Iasul a dat nastere multor talente literare, dintre care il amintim pe Ionel Teodoreanu, nascut la 7 ianuarie 1879. Acesta a facut scoala generala germana de la Pitar-Mos in Bucuresti.
Liceul l-a urmat tot Bucuresti. I-a fost profesor de limba romana Calistrat Hogas. Exista mai multe povesti legate de cei doi. Cea mai cunoscuta este aceea cand Ionel Teodoreanu descrie iarna intr-o lucrare la limba romana ca fiind “o fila alba pe care un condei a scris < cling, cling, cling> “ iar Hogas l-a punctat cu nota 1.
Anii 1916-1917 il gasesc pe prozator incadrat intr-o unitate militara din Bucuresti. Tot in aceasta perioada publica “ Bal Mascat”. In urmatorii ani scriitorul iesean isi face foarte multe relatii. O va cunoaste pe Lili Lupascu. In numai trei ani reuseste sa devina avocat, finalizand cursurile Facultatii de Drept din Iasi. Adevaratul sau debut literar are loc la revista lui Mihail Sadoveanu si a lui George Toparceanu cu lucrarea “Jucarii pentru Lili”.
Prietenia stransa cu Garabet Ibraileanu (scriitorul romanului “Adela“) il ajuta sa termine si cel de-al treilea volum al operei “ La Medeleni”.
Dupa ce in anul 1920 se casatoreste cu cea ce se va numi Stefana Velisar Teodoreanu, in 1921 se nasc cei doi gemeni: Stefan si Osvald Teodoreanu.
Operele scriitorului iesean ne-au incantat anii copilariei, la fel cum s-a intamplat si cu “Ciresarii” lui Constantin Chirita. Anul 1923 anunta odata cu aparitia operei “ Ulita Copilariei”, trilogia “La Medeleni”. Opera a fost primita foarte bine de catre criticii literari ai acelor vremuri (P. Constantinescu, G. Ibraileanu). Pentru acea perioada succesul operelor literare era ceva neobisnuit. Acelasi lucru se va intampla si mai tarziu in cazul lui Marin Preda cu “Cel mai iubit dintre Pamanteni”.
Trilogia lui Ionel Teodoreanu (Hotarul Nestatornic, Drumuri, Intre Vanturi ) s-a bucurat de un succes enorm. “La Medeleni” inca de la prima editie a avut un tiraj de peste 250.000 de exemplare. Al doilea val de critici literari primesc lucrarea cu laude (Camil Petrescu, George Calinescu, Eugen Lovinescu, D.P. Perpessicius).
De-a lungul timpului, romanul a fost comparat cu “Orasul cu salcami” (M. Sebastian). “Elevul Dima dintr-a saptea” (Al. Drumes).
Primul sau roman fantastic apare in 1928 “Turnul Milenei”. “Fata din Zlataust” nu a fost primit deloc bine, fiind considerat un roman “fascil” si “melodramatic”. Opera a avut un singur sustinator, pe Dumitru Panaitescu Perpessicius. Opera sa a fost inspirata din scrierile lui Heinrich Hoffmann ( 1809-1894 ), celebru pentru “Der Struwwel Peter”.
Reuseste sa publice “Golia”, “Craciunul de la Silvestri”, romane care au ramas in anonimat, fiind considerate de catre critica literara a fi opere superficiale.
Prozatorul iesean scrie in anul 1935 primul si singurul sau roman liric-sentimental “Lorelei”. Romanul contine numeroase citate erotico-lirice. Dragostea, spune Ionel Teodoreanu, “exalta vitalitatea pana la temeritate si eroism, dand sufletelor timide sonoritati de trambita. Lirismul dragostei este de fapt o epopee sufleteasca pentru cei stapaniti de el”.
Ii dedica bunului sau prieten, Garabet Ibraileanul, romanul scris in doua volume “Arca lui Noe”.
Operele sale in mare parte sunt destinate copiilor. Personajele, actiunea sunt inspirate din anii sai de copilarie. “In casa bunicilor” incheie ciclul operelor destinate celor mici.
Incearca sa prezinte mai tarziu evolutia unui personaj de tip inadaptat, Fanita, in romanul “Pravale – Baba”.
Romanele ce au urmat l-au indreptat catre esec pe Ionel Teodoreanu. Scriitorul incepe sa flirteze cu ideile nationaliste :”Tudor ceaur Alcaz”, “ Hai Diridam”, “ La portile noptii” , “Zdrula si Puha”. Poate ca Ionel Teodoreanu nu ar fi trebuit sa incerce alt gen de literatura decat cea pentru copii. Se vede ca alte tentadive nu reusesc sa iasa la suprafata, raman ingropate in superficialitate, iar criticii nu le accepta.
Ultima rasuflare de revenire la succes se petrece in 1946 odata cu aparitia romanului “Intoarcerea in Timp”, opera memorialistica.
Ionel Teodoreanu moare la doi ani dupa decesul mamei sale.
Desi nu a fost singurul care a prezentat in romanele sale iubirea adolescentina, Ionel Teodoreanu a fost mult mai apreciat decat alti scriitori precum Mihail Sebastian.
Fata de scriitorul brailean, Teodoreanu nu a trebuit sa isi ascunda adevarata origine, sa suporte jigniri, ofense.
Poate ca Mihail Sebastian are opere mult mai bine structurate, organizate, insa nu a reusit sa iasa foarte mult de sub anonimat. Lui Teodoreanu ii lipseste sensibilitatea gidiana, stendhaliana. Memorialistica lui Sebastian, desi nepublicata in totalitate in orginal, este foarte bine incadrata, este exact memorialistica lui Jules Renard.
A fost unul dintre cei mai apreciati scriitori ai celui De-al Doilea Razboi Mondial. S-a bucurat de sprijinul unor mari critici ai acelor vremuri precum Calinescu sau Lovinescu. Scrierile sale au aparut si inca mai apar in manualele scolare, iar multe generatii trecute si altele ce vor veni vor mai studia operele scriitorului iesean, indeosebi opera “La Medeleni”.