In era Mezozoica, in perioada Jurasicului, cu aproximativ 150 milioane de ani in urma traiau dinozauri pradatori giganti care se numeau Torvosauri. Acestia erau la fel de fiorosi ca Tyrannosaurus Rex (celebrul teropod pradator care a aparut mai tarziu, in perioada Cretacicului), dar erau rude apropiate cu Megalosaurus – un dinozaur biped carnivor care a fost pe acest pamant tot in perioada Jurasicului. Ei bine, astfel de animale preistorice au primit denumirea stiintifica de Torvosaurus tanneri si se banuieste ca aveau lungimea corpului de 12 m si greutatea de 5 tone.

Recent cercetatorii au ajuns la concluzia ca ei au fost primii dinozauri care au disparut de pe acest pamant. De ce au emis ipoteza asta? Pentru ca in urma cu ceva ani, respectiv in anul 2005 un cautator de fosile amator din Portugalia, din Lourinha (apartine de Lisabona), pe nume Art Walen a descoperit o coaja de ou in timp ce se plimba. Curios din fire a cercetat zona respectiva si a dat peste un cuib de oua a caror coaja arata intr-un mod foarte interesant.

A anuntat Muzeul din Lourinha si oamenii de stiinta incantati de descoperirea facuta au inceput cercetarea zonei. La prima vedere au crezut ca sunt oua ale unor specii de dinozauri sauropozi cu gatul lung. La o analiza mai amanuntita au facut diferenta intre ouale de sauropozi si cele gasite, astfel concluzia a fost ca ar fi apartinut unor dinozauri Torvosaurus tanneri, care au trait in perioada Jurasicului.

Citește și:  Pliozauri, reptile marine uriașe din era Mezozoică

Mai mult decat atat ei au facut un studiu al coajei oualor descoperite si au vazut ca avea o structura foarte deosebita de cea a oualor normale de dinozauri, arata ca un fagure de miere si avea un singur strat. Au comparat-o cu coaja oualor de pasari care are trei straturi si cu cea a oualor de dinozauri care are doua straturi si au sesizat diferenta.

Coaja oualor de Torvosaurus era in forma de fagure, cu porii mult mai mari care permiteau mai bine trecerea aerului si a umiditatii pentru dezvoltarea embrionilor. Acest studiu amanuntit nu a facut decat sa le confirme cercetatorilor ca acestea reprezinta cele mai vechi sau mai bine spus cele mai primitive oua de dinozauri care au fost descoperite pana in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.