Inchisoarea Hoa Lo din Hanoi, Vietnam, a fost ridicata de conducatorii colonisti francezi si era folosita indeosebi pentru a incarcera detinutii politici. Maison Centrale, asa cum era cunoscuta inchisoarea de catre francezi, a fost construita pe o strada unde, candva, se fabricau cuptoare portabile de pamant, numite „hoa lo”, adica furnale incandescente. Statutul inchisorii avea sa se schimbe insa dupa ce s-a declarat independenta Vietnamului de Nord, aici urmand sa fie incarcerati prizonierii americani de razboi, mai ales cei din aviatie care au participat la Razboiul din Vietnam.

Inchisoarea Hoa Lo1

Cladirile din piatra galbena, impresionante prin culoare si nu numai, compun inchisoarea Hoa Lo. Acest loc este cu atat mai fascinant cu cat, ani la randul, a reprezentat un loc de-a dreptul terifiant; ba chiar, o usa neagra, extrem de mare, pe care detinutii noi intrau, a fost numita in mod sugestiv de catre localnici „gura monstrului”.

In sfarsit, in anii in care a functionat ca inchisoare, acest loc a stat sub semnul abuzului si al torturii, al mortii si, in acelasi timp, al vietii, cu atat mai mult cu cat, desi inchisoarea fusesera construita de catre conducatorii colonisti francezi pentru detinutii politici, si vietnamezii au folosit-o ca atare, continuand abuzurile francezilor. De pilda, in anul 1913, aici se aflau 615 prizonieri, numai ca, pana in anul 1953, numarul detinutilor crescusera extrem de mult, ajungand pana la 2.000.

Inchisoarea Hoa Lo11

Important de mentionat aici este faptul ca multi dintre acesti detinuti erau membri ai rezistentei Viet Minh, dar lupta acestora era spulberata atat simbolic, cat si la modul propriu de ghilotina inchisorii Hoa Lo din Vietnam. Cu toate ca acest loc era bine pazit, au existat si detinuti carora le-au trecut prin minte sa evadeze. Unul dintre acestia, caruia, de altminteri, i-a si reusit, a fost Do Muoi, fost secretar general al Partidului Comunist, acesta reusind sa evadeze in anul 1945.

Citește și:  Biserica II Gesu: Obiective turistice Italia - Roma

Numai ca acesta este detinutul care, totusi, se bucura de o oarecare notorietate in randul celorlalti detinuti, tocmai de aceea a ramas in amintirea publica drept unul dintre cei care au evadat atunci. Chiar si asa, putini sunt cei care stiu ca, de fapt, alaturi de Du Muoi, au mai evadat, prin sistemul de canalizare, alti o suta de detinuti, acesta fiind, daca vreti, momentul in care acesti oameni au reusit sa scape de sub jugul terorii si al abuzurilor continue. Mai tarziu, si anume in anul 1964, au inceput sa soseasca, la inchisoarea Hoa Lo, tot mai multi detinuti americani, cam pana in anul 1973, cand nu a mai fost folosita.

Inchisoarea Hoa Lo111

Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam nici de prizonierul american care i-a adus acestei inchisori celebritatea, chiar daca aceasta remarca este oarecum cinica. Este vorba despre John McCain, senatorul american care a fost tinut la Hiltonul din Hanoi. Aici, in fine, detinutii erau tinuti legati de pat cu lanturi, abuzati si torturati, desi toate aceste acte violau Conventia de la Geneva.

Si abia in anul 1993, o parte din inchisoarea Hoa Lo din Hanoi, Vietnam, avea sa fie daramata, insa nu pentru a spulbera ori ingropa o pata urata din istoria tarii, ci pentru ca oamenii de afaceri din Singapore sa poate construi aici complexul Hanoi Tower. In schimb, au ramas parti importante ale inchisorii, iar ceea ce pastreaza acestea sunt, bineinteles, amintirile unor vremuri de mare suferinta, insa nu asupra ambelor tabere care au fost aduse aici, ci doar asupra vietnamezilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.