Holstentor este o poarta in stil gotic tarziu din orasul Lubeck, Germania, parte a unui sistem medieval de fortificatii si care pare mai degraba o constructie desprinsa din basme. Alaturi de alte 1.000 de constructii din orasul vechi din Lubeck, poarta Hostentor a fost inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Holstentor1

De-a lungul vremurilor, Lubeck a fost un oras extrem de important, mai ales ca era centrul Ligii Hanseatice, o alianta comerciala care a luat fiinta undeva prin secolul al XII-lea, pentru a proteja comertul intre cei 1.500 de membri, reprezentate de asezarile comerciale. Acestea din urma se intindeau de la Novgorod, Rusia, pana la Londra, Anglia.

Prima intalnire a acestei ligi a avut loc insa in anul 1669, iar statutul orasului Lubeck este astazi schimbat, fiind doar o asezare provinciala, chiar daca arata precum un oras scos din basme. Holstentor cuprinde, in sfarsit, doua turnuri rotunde, cu un acoperis ascutit, in partile de sud si nord, intre ele dainuind arcul intrarii, la fel de impresionant ca si turnurile. Pe o portiune stau inscriptionate cuvinte in latina Concordia Domi Fortis Pax, care inseamna „Armonie inauntru, pace in afara”. Pe o alta latura, scrie SPQL – Senatul si Locuitorii din Lubeck. Cel care a construit impresionanta poarta din Lubeck, pe patru niveluri, a fost maistrul zidar al asezarii, Heinrich Helmsted, lucrarile de constructie fiind demarate in anul 1464 si finalizate in 1478.

Holstentor11

Din nefericire, amplasamentul a fost prost ales, si anume un teren mlastinos. De pilda, o poarta ce fusese ridicata in anul 1585 a trebuit daramata, deoarece Holstentor risca sa cada la pamant, scufundata in mlastina, chiar daca aceasta noua constructie ar fi trebuit sa imbunatateasca sistemul de aparare din vestul orasului. Mai mult decat atat, in anul 1863, cele mai joase barbacane se aflau la aproximativ 0,6 metri sub nivelul pamantului din jur. S-au facut nenumrate eforturi pentru a impiedica prabusirea structurii, dar, pana in anul 1871, acestea nu au dus nicaieri. Abia in anul 1934, au fost demarate lucrari bazate pe tehnologii mult mai avansate care aveau sa opreasca, intr-un final, prabusirea portii medievale.

Cu toate acestea, inca se poate vedea inceputul dezastrului – cele doua turnuri sunt inclinate unul spre celalalt. Chiar si dupa lucrarile de stabilizare din anul 1934, s-a considerat, in 2005, ca edificiul este in pericol sa se prabuseasca, drept pentru care au fost initiate alte lucrari, acestea fiind finalizate un an mai tarziu. Din anul 1950, Holstentor din Lubeck, un simbol national, gazduieste muzeul de istorie al orasului.

Holstentor111

Ba chiar, structura este atat de importanta pentru germani, incat apare chiar pe moneda germana de 2 euro, aparand candva si pe bancnota de 50 de marci. Insa de departe cel mai savuros suvenir pentru turisti, in special pentru cei straini, este specialitatea din martipan, ce are forma portii Holstentor, specialitate, de altfel, degustata de secole in acest oras fermecator din Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.