Hazardul este un fenoment care are loc intamplator si care este daunator, astfel ele se intampla accidental si au efecte negative asupra mediului inconjurator. Cele mai frecvente hazarduri naturale se leaga de miscarea scoartei terestre si se manifesta prin eruptii vulcanice sau cutremure. Hazardurile naturale se impart in: alunecari de teren, hazard climatic, hazard hidrologic, hazarduri oceanografice, desertificarea si cele datorate miscarii scoartei terestre (cutremurele si activitatea vulcanica).

Alunecarile de teren sunt procese de deplasare a unei mase de versant de-a lungul unui plan inclinat, ele fiind frecvente in regiunile cu o mobilitate a scoartei ridicata. In regiunile care prezinta un substrat argilos sunt cunoscute sub forma curgerilor de noroi iar in regiunile cu roci dure sunt cunoscut sub forma prabusirilor, si ele accentueaza eroziunea naturala. Alte fenomene negative produse de alunecarile de teren sunt: bararea raurilor, distrugerea soselelor, iar in zonele montane se pot produce avalanse de zapada tot datorita miscarii scoartei terestre.

Desertificarea, desi este un fenomen natural, este accentuata de activitatea antropica prin practicarea unei agriculturi nerationale in zonele de semidesert. Acest tip de hazard este complex si implica elemente climatic de aridizare a teritoriului respectiv.

foto: aliceboboc.wordpress.com
foto: aliceboboc.wordpress.com

Hazardurile hidrologice se produc cel mai frecvent in regiunile unde raurile au un regim de scurgere variabil, cele mai des intalnite fiind inundatiile. De-a lungul timpului cele mai mari inundatii s-au produs in zona Asiei de S-E, pe cursul inferior al fluviului Gange (cu afluentul sau principal Brahmaputra), in Campia Chinei de Est sau in Statele Unite ale Americii pe cursul fluviului Mississippi.

Dintre hazardurile climatice cele mai cunoscute sunt ciclonii tropicali, tornadele, furtunile sau viscolele. Ciclonii tropicali se formeaza in zona intertropicala din cauza incalzirii excesive a oceanului, dupa care se deplaseaza de la est spre vest (in directie opusa miscarii Pamantului) accelarandu-si miscarea pe masura ce strabat mai mult teritoriu. Zonele de coasta sunt cele mai afectate de ciclonii tropicali, intrerupand pentru o perioada de timp activitatiile turistice sau agricole din zona. In zona temperata cele mai frectevente hazarduri climatice sunt tornadele (cauzate de deplasarea aerului) precum si furtunile sau viscolele care au un impact mai redus decat celelalte hazarduri climatice.

Hazardurile oceanografice se manifesta in mai multe moduri, prin valurile oceanului care pot produce dificultati in transportul navelor, sau prin transportul banchizei de gheata si a ghetarilor in zonele cu o circulatie intensa a navelor martime. In zona Pacificului de Sud se produce fenomenul El Nino datorita incalzirii exagerate a apelor oceanului producandu-se astfel ciclonii tropicali. Un fenomen negativ produs de ridicarea nivelului oceanului planetar este scufundarea insulelor aflate cu putin peste nivelul actual al oceanului.

foto: galleryhip.com
foto: galleryhip.com

Hazardurile vulcanice se produc in regiunile de coliziune a placilor tectonice, regiuni impanzite de vulcani active sau semiactivi gata sa erupa oricand. Un Vulcan activ este un Vulcan care a avut o anumita perioada de activitate in istorie. Fenomenele vulcanice sunt precedata de eruptii de praf si de gaze, cel mai spectaculos fenomen fiind insa curgerea lavei de-a lungul vulcanului. Eruptiile vulcanice afecteaza o perioada indelungata de timp opacitatea atmosferei, diminuand astfel patrunderea de radiatii solare. De asemenea, gazele produse in urma eruptiilor inconjoara Pamantul pana la disparitie iar curgerile de lava produc cele mai mari distrugeri precum si aparitia unor fenomene precum curgerile de noroi, alunecarile de teren, distrugerea vegetatiei sau acoperirea solului cu cenusa vulcanica.

Cutremurele se formeaza datorita deplasarii straturilor situate in litosfera concentrate intr-un volum redus (hipocentru) si care propaga unde seismice spre suprafata (cel mai apropiat loc unde acestea ajung se numeste epicentru). Cele mai mari cutremure se produc in zona de ciocnire a placilor tectonice, ele producand si alte fenomene precum valuri uriase, numite tsunami, care au un efect devastator asupra coastelor regiunilor terestre. Marimea cutremurelor se masoara in scara de magnitudine Richter sau in cea de intensitate Mercalli. Zona cu cea mai ridicata activitate seismica este zona “cercului de foc al Pacificului”.

foto: descoperalocuri.ro
foto: descoperalocuri.ro

Alte tipuri de hazarduri precum epidemiile, invaziile de lacuste, incendiile sau caderea metoritilor se produc ocazional in anumite regiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.