- Orasul Iasi este orasul in care a aparut pentru prima data o carte tiparita din zona Moldovei istorice. Aceasta a vazut lumina tiparului in anul 1643.
- Orasul a fost de trei ori asaltat si nu oricum ci i s-a dat foc complet. Prima data a fost in anul 1513, focul fiind pornit de catre tatai, a doua oara a fost din cauza otomanilor, in anul 1538, iar a treia oara a fost din cauza rusilor care de asemenea au dat foc orasului, in anul 1686.
- Capitala Romaniei, Bucuresti are desigur cel mai mare numar de locuitori insa pe locul doi este nimeni altul decat orasul Iasi.
- Pentru o perioada de aproape trei secole orasul Iasi a fost considert capitala Moldovei. Perioada in care a detinut acest titlu este din 1565 pana in 1859.
- Daca doriti sa mergeti sa vizitati orasul Iasi si doriti sa va cazati la hotel, atunci puteti beneficia de reducere de pana la 30%, daca va faceti o rezervare din timp, ceea ce va asigura un pret destul de bun.
- In unele surse din istorie s-a constatat ca orasul Iasi a fost devastat de ciuma in anul 1734.
- In anul 1930 evreii care stateau in Iasi erau in numar de jumatate din totalul numarului de romani din oras. Astfel ca romanii erau aproximativ 64.000, iar evreii erau aproape 35.000, restul fiind nemti, rusi, aproape 900 din fiecare neam, si restul pana la 102.872 erau armeni sau maghiari ori de alta origine.
- In anul 1916, luna decembrie, orasul Iasi a fost timp de doi ani din nou capitala Romaniei, deoarece Bucurestiul era plin de Puterile Centrale care au pus stapanire acolo.
- Orasul a fost propus ca initiator in revolutia din anul 1989. Acest lucru sta la baza faptului in acelasi an, in luna decembrie, foarte multi ieseni au fost arestati de catre Securitate, deoarece se considera ca acestia pornisera o propaganda impotriva comunistilor.
- Dupa ce Principatele au fost Unite, iar capitala Romaniei s-a decis a fi in Bucuresti in anul 1861, orasul Iasi trebuia sa primeasca o suma de bani de la Guvernul Roman, aceasta fiind in valoare de 148.150 de lei, destul de mare la acea vreme. Suma era considerata a fi o compensatie, insa nu a fost niciodata achitata.
- Cea mai veche institutie din Romania de tip academic este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost construita si pusa in picioare in anul 1860.
- Orasul Iasi este infratit cu inca 20 de orase din lume, iar cele mai importante dintre acestea sunt desigur: Chisinau, Atlanta, Quebec, Ierihon etc.
- Orasul Iasi este cunoscut mai ales pentru cele sapte coline ale sale. Acestea sunt: Breazu, Sorogari, Repedea, Cetatuia, Galata, Bucium Paun si Copou Aurora.
- O zi foarte dramatica a orasului Iasi este reprezentata de data de 27 iunie 1941. La acea data au murit peste 13.000 de evrei din cauza deciziilor luate de autoritati, crunt insa, in decursul a numai trei zile.
- Cea mai mare temperatura din oras a fost inregistrata la data de 27 iulie 1909, cand au fost 40 de grade Celsius, iar cea mai mica temperatura a fost la data de 1 februarie in anul 1937, aceasta fiind de -36.3 grade Celsius.
- Orasul Iasi este poate singurul a carui populatie intai a cresut aproape dublu, iar apoi a scazut destul de mult. In anul 1956 erau peste 113.000 de locuitori, iar in anul 1977 erau peste 265.000 de locuitori. Urmand apoi ca in anul 1992 sa fie peste 344.000 de oameni, iar in anul 2005 s-a inregistrat o scadere drastica si anume de 320.000 de locuitori.
- In prezent, o comunitate minoritara din oras, insa mai importanta, este doar cea a tiganilor. Acestia sunt in numar de peste 1.2% (rromi).
- In anul 1930 peste 34% din ieseni aveau religia mozaica, aceasta fiind reprezentativa pentru evrei. In prezent insa religia mentionata aproape ca nu mai exista, momentan fiind sub 1%.
Cele SAPTE coline ale sale sunt NOUA in textul dumneavoastra…!
Daca taiati din lista PAUN care este pe colina Buciumului si Aurora care este O STRADA in cartierul Copou – raman cele 7. Cu placere!
… iar legat de uciderea celor 13.000 (?!?) de evrei – nu este decat o propaganda sionista si sinistra de a mai scoate niste bani de la statul roman…!