Conducatorii etiopieni sunt cunoscuti pentru faptul ca, in Evul Mediu, decideau sa isi mute destul de des resedinta, ei fiind intotdeauna insotiti de tot alaiul curtii, mai cu seama de curteni si oficialitati, garzi, servitori, judecatori si chiar si de prostituate, in timp ce bagajele erau transportate pe spinarea a pana la 100.000 de catari. Numai ca, in anii 1630, atunci cand imparatul Fassilidas i-a urmat tatalului sau pe tron, Susenyos, care tocmai imbratisase religia romano-catolica, el a luat hotararea de a se intoarce la biserica crestina copta traditionala, aceasta decizie fiind urmata de inchiderea granitelor tarii pentru straini, creand o capitala permananenta la Gondar.
Si nu intamplator s-a ales aceasta asezare, ci deoarece Gondar se afla intr-un punct important, mai cu seama intre trei rute pentru caravane, pozitie care a dus, in cele din urma, la dezvoltarea economica a orasului. Devenind un centru comercial important, Gondar a fost capitala Ethiopiei timp de aproape 250 de ani.
Tocmai de aceea, aici s-au ridicat numeroase constructii impresionante, marturii care trebuiau sa demonstreze puterea, bogatia si deopotriva maretia conducatorilor aflati in fruntea tarii. Palate, biserici si castele, toate au fost construite in Gondar de-a lungul vremurilor, acestea fiind intr-atat de multe la numar, incat, desi orasul Gondar a fost distrus de o armata a dervisilor din Sudan, in anul 1888, a fost botezat Camelotul Africii. A ramas in picioare, cu toate acestea, o cladire, cea mai veche, de altminteri, in spatele unor ziduri inalte de piatra din Incinta imperiala.
Este vorba despre castelul ridicat la ordinul lui Fassilidas, care a fost de curand supus mai multor lucrari de renovare. Turnurile sale sunt innobilate de domuri, constructia propriu-zisa purtand in mod clar influente indiene, portugheze si maure. In plus, acest castel ar fi proiectat, din cate se spune, de catre un arhitect indian, fapt care ar explica si influentele indiene.
Acest loc este cu atat mai impresionant cu cat tunelurile si drumurile duc spre alte cladiri ce au fost construite aici de care imparatii care au urmat la tron, printre care demne de amintit sunt biblioteca lui Yohannes I si palatul Iyasu I, care a domnit pana in anul 1706, fiind, de asemenea, considerat cel mai mare imparat din familia imperiala. Pe langa aceste constructii absolut magnifice, aici se mai afla si custile in care erau tinuti leii imparatului, mormantul lui Walter Plowden, consul britanic si prieten apropiat al imparatului Tewodros, dar si pietele publice pentru executii publice.
Din nefericire, aceasta zona a trecut si prin perioade mai putin fericite, iar cea mai recenta ar fi reprezentata de anul 1941, cand a fost atacata de britanici, deoarece italienii isi stabilisera aici cartierul general. Chiar si asa, Incinta imperiala din Gondar a rezistat in fata numeroaselor incercari la care a fost supusa de-a lungul vremurilor. Mai mult decat atat, vizitatorii care trec prin Gondar trebuie sa stie ca, in afara orasului, pot vedea si biserica Debre Berhan Selassie, precum si Baile lui Fassilidas, unde are loc, in fiecare an, o sarbatoare numita Timket, atunci cand apele sunt sfintite inainte ca baile sa fie deschise publicului larg. Nu lipsesc din oras nici constructiile in stil Art Deco, ridicate in timpul ocupatiei italiene dintre anii 1936 si 1941.