Ikigai este unul dintre secretele celor mai longevivi şi fericiţi oameni – locuitorii din Insula Okinawa, Japonia – care, cu siguranţă, ştiu taina elixirului tinereţii, de vreme ce aici trăiesc cei mai mulţi centenari de pe planetă (raportaţi la numărul total al locuitorilor din arhipelag), ducându-şi viaţa independent, ocupându-se de treburile zilnice, în perfectă stare de sănătate. Un ţinut al “nemuritorilor”, în care speranţa de viaţă este excepţională (83,9 ani, în medie), încadrat în aşa numita “zonă albastră”, un termen creat pentru a identifica regiunile din lume în care longevitatea locuitorilor este peste medie.
Insula Okinawa este cea mai mare din Arhipelagul Ryukyu, are o suprafaţă de 1 201 kilometri pătraţi, o populaţie de peste 1,2 milioane de locuitori şi este situată în Marea Chinei Orientale, la o distanţă de 1 554 kilometri de Tokyo, capitala Japoniei, calculată în “zbor de pasăre”, adică distanţa cea mai scurtă dintre două puncte, în arc de cerc, şi la aproximativ aceeaşi distanţă de China.
Un paradis terestru
Okinawa este considerată şi de asiatici, dar, mai ales, de europeni, un adevărat paradis terestru, cu un peisaj spectaculos (munţi, impresionante păduri tropicale, mangrove – vegetaţie caracteristică țărmurilor maritime mlăștinoase, inundate în timpul fluxului – specii endemice de fluturi, șopârle, flori și chiar feline, recifuri de corali etc.), un decor în care este greu de spus dacă natura este cea care inspiră omul sau invers.
Capitala arhipelagului este la Naha, iar la Mutubu se află unul dintre cele mai mari acvarii din lume, al doilea după cel din Atlanta. Okinawa este cunoscută şi ca fiind leagănul artelor marţiale japoneze (Karate). Din punct de vedere cultural, arhipelagul este un amestec de tradiţii japoneze şi chinezeşti.
Ikigai – unul dintre secretele “nemuritorilor”
Chinezii sunt cei care au dat arhipelagului Okinawa numele de “Țara nemuritorilor”, de mii de ani locuitorii din insule fiind celebri pentru longevitatea şi vitalitatea lor, în pofida faptului că istoria nu a fost deloc blândă cu acest loc (aflat o vreme sub ocupaţie chineză, apoi americană, japoneză, aici având loc şi dramatica bătălie din 1945, de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, dintre americani şi japonezi).
Documentele spun că, încă din secolul al VII-lea, împăratul de atunci al Chinei a trimis în Okinawa spioni pentru a descoperi secretul longevităţii legendare a locuitorilor din insulă. Abia acum, în secolul al XXI-lea, după ce specialiştii au analizat, la faţa locului, modul de viaţă din arhipelag şi după ce s-au publicat cărţi pe această temă, s-a descoperit câte ceva din misteriosul “elixir al tinereţii” din Okinawa.
Ikigai, „sensul vietii”
“Ikigai” este unul dintre secrete, care s-ar traduce prin “sensul vieţii” (în japoneză, “Ikiru”- “viaţă”/ “în viaţă” şi “gai” – (un) “efect”, (un) “rezultat”, (un) “beneficiu”, (o) “valoare”). Aşadar, este esenţial, pentru oamenii de aici, ca fiecare să ştie, să identifice, cu argumente foarte personale, “de ce viaţa merită să fie trăită””, “care este motivul de a fi“, care este lucrul/ valoarea pentru care te trezeşti cu bucurie în fiecare dimineaţă.
Locuitorii din Okinawa cred că există un “Ikigai” (un sens al vieţii) specific fiecărui om, că fiecare are raţiunea lui de a fi şi ceea ce face trebuie să fie natural, spontan, asumat cu bucurie, cu entuziasm, trebuie să ofere satisfacţie, fără ca aceste lucruri să aibă legătură cu statutul financiar. Chiar dacă, în viaţa cotidiană, ca oriunde şi pentru oricine, intervin evenimente mai puţin plăcute, dacă cineva are un scop în minte, bine conturat şi în care crede, va simţi “Ikigai”.
Cum se poate ajunge la Ikigai?
