt drive, fara necesitatea unui alt controler.
Lansarea oficiala a lui SCSI
Western Digital produce primul ESDI (Enhanced Small Device Interface), care va permite o capacitate de memoarare mult mai mare si o viteza a hard discurilor pe masura. In anul 1986 este lansata versiunea oficiala a SCSI, printre primele computere care o vor folosi regasindu-se Mac-urile celor de la compania Apple. In 1988, Prairie Tek lanseaza 220, primul disc de 2.5-inch, special conceput pentru a fi utilizat in componenta notebook-urilor, avand capacitatea de a stoca pana la 20 MB.
Dupa achizitionarea dispozitivelor companiei Tandon Corporation, Western Digital introduce, in 1990, primul hard de 3.5-inch de tip IDE. Anul urmator, IBM vine, la randul sau, cu 0663 Corsair, primul hard care contine in interiorul sau capete alcatuite dintr-un film foarte subtire magnetorezistiv, cu o capacitate de stocare de un giga. In 1992, Seagate lanseaza primul hard disc senzitiv de 2.5-inch si tot in acelasi an incepe comercializarea hardului cu 7200 de rotatii pe minut si o capacitate de stocare de 2.1 Giga, Barracuda.
Cel mai mic hard disc – Microdrive (IBM)
In anul 1994, Western Digital dezvolta hardul Enhanced IDE (EIDE), care reuseste sa depaseasca bariera celor 512 MB, permitand atasarea altor discuri optice. In anul 1996, compania Seagate introduce familia Cheetah, primul hard cu 10.000 de rotatii pe minut. In anul 1997, IBM lanseaza primul hard ce folosea capete gigantice megnetorezistive si cu o capacitate de stocare de aproximativ 17 giga, intr-o suprafata 3.5-inch. Cel mai mic hard disc apare pe piata in 1998 – “Microdrive” (IBM).
Cel mai mare producator de hard-uri din lume – MAXTOR
In anul 2000, compania Maxtor achizitioneaza competitorul sau principal, compania Quantum, firma care, la acel moment, era a doua in ceea ce priveste fabricarea de harduri, dupa Seagate. Aceasta achizitie face ca Maxtor sa devina cel mai mare producator de harduri din lume. In acelasi an, Seagate produce primul hard cu 15.000 de rotatii pe minut – Cheetaj X15 si se plaseaza pe prima pozitie, pe piata, cu Barracuda ATA V. In anul 2003, compania IBM vinde divizia de stocare a datelor catre compania Hitachi, finalizand astfel procesul de dezvoltare si inovare in ceea ce priveste tehnologia hard discurilor.
Compania Western Digital introduce primul hard de 10.000 de rotatii pe minut, de tip SATA, cu denumirea de 37GB Raptor, conceput special in versiunea enterprise. In anul 2004, Toshiba lanseaza primul hard de 0.85-inch cu numele de MK2001MTN, care avea capacitatea de a stoca 2 GB pe un singur segment, iar in anul 2005, tot compania Toshiba este cea care lanseaza hardul MK4007 GAL, cu o capacitate de stocare de 40 de GB, fiind primul disc din lume ce folosea inregistrarea meganetica perpendiculara.
Printre cele mai mari reusite ale anului 2006 se numara succesul celor de la Seagate in ceea ce priveste implementarea tehnologiei HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), care poate sa inregistreze magnetic, prin intermediul laserului termic, crescand densitatea de peste 100 de ori. Aceeasi companie lanseaza primul notebook, cu un hard de 2.5-inch, care folosea inregistrarea magnetica perpendiculara, care ii crestea capacitatea de stocare pana la 160 de GB, dar si hardul Barracuda 7200.10, cu o capacitate de 750 de GB, cel mai mare hard de pana atunci. Pentru ca nu dorea sa ramana in urma, tot in 2006, compania Toshiba lanseaza primul hard de 200 GB, 2.5-inch, care incorpora tehnologia de inregistrare magnetica perpendiculara.
In anul 2007, cei de la Hitachi lanseaza primul hard de 1 terrabyte, iar in anul anul 2009, Western Digital il lanseaza pe cel care avea incredibila capacitate de stocare de 2 terra.
In anul 2010, este lansat hard discul de 3 terra, atat de catre cei de la Seagate, cat si de cei de la Western Digital. In 2011, Seagate lanseaza hard discul de 4 terra.
In anul 2012, compania Hitachi anunta lansarea unor harduri bazate pe heliu, care vor reduce din temperatura destul de mare generata in timpul operatiilor, cu un potential de stocare de aproximativ 7 terra.