De-a lungul timpului, oamenii au încercat să fructifice locurile mai puțin locuibile din jurul lumii și au construit așezări chiar și în zonele în care condițiile de trai sunt dure. Adaptabilitatea omului a demonstrat că nimic nu este imposibil și că este nevoie doar de voință și anduranță pentru a supraviețui în locuri „neprietenoase”. Turiștii care vor să guste puțin din adrenalina pe care ți-o dă locuitul la înățime au această posibilitate cazându-se la unul dintre hotelurile construite la marginea prăpastiilor din diferite zone ale lumii.
Mănăstirea Santa Rosa
Cele mai spectaculoase astfel de clădiri sunt prezentate în cele ce urmează. Mănăstirea Santa Rosa se află pe coasta Amalfi, în Italia. După cum sugerează numele, hotelul de astăzi este o fostă mănăstire din secolul al XVII-lea restaurată și modernizată. Deși oferă toate facilitățile de care nu ne mai putem lipsi în ziua de azi (internet, aer condiționat sau ecran plat), decorurile au fost păstrate intacte, fiind o constantă amintire a vremurilor trecute.
Hotelul pune la dispoziție doar 20 de camere cu aspect unic și o priveliște superbă către mare. Piscina infinită, de tipul celor care dau senzația că nu se mai termină, se întinde în fața clădirii și oferă o oază de relaxare. De asemenea, turiștii au posibilitatea de a folosi piscinele termale din interiorul hotelului și alte servicii de spa de care dispune acesta.
Nici grădinile din jur nu sunt de ignorat, deoarece sunt foarte îngrijite și aspectuoase, întocmai ca cele pe care le întâlnim într-o mănăstire adevărată. Așadar, avantajele de a te caza aici sunt multe însă, mai mult decât orice, aceia care aleg acest hotel sunt cu siguranță atrași de priveliștea superbă pe care o oferă mai mult decât de orice altceva.
Saruni Samburu
Saruni Samburu se înalță falnic deasupra muntelui Kalama din Kenia. De aici, se poate vedea o vastă întindere de peisaje sălbatice, chiar din inima unui safari prin care se plimbă necontenit elefanți, zebre sau girafe. Pericole nu există, fiindcă acest complex de vile este construit la mare altitudine. Fiecare dintre cele șase vile ale Saruni Samburu oferă terase spațioase unde poți să iei cina împreună cu cei dragi admirând decorul natural care se întinde impunător în fața ta.
Mai mult, poți chiar să faci un duș în aer liber privind stelele ferite de poluare luminoasă, care strălucesc mai tare în întunericul de aici. Piscina oferă și ea suprize nebănuite: turiștii cazați aici au ocazia de a urmări animalele sălbatice desfășurându-se în voie în mediul lor natural printr-o depresiune care se află chiar sub ansamblul de vile. Dar, mai mult decât orice, frumusețea decorurilor specifice acestei zone cu care au fost împodobite micile vile creează parfumul unei experiențe unice trăite pe culmile muntelui Kalama din Kenia, care nu va fi uitată prea curând.
Posada Barrancas Mirador
Hotelul Posada Barrancas Mirador se află la marginea canionului Copper din Mexic, aproape de punctul cel mai înalt al acestuia. Clădirea este construită într-un stil rustic, nepretențios, deși este încadrat în categoria hotelurilor de lux. Probabil datorită priveliștii care se poate admira de la terasele celor 65 de camere, fie că este dimineață, amiază sau seară.
Acest loc de acomodare este foarte apreciat și în rândul alpiniștilor datorită drumurilor șerpuite care îi pune la grea încercare. Fie că alegi să urci pe picioare, fie cu telecabina, în vârf te așteaptă un loc de odihnă foarte special. Arhitectura este și ea foarte interesantă, hotelul fiind construit după forma canionului, în linie șerpuită.
Privit de sus, aduce mai degrabă cu Marele Zid Chinezesc decât cu un hotel. Atât de neconvențional cum se arată, Posada Barrancas Mirador este foarte popular în rândul turiștilor și a devenit o destinație de vis.
LEAPrus 3912
LEAPrus 3912, suspendat la 4000 de metri altitudine pe muntele Elbrus din Rusia, este cel mai înalt hotel eco din lume. Cu toate că severitatea condițiilor de trai de aici e cunoscută în întreaga lume, turiștii sunt foarte atrași de hotelul din vârful muntelui Elbrus, deoarece design-ul este unul cu totul special.
Materialul folosit la construirea celor patru module care alcătuiesc LEAPrus 3912 este o combinație de fibră de sticlă cu rășină, iar parțile componente au fost aduse cu ajutorul mijloacelor de transport aeriene, așa cum era de așteptat. Designerii s-au gândit să implementeze tehnologii moderne și economice, cum ar fi sistemul de topire a zăpezii pentru a crea rezerve de apă.
Încălzirea se face prin podea, acesta fiind un sistem menit să funcționeze în condiții extreme de frig, cum este și zona în care se află hotelul. Cele 49 de camere puse la dispoziția turiștilor oferă facilități moderne, astfel că nu vei simți că te afli în vârful muntelui, privat de tot ceea ce înseamnă civilizație.
Rifugio Lagazuoi
Chiar dacă Italia este recunoscută mai degrabă pentru peisajele fabuloase marine, iată că există și un loc foarte frumos în munții Dolomiți. Rifugio Lagazuoi este un hotel la marginea prăpastiei, amplasat la 2,752 metri altitudine. De aici, de sus, poți vedea crestele care se înalță peste tot în jur creând un peisaj minunat. Este locul perfect pentru iubitorii de munte, care au posibilitatea de a face o serie de activități montane pe timp de iarnă.
De asemenea, un lucru atractiv pentru oricine, turiștii pot vizita muzeul Primului Război Mondial, care se află nu departe de hotel. Pe langă activitățile pe care turiștii le pot face prin împrejurimi, se află și cele pe care managerii le-au pus la dispoziție acestora la doi pași de hotel, și anume „cea mai sus poziționată saună din munții Dolomiți”.
Admirând aceleași priveliști seducătoare, te poți relaxa în sauna finlandeză pentru numai 15 dolari, pentru care primești un prosop și un halat de baie. Impedimentul este că spațiul suportă maximum 8 persoane, așa că s-ar putea să stai la coadă. Oricum ar fi, aceasta nu poate fi decât o experiență de neuitat și pe care oricine și-ar dori să o trăiască, cu puțin noroc