La Ikigai se ajunge prin cunoaştere interioară, prin răspunsurile la întrebări de felul “Cine sunt?”, “Cum sunt”, “Ce îmi doresc?”, “Ce pot să fac?”, “Care este misiunea mea?”, “Care este vocaţia mea?”, “Ce pasiuni am?”, “Ce pot să fac pentru ceilalţi?”, “Ce aşteaptă lumea de la mine şi care sunt lucrurile pe care eu le pot oferi lumii?”.
De-a lungul vieţii, “Ikigai” se schimbă, nu putem fi la fel de la 15 la 80 de ani, dar important este ca, în fiecare etapă a vieţii, să fim în armonie cu noi înşine. Drumul spre sine al fiecăruia se descoperă devenind conştient de ceea ce poţi face cel mai bine, cu plăcere, cu încântare, înţelegând talentul, calităţile, competenţele personale şi valorificându-le în practică, îndrăznind să redescoperi idealuri de la vârsta adolescenţei, pierdute, poate, pe “drum”, abandonând ceea ce provoacă plictiseală, indiferenţă, regrete.
Japonezii din Okinawa nu aşteaptă cu nelinişte vârsta pensionarii sau a bătrâneţii, pentru că ei sunt convinşi că munca îi face pe oameni fericiţi, că este o sursă continuă de împlinire şi dezvoltare personală. Ikigai este arta de a trăi fericit şi de a fi bun în viaţă, în familie, la serviciu si cu tine insuţi, provoacă o stare de fericire pe care nimic nu o poate modifica. Ikigai nu se “moşteneşte”, nu se învaţă de la alţii, nu se primeşte de-a gata, nu se copiază. Ikigai se descoperă individual şi continuu.
Este vorba de un mod de a gândi şi de un comportament care nu au nimic în comun cu stresul occidentalilor, cu lenea, invidia, scepticismul, goana după avere, funcţii etc. Nu înseamnă că, dintr-o astfel de perspectivă, banii nu au importanţă, dar nu reprezintă un scop în sine. Este vorba despre o altă ierarhie a valorilor.
Legenda japoneză despre Ikigai
Legenda care stă la originea acestui concept – “Ikigai”- spune că o femeie dintr-un mic sat din Okinawa, după un accident grav, aflată în comă, ar fi auzit glasul strămoşilor ei, dialogul fiind următorul: “– Cine eşti?”, “- Sunt soţia primarului”, “- Nu te-am întrebat a cui soţie eşti, ci cine eşti tu?”, “- Sunt mama a patru copii!”, “- Nu te-am întrebat câţi copii ai, ci cine eşti tu?”, “- Sunt învăţătoare!”, “- Nu te-am întrebat ce profesie ai, ci cine eşti tu?”, “- Sunt “shinto”!”, “Nu te-am întrebat ce religie ai, ci cine eşti tu?”, “- Eu sunt cea care se trezeşte în fiecare dimineaţă, pentru a avea grijă de familia mea şi pentru a hrăni mintea tânără a elevilor mei!”.
Se pare că acesta, ultimul, a fost răspunsul corect, deoarece femeia şi-a revenit, având o idee clară despre rostul ei, despre motivul pentru care se trezeşte cu bucurie în fiecare dimineaţă, altfel spus a înţeles care este “Ikigai”-ul ei.
“Țara nemuritorilor” – celelalte secrete ale locuitorilor din Okinawa, pentru o viaţă lungă şi fericită
Pe lângă “Ikigai”, locuitorii din Okinawa mai au şi alte “secrete” care le asigură sănătatea şi longevitatea şi care ţin de modul lor de viaţă, de o alimentaţie exemplară, de muncă şi de mişcare. Una dintre cele 1 154 de persoane centenare din insulă, de la momentul actual, care sunt foarte respectate şi apreciate, ca adevărate modele de urmat, declara recent, intr-un interviu, cu bună dispoziţie, că: “În fiecare dimineaţă, când merg la nepoţii mei, fac mişcare şi de aceea am corpul atât de puternic şi voi trăi, cu siguranţă, încă 20 de ani”.
Un rol esenţial în starea de sănătate a locuitorilor din Okinawa îl are gastronomia tradiţională, veche de secole, şi care nu seamănă nici măcar cu cea din restul Japoniei. Este vorba de o mare varietate de preparate, sărace în grăsimi şi sare, cu multe legume şi fructe (în jur de cinci porţii pe zi) – cartofi dulci, pepene amar, alimente marine, bogate în carotenoizi, precum algele marine, legumele cu frunze verzi – cu un conţinut ridicat de fibre şi antioxidanţi şi puţină carne (mai mult peşte). Sunt apreciate gusturile aromate şi condimentele, precum şi alimentele marinate.
