Indonezia este o tara insulara, aflata in sud-estul Asiei, intre Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Numele tarii provine de la: ,,Indos” (India) si ,,nesos” (insule) din limba greaca. Abundenta si luxurianta vegetatie de pe insule, de culoare vesnic verde i-a adus supranumele de ,,Braul de smarald”. Arhipelagul Indonezian este format dintr-o aglomerare de insule, dintre care cinci sunt principale: Sumatra, Kalimantan, Java, Sulawesi si Irianul de Vest.

Sumatra este a cincea insula ca marime din lume, dupa Groenlanda, Kalimantan, Noua Guinee si Madagascar. Sumatra se remarca printr-o zona muntoasa Achim, intinderea lacului Toba, cascadele de la Asahan, peisajul de pe platoul inalt Padang si campiile din partea de sud a insulei.
Insula are un enorm lant muntos Bukit si Barisan (,,Parada muntilor”), continand 93 de vulcani cu varfuri de cca. 4000 m alt. si care strabat insula de la nord-est la sud-est. In partea de nord-vest se afla muntii Atlas, Tengah si Batak, cu alt. peste 3000 m. Raurile Hari, Musi, Kampar strabat insula si formeaza estuare la varsare in ocean.
Palembang si Belawan sunt cele mai importante porturi ale insulei. Pe coasta de vest sunt alte cateva porturi dintre care Pedang cu un splendit cadru natural. In punctul cel mai de nord al Sumatrei se afla portul Sabang.

Cel mai mare oras al insulei Sumatra este Medan, din districtul Deli, unde se cultiva cele mai bune si fine tutunuri din lume, aici sunt arbori de cauciuc, palmieri si arbori de ceai.
Insula Kalimantan (Borneo) este numita si Wuni (,,Buni”), dupa denumirea unui fruct ,,Antidesma Bunius”. Insula este acoperita cu munti ce nu depasesc 3000 m, cu lacuri, mlastini si paduri. Este strabatuta de fluviile Kapuas, Barito, Mahakam si multe rauri mici, toate marginite de jungla. Raul Kahayan are numeroase cascade si praguri.

Insula Sulawesi (Celebes) este numita ,,Orhideea Ecuatorului”, cu cele patru peninsule inconjoara trei mari golfuri: Tomini (sau Gorontalo), Bone si Tolo. Golful Mandar este mult mai mic decat cele trei, si patrunde in coasta de vest a insulei. In partea de sud se inalta vulcanul Lompobatang. Insula are numeroase lacuri si rauri: lacul Towuti (cel mai mare), lacul Tondano, lacul Sumoto, raul Menado, raul Tondano. Copra obtinuta de pe plantatiile de cocotieri este principalul produs al insulei, alaturi de care se afla lemnul de abanos, cafeaua, trestia de zahar, bumbacul, cacao. Principalul oras este Ujung Pandang (Makassar) – principalul port si centru administrativ al insulei. Aici se afla o veche fortareata care aminteste de un trecut glorios al asezarii si despre curajul primilor exploatatori. In centrul insulei se afla un paradis al frumusetii peisagistice, cunoscut sub numele ,,Tara Toraja” (,,Tara regilor celesti”), unde satele de munte cu case bogat sculptate si pictate cu desene geometrice sunt inconjurate de vai fertile, vegetatie luxurianta si terase plantate cu orez.
Indonezia, in functie de altitudine, se imparte in patru zone distincte, astfel si clima este diferita: calda (pana la alt. 700 m) propice culturilor de grau, trestie de zahar, cocos, cauciuc; temperata (la alt. 700-1350 m) cu intinse culturi de cafea, orez, ceai, grau, cacao, legume si flori; racoroasa (la alt. 1350-2300 m) aici se cultiva diverse legume si ceai; si rece (paste 2300 m alt.) fara activitate agricola.
Anotimpurile se diferentiaza prin perioade umede, ploioase si perioade uscate. Anotimpul uscat dureaza din mai pana in septembrie, ploua putin, in timp ce anotimpul ploios dureaza din decembrie pana in martie. Perioada uscata se numeste musonul de est, iar perioada umeda se numeste musonul de vest. Uneori aceste insule sunt lovite de tsunami, care produce pagube extraordinar de mari.

Indonezia, aflandu-se la intalnirea a patru platouri continentale: asiatic, pacific, australian si indian, este tara cu cei mai multi vulcani din lume. Din insulele Andamane pana in insula Timor se intinde cel mai lung sirag de vulcani activi de pe pamant, in jur de cca. 130 din cei peste 400 cat sunt in intregul Arhipelag Indonezian. In insula Java (numita ,,Gradina Soarelui”) se afla vulcanul Krakatau si Gunung Gelungung. In insula Sumbawa se afla vulcanul Tambora.

