Herghelia Mangalia este un loc recomandat tuturor persoanelor care îndrăgesc aceste animale, dar şi celor care vor să se relaxeze pentru o vreme. Întrucât puteţi ajunge cu uşurinţă aici, accesul făcându-se foarte lejer (trebuie să mergeţi pe drumul dintre Constanța şi Mangalia), nu există niciun motiv pentru care nu puteţi să vizitaţi herghelia. Dacă veniţi din Bucureşti, nu veţi face mai mult de câteva ore până aici.

Ca mărime, herghelia ocupă peste 500 de hectare, iar locul beneficiază de nişte condiţii de climă şi de relief foarte propice pentru creşterea cailor, în special a celor de origine arabă.

Conform estimărilor, herghelia de la Mangalia este cea mai întinsă din întreaga Europă de Est. Dacă sunteţi interesaţi, trebuie să ştiţi că intrarea nu costă decât zece lei, iar pentru cei mici, tariful scade cu 80%, ajungând la doar doi lei. Aici, vă puteţi delecta privirea cu peste 350 de cai de rasă, mulţi dintre aceştia arabi.

În plus, dacă doriţi, puteţi lua şi lecţii de călărie. Nu în ultimul rând, există chiar şi ponei pentru cei mici. În timpul anotimpurilor, calde, în special vara, sunt organizate curse, care au loc pe hipodromul din complex.

La cererea expres a dumneavoastră, puteţi avea parte şi de promenade cu trăsura sau chair călare, pe lângă Marea Neagră. O oră nu vă va costa decât 80 de lei pentru un cal, iar pentru ponei, doar 50 de lei. Ceea ce trebuie să ştiţi este că în interiorul complexului nu există niciun fel de magazin, aşa că trebuie să veniţi pregătiţi.

Herghelia a fost construită şi deschisă în anul 1926. Caii arabi pursânge erau aduşi aici de la alte herghelii din ţară, precum cea de la Cislău sau cea de la Rădăuţi. La jumătatea secolului trecut, s-au făcut importuri masive de cai din rase noi, tot de origine arabă.

Capacitatea hipodromului de la Mangalia, singurul din România făcut special pentru cursele de galop, poate găzdui până la 500 de spectatori, care pot admira şi pot deprinde metodele de antrenare a cailor de către jockey. Acestea durează până la opt ore în fiecare zi şi presupun atât trap, galop, cât şi plimbări mai relaxate. Nimic nu îi îngrădeşte pe turişti să vadă felul în care animalele sunt dresate.

Conducerea Hergheliei din Mangalia pune la vânzare, în fiecare an, câteva exemplare de cabaline. Cu toate acestea, din cauza preţului foarte mare (peste 2000 de euro pentru fiecare cal), succesul obţinut nu a fost cel scontat. Anul trecut, nu s-au vândut decât şase exemplare, însă se speră ca preţurile să mai scadă, iar vânzările să crească.

Caii de la Herghelia din Mangalia nu sunt greu de întreţinut, conform spuselor îngrijitorilor. Ei mănâncă relativ puţin şi au o rezistenţă foarte mare. Temperamentul lor este calm şi liniştit, lucruri care-i fac foarte potriviţi pentru a fi călăriţi atât de către cei experimentaţi, cât şi de către începători.

Armăsarul care a trăit cel mai mult la herghelia de la Mangalia a fost cel al regelui Mihai. Calul a murit când mai avea câteva luni până să împlinească 35 de ani. Acest lucru se întâmpla în anul 1946. Un alt fan al cabalinelor de la Mangalia este regizorul Sergiu Nicolaescu.

În prezent, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta herghelia, se doreşte să se vândă un număr cât mai mare de cai. Doar în 2010, proprietarii hergheliei au ieşit pe minus cu câteva milioane de lei noi.

Acest lucru a fost posibil şi pentru că producţia de furaje a fost foarte mică, în special începând cu 2007. Astfel, ei au fost forţaţi să le aducă din ţară şi să plătească şi transportul lor. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte agricultura, toate lucrurile sunt în ordine, potrivit declaraţiilor administratorilor hergheliei.

Totuşi, se pare că în anul 2011 vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte plata angajaţilor. Acest lucru este cauzat şi de promovarea extrem de superficială a hergheliei. Nu există niciun fel de site de unde cei interestati să se poată documenta în vederea achiziţionării unui cal, ca să nu mai vorbim de alte facilităţi disponibile publicului larg. Lipsa acestor aspecte este mai mult decât bizară, ţinând cont că trăim într-o epocă foarte dezvoltată a digitalului.

Gradul de interes al autorităţilor este reflectat foarte bine de situaţia din prezent, când una dintre cele mai importante herghelii din Europa este lăsată de izbelişte, atunci când are cea mai mare nevoie de un sprijin material, dar şi moral.

În pofida tuturor acestor dificultăţi, angajaţii şi patronatul complexului de la Mangalia sunt optimişti, bazându-se pe faptul că iubitorii de cai din România, şi nu numai, vor reuşi să-i scoată din impas şi să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Rămâne de văzut cum se va rezolva situaţia şi până unde se poate ajunge în acest caz.

O vizită la Herghelia Mangalia permite vizitatorilor să participe la plimbări cu calul, demonstrații de dresaj și chiar lecții de călărie. Fiecare activitate este desfășurată sub îndrumarea experților, asigurând o experiență sigură și educativă pentru toate vârstele.

Herghelia contribuie semnificativ la economia locală, atrăgând vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Eforturile de conservare a raselor de cai și de integrare a hergheliei în circuitul turistic regional aduc beneficii multiple comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.