Planeta Marte a fost mereu un punct de interes maxim, mai ales pentru relieful sau stancos, acoperit de un praf de culoare rosiatica, care ii si da planetei nuantele fascinante, chiar daca este vorba doar despre oxid de fier, iar legendele despre zeul razboiului supranumit Marte (dupa care se spune ca a fost denumita planeta) parca ne fac sa fim si mai atrasi de acest gigant corp ceresc. Marte este una dintre planete telurice ale sistemului solar si relieful sau este similar cu cel al Pamantului, cat si cel al Lunii, fiind practic o combinatie mareata de cratere, vai, vulcane, deserturi, cat si calote polare de natura glaciara.
Marte este fascinant nu numai prin faptul ca pe el a fost descoperit cel mai mare munte din intregul nostru sistem solar, numit Olympus Mons, acesta avand nici mai mult nici mai putin de 26.000 de metri in altitudine, dar si prin faptul ca tot acolo se gaseste cel mai fascinant si imens canion, care poarte denumirea de Valles Marines. Si ca sa nu uitam nici de impresionantul crater descoperit in anul 2008, care are o dimensiune de aproape patru ori mai mare fata de cel de pe Bazinul din Polul Sud – Aitken al Lunii. Mai exact este vorba despre craterul cu o lungime de 10.600 de kilometri si o latime de mai bine de 8.500 de kilometri.
Totusi subiectul acestui material nu este planeta Marte, ci maretia craterului Gale cat si poza incredibila realizata cu ajutorul sondei Curiosity, a carei misiune speciala a surprins Muntekle Sharp. Eh bine, din pacate, imaginea poate sa fie admirata in toata maretia ei numai cu ajutorul ochelarilor 3D, speciali creati in rosu si albastru pentru a observa imagini de pe Marte, dar o idee va puteti face din ceea ce este mai jos:
Asa cum se poate observa in imagine, de pe puntea lui Curiosity Rover ce observa Mount Sharp, inaltimea de cinci kilometri a craterului din centrul muntelui se intinde de-a lungul orizontului de sud. Urmatoarea misiune a lui Curiosity va fi observarea pantelor joase a Muntelui Sharp, cunoscute si sub denumirea de Aeolis Mons. In prim plan – in partea dinspre stanga a imaginii se poate observa bratul robotic al masinariei, care se alungeste catre suprafata planetei Marte ce poarta denumirea de John Klein.
Planeta Marte are si doi sateliti care ii accentueaza parca frumusetea, ei sunt diformi si de marime relativ mica, avand numele de Deimos si Phobos. Totusi la un anumit moment dat se spunea ca acestia ar fi asteroizi care au intrat in orizontul de actiune al planetei din cauza gravitatiei exercitata de aceasta. Fiind a patra planeta de la Soare, Marte poate sa fie destul de usor vazuta si de pe Pamant (Pamantul este a treia planeta de la Soare) cu ochiul liber. Pana in anul 1965 oamenii de stiinta aveau o vaga impresie cum ca pe Marte este prezenta apa lichida, insa acest lucru a fost stabilit odata cu Misiunea Mariner 4, care a demonstrat ca totul este doar o iluzie optica, ce avea la baza o serie de variatii pe planuri luminate si intunecate din relieful lui Marte. Dungile negre ce puteau fi observate la acea vreme erau considerate a fi rauri, iar unele suprafete, indeosebi cele din partile polare erau considerate a fi mari si continente. Totusi misiunea Mariner 4 a demonstrat ca totul este o iluzie optica, chiar daca insa secrede ca Marte are conditii prielnice pentru a intretine viata unor microorganisme, cat si apa solida, asa cum s-a arata in anul 2008, conform misiunii Phoenix Mars Lander, de la data de 31 iulie
Mai jos va prezentam si un filmulet fascinant cu Craterul Gale al planetei Marte, in toata frumusetea sa, cu imagini bazate pe decoperirile facute de NASA si informatii dezvaluite acum aproximativ un an de zile: