Iguana-rinocer este o specie endemica din Insulele Caraibe si mai ales San Domingo, Puerto Rico, Navassa, Mona si Hispaniola. Numele acestei soparle vine de la cele trei scale proeminente, de forme conice, care apar pe partea de sus a botului ei.
Iguana-rinocer are un aspect foarte interesant si surprinzator, prin corpul sau cilindric si robust, in nuante de culori gri-maronii si proeminentele de pe bot. Este destul de mare, are lungimea corpului de 1-1,2 m si greutatea de cel mult 10 kg. Ochii au irisul de culoare inchisa, sunt mari, pozitionati deasupra capului, astfel incat ii ofera posibilitatea sa observe foarte bine imprejurimile, iar deschiderile narilor sunt bine evidentiate si situate spre varful botului.
Ca specie este destul de agresiva, daca este atacata musca cu botul, loveste cu ghearele si coada. Uneori daca simte ca nu are sanse de a castiga lupta se refugiaza in copaci, urcand cu usurinta pe trunchiul si ramurile acestora. Are memebrele anterioare si posterioare lungi si puternice, terminate cu labe robuste si degete lungi inzestrate cu gheare tari, groase, ascutie si mult curbate.
Masculul este intotdeauna mai agresiv decat femela, are un puternic instinct teritorial, are corpul si coarnele de pe bot mai mari decat la aceasta. Hrana lor consta din fructe, frunze, mici animale si insecte. Prin dieta sa in principal ca a unui animal ierbivor soparla-rinocer este implicata in raspandirea semintelor unor plante care se pare ca germineaza si cresc mai bine dupa ce au trecut prin tractul ei digestiv.
Habitatul ei este predominant terestru iar reproducerea este ovipara. Femela depune dupa o perioada de 3-4 luni de la imperechere un numar de 2-20 de oua in gauri sapate in pamant sau vizuini, pe care le pazeste de pradatori. Dupa eclozarea oualor apar puii care masoara in jur de 15-18 cm si sunt destul de bine dezvoltati astfel incat sa-si caute hrana singuri. Acestia ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5-6 ani si traiesc in mediul lor natural 25 de ani iar in conditii de captivitate aproximativ 40 de ani.
In cazuri destul de rare este crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu foarte spatios in care temperatura sa fie de 22-24 ºC si umiditatea mare.
Iguana-rinocer are denumirea stiintifica de Cyclura cornuta, face parte din ordinul Squamata, familia Iguanidae. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, amenintata de distrugerea habitatului si de mamiferele de prada care au fost introduse de om: pisici, caini, porci, manguste si sobolani.
Astazi pentru conservarea speciei exista programe prin care se incearca reproducerea acestor soparle in gradinile zoologice. Exista trei subspecii ale acestui gen de iguana-ronocer: Cyclura cornuta cornuta, Cyclura cornuta stejnegeri si Cyclura cornuta onchiopsis.
Video – Iguana-rinocer (Cyclura cornuta) din Caraibe: