Iguana cu coif este o soparla care traieste in regiunile neperturbate cu paduri umede, tropicale, montane (de pana la 1640 m) sau de la altitudini mai mici, din sudul Mexicului si pana in nordul Americii de Sud. Multe exemplare apar in Guademala, Honduras, Costa Rica, Yucatan, Veracruz, Panama, etc.

Are corpul destul de ingust cu lungimea de 30-40 cm, acoperit de solzi mici si desi sau mai mari in anumite zone (cum este cea a capului), iar coada mai lunga decat acesta, chiar de doua ori mai mare si deosebit de subtire. Intotdeauna femela este mai mica decat masculul si cantareste mai putin.

De asemenea femela are coloritul putin diferit de a masculului in sensul ca este mai sters, mai putin impresionant, in nuante gri, galbene si maronii. La mascul pielea solzoasa si aspra este in nuante de culori albastrui, verzi, maronii si galbui, cu numeroase pete si dungulite mai inchise sau mai deschise, in tonuri de negru si portocaliu.

Membrele anterioare si posterioare sunt foarte mult aplatizate si inguste, doar capul pare foarte mare deoarece este pus in evidenta si de gulerul inalt care se intinde pana in zona cefei. Ochii sunt mari si bulbucati, au semicercuri orbitale netede, iar acuitatea vizuala este buna. Are capacitati cameleonice, isi schimba coloritul pielii la lumina si intuneric si dupa cum isi regleaza temperatura corpului in functie de intensitatea razelor solare.

Aceste iguane au un puternic instinct teritorial, ele isi delimiteaza o zona si nu accepta sa patrunda vreun intrus acolo, isi apara spatiul umflandu-si saculetul de sub cap si prin extinderea lui par mult mai fioroase si astfel reusesc sa alunge multe animale ce se afla in apropierea lor. Se catara cu rapiditate in copaci, prin coloritul corpului de multe ori sunt camuflate perfect pe scoarta acestora, au aceeasi agilitate atunci cand coboara ca si in momentul in care urca, de multe ori stau pe verticala cu capul in jos.

Corytophanes cristatus
Corytophanes cristatus

Isi prind prada printr-o metoda de asteptare si inhatare a prazii cand trece prin raza de actiune. Aceasta consta din insecte mari, viermi, larve de insecte, coleoptere si alte specii de soparle mai mici. Aceste soparle de prada isi petrec majoritatea timpului in copaci, pe tulpinile, in coronamentul si pe trunchiul acestora, sau pe alte tipuri de vegetatie din padurile tropicale, foarte rar coboara pe sol, iar in apa nu intra nicioadata.

Reproducerea este ovipara si se poate realiza pe tot parcursul anului. Femela depune 6-11 oua in pamantul umed (intr-o groapa sapata de ea care de obicei are adancime mica), sau in vegetatia aflata in stare de putrefactie de pe sol. Dupa eclozarea oualor apar micile iguane care masoara la inceput in jur de 3 cm.

In conditii de captivitate iguana cu coif poate fi adapostita intr-un terariu spatios, in care sa aiba cateva crengi rezistente de copac pe care sa se catere, ea fiind o specie arboricola. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 35-38 grade Celsius in timpul zilei (sau de minim 26-30 grade Celsius) si de 20 de grade Celsius in timpul noptii. Nu trebuie sa-i lipseasca niciodata apa curata si proaspata iar hrana consta din insecte, pui de soareci, fructe si salate mereu proaspete. O data pe saptamana dieta trebuie completata cu suplimente de calciu si vitamine.

Iguana cu coif are denumirea stiintifica de Corytophanes cristatus, face parte din ordinul Squamata, familia Corytophanidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Iguana cu coif (Corytophanes cristatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.