In Java se afla cel mai mare templu din lume inchinat lui Buddha – Templul Borobudur – in regiunea numita Magelang, la 41 km nord-vest de orasul Jogyakarta, intr-o zona de un pitoresc deosebit, inconjurata de doua rauri si un lant muntos, simbol de protectie naturala pentru maretul edificiu. Numele Borobudur vine din sanscrita si inseamna ,,Complexul de temple de pe munte”. Valoarea artei templului consta in numarul impresionant si maestria executiei scenelor, statuetelor, sculpturilor si basoreliefurilor, care se gasesc de-a lungul teraselor, galeriilor si infatiseaza episoade din viata lui Buddha, imbracamintea oamenilor, instrumente muzicale, scene cu dansuri din timpurile stravechi. Accesul in templu se face mergand in sensul acelor de ceasornic.

Orasul Jogyakarta este renumit prin scolile de pictura, aici lucreaza cei mai iscusiti argintari din lume (splendide filigrame, boboci de trandafiri, fluturi, flori, brose, agrafe, felurite vase din argint). Tot aici se fabrica faimoasele baticuri cu desene clasice, reprezentand flori, liane, frunze, chipuri de eroi legendari.

Un alt oras din Indonezia este Bogor, unit de Jacarta printr-un drum lung marginit de case taranesti, construite din lemn si fibre de palmier, dealuri terasate cultivate cu orez. Bogorul, numit de olandezi ,,Orasul linistit”, se intinde intre raurile Tjisedane, Tjiliwung si Tjiangke, care se varsa in Marea Javei de Nord. In sudul orasului se afla varful muntelui Salak, un vulcan stins, iar in partea de sud-est sunt doua varfuri gemene ale vulcanilor activi Pangrango si Gedeh, cu peste 3200 m alt. Aici se afla si minunatul Palat Bogor, construit in 1836, cu importante colectii de pictura.
In acest oras se gaseste cea mai interesanta Gradina Botanica din lume, un adevarat Parc National imens si care are un ierbar, un muzeu, o biblioteca cu opere stiintifice, care a adunat in conditii naturale specii diferite ale vegetatiei tropicale. In perimetrul ei se intalnesc peste 10 000 specii de copaci, iar ierbarul contine cca. 500 000 specii de plante. Aleile sale sunt umbrite de vestitul banyan si smochin, precum si de specii de palmieri din zona si din lumea intreaga. Vizitatorii sunt atrasi de varietatea de orhidee, precum si de cea mai mare orhidee numita ,,Orahideea Tigru”. Pe lacurile artificiale ale gradinii creste Victoria Regia – un nufar mare adus din tinutul Amazonului, cu floarea mare de culoare alba-trandafirie si parfum delicat.
In padurile din Java si Sumatra traieste planta cu cea mai mare floare din lume numita Raflesia, care are cinci patale mari carnoase, cu diametru de 1 m, o greutate de cca. 7 kg, nu are frunze si ramuri, este lipita de pamnat doar prin radacina.
Muzeul zoologic din Gradina Botanica din Bogor contine o colectie impresionanta, cca. 3 milioane de insecte, mamifere si reptile.
Fauna din Indonezia cuprinde numeroase specii de animale si pasari, unele protejate in rezervatii naturale: urangutanul, dragonul Komodo (cea mai mare soparla din lume, 2 m lungime), pasarea rinocer, elefanti, tigri, cateva specii de maimute, rinoceri, bantegul din Java, porcul babirusa, anoa, musang, zibeta, tarsierul, cangurul de copac, delfinul de apa dulce (din fluviul Mahakam), maimute, pasarea paradis, un numar mare de papagali etc.

Capitala tarii Jakarta, se imparte in Orasul vechi (sau de Jos) si Orasul nou (sau de Sus, Mentang). Orasul vechi se intinde de-a lungul unui canal vechi strabatut de mici ambarcatiuni locale, unind orasul cu marea. Orasul nou este cartier rezidential, cu constructii noi, strazi largi, vegetatie exuberanta, zgarie-nori, supermagazine, cu un caracter modern de tip occidental. Jakarta are cateva porturi, cel mai modern este Portul Tandjung Priok cu docuri complet echipate, depozite. In oras se afla un vechi observator meteorologic construit in 1858 si un seismograf cu o raza de actiune de 600 km, inregistrand cutremure de diferite intensitati. De asemenea orasul are multe scoli si institutii de invatamant superior.

Muzeul din Jakarta, situat in apropierea Pietei Merteka (,,Piata Libertatii”) contine numeroase exponate, dovezi ale vechii culturi indoneziene, o minunata colectie etnografica de arta, produse de artizanat de la toate popoarele din Arhipelagul Indonezian, o superba colectie de portelan chinezesc.
Multe piete si bazare raspund cerintelor populatiei si amintesc ca Jakarta este in primul rand un important centru comercial. Pe langa magazine si centre comerciale, mai au loc vanzari si in aer liber, pe marginea strazilor. Au si restaurante elegante si de lux, cu mancaruri europene chinezesti. Pe strazi se intalnesc simple improvizatii de lemn portabile, la care pot servi masa doi sau trei clienti in acelasi timp. In acest oras este cunoscut principalul mijloc de transport pe distante scurte: tricicleta cu pedale, pedicabul sau betjak ,dupa cum il numesc localnicii.