Principiul “Hara Hachi Bu” – unul dintre cele mai importante “secrete” ale longevităţii
Mesele sunt sărace în calorii, cei mai mulţi ghidându-se după principiul “Hara Hachi Bu”, care înseamnă că trebuie să te ridici de la masă înainte de a ajunge la saţietate, când foamea este potolită în proporţie de 80% – unul dintre cele mai importante “secrete” ale longevităţii.
Cei din Okinawa consumă în jur de 1 800 de calorii pe zi, spre deosebire, de exemplu, de locuitorii din vestul Europei sau de cei de peste ocean, care consumă zilnic, în medie, 2300 – 2500 de calorii. De asemenea, locuitorii de aici mai au o vorbă care trădează atitudinea lor faţă de mâncare: “Lăsaţi alimentele să fie medicamentul vostru!”.
În plus, şi studiile specialiştilor care au fost fascinaţi de vitalitatea acestor oameni au confirmat o convingere a localnicilor – un deficit energetic persistent declanșează un mod de autoconservare, organismul se adaptează pentru a converti o proporție mai mare de alimente în energie utilizabilă și pentru a activa enzime care promovează longevitatea.
Uleiul esenţial din “Floarea paradisului”
Un ingredient “secret” din alimentaţia din Okinawa, cu calităţi excepţionale, este uleiul esenţial din frunze şi flori de “ghetto” sau “Foarea paradisului”, care stimulează imunitatea şi conferă vitalitate organismului şi, implicit, contribuie la longevitatea locuitorilor din Okinawa.
Frunzele, florile şi fructele de ghetto, după cum spune Shinkichi Tawada, profesor de agronomie la Universitatea Ryukyu, din Nishihara (Okinawa), sunt bogate în resveratrol, un compus cu proprietăţi antioxidante (care se găseşte şi în struguri, afine, zmeură) şi care încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează inima, creierul şi stimulează funcţiile cognitive.
Activitate fizică susţinută şi respect faţă de seniori
Persoanele în vârstă din insulă nu renunţă niciodată la activitatea fizică, la grădinărit, mers pe jos, mers cu bicicleta etc., deoarece toate îi ţin în formă. În acelaşi timp, există în Okinawa un puternic sentiment de apartenenţă şi de utilitate în comunitate, tineri şi vârstnici fiind implicaţi deopotrivă în diverse activităţi.
Într-un sat din nordul arhipelagului – Ogimi – devenit şi un atrăgător centru turistic – există o stelă de piatră pe care este consemnată, concentrat, filosofia de viaţă a acestor oameni: “La 80 de ani eşti tânăr. La 90 de ani, dacă strămoşii te invită alături de ei, în Rai, roagă-i să aştepte până împlineşti 100 de ani şi abia atunci te mai poţi gândi la asta”.
Alte “zone albastre” în lume
În afară de Okinawa, mai există în lume câteva “zone albastre”, în care locuitorii se bucură de o viaţă lungă şi fericită, oameni care oferă adevărate lecţii de prosperitate şi vitalitate, precum populaţia Hunza, care trăieşte pe valea fluviului cu acelaşi nume, într-o zonă dintre India şi Pakistan, la o altitudine de 2 400 de metri, unde speranţa de viaţă este între 110 şi 120 de ani, nu se îmbolnăvesc, au o alură foarte tinerească şi trăiesc într-un fel pe care omul modern l-ar numi “ca în basme”, ca în ţara “tinereţii fără bătrâneţe”, cu o filosofie de viaţă asemănătoare cu “Ikigai”.
La aceste locuri se adaugă Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grecia) și Loma Linda (California) şi în toate, pe lângă factorul genetic, esenţiale sunt alimentaţia, obiceiurile de viaţă şi relaţiile sociale. Faptul că aceste regiuni au reuşit să perpetueze un mod de viaţă care le aduce atâtea beneficii se explică şi prin aceea că încă reuşesc să se “apere” de influenţele lumii moderne, chiar dacă unele dintre acestea sunt tentante, mai ales pentru cei tineri.
Remarcabil este şi faptul că, în toate aceste comunităţi, oamenii sunt senini, zâmbitori, plini de viaţă, sunt ataşaţi de locurile în care s-au născut, respectuoşi, ospitalieri, cinstiţi, dedicaţi muncii şi cu un spirit viu – calităţi pe care omul civilizaţiei moderne, în graba de a trăi, le uită adeseori.