Stim deja ca Saturn are inele, insa Jupiter are si el inele? Raspunsul este da. Exista patru planete in sistemul nostru solar care au inele, si anume: Saturn, Jupiter, Uranus si Neptun. Inelele lui Saturn sunt cele mai cunoscute pentru ca sunt cele mai stralucitoare si formeaza cel mai extins sistem de inele din sistemul solar. Inelele lui Jupiter nu fusesera vazute niciodata inainte ca nava spatiala Voyager 1 sa ajunga pana la planeta, in anul 1979. De-atunci, inelele lui Jupiter au fost observate de catre cele mai mari telescoape de pe Pamant, de Telescopul Spatial Hubble si de nava spatiala New Horizons.
Pana acum, doar patru inele au fost observate: inelul de halo, inelul principal, inelul diafan Amalthea si inelul diafan Thebe. Inelele si satelitii lui Jupiter se afla intr-o centura de radiatii intense, compusa din electroni si ioni prinsi in campul magnetic al planetei. Aceste particule si campuri cuprind magnetosfera lui Jupiter sau mediul sau magnetic, care se extinde pana la 3-7 kilometri catre soare si se intinde intr-o forma conica de cel putin 750 de milioane de kilometri.
Inelul principal are aproximativ 7000 de kilometri latime si are o limita exterioara abrupta de 129 130 de kilometri distanta de centrul planetei. Inelul principal cuprinde orbitele a doi sateliti mici, Adrastea si Metis, care ar putea fi sursa de praf din care este compusa cea mai mare parte a inelului. Acest inel are nevoie de o sursa constanta de praf, deoarece particulele mici pot rezista doar intre 100 si 1000 de ani. Se crede ca praful se ridica de pe satelitii din interiorul inelelor din cauza impacturilor cu micrometeoriti. Inelul principal fuzioneaza in mod treptat cu inelul de halo. Inelul de halo este un inel amplu de material, ce are grosimea de 20 000 de kilometri si se extinde de la jumatatea distantei dintre inelul principal si planeta pana la nivelul norilor planetei.
Pe marginea exterioara a inelului principal, vizavi de inelul de halo, se afla inelul diafan Amalthea. Acest inel se extinde dincolo de orbita satelitului Amalthea. Oamenii de stiinta cred ca acest inel este compus din particule de praf mai mici de 10 microni (10 microni reprezinta dimensiunea aproximativa a particulelor din fumul de tigara). Marginea sa exterioara se afla la 129 000 de kilometri de centrul planetei, iar marginea interioara se afla la aproximativ 30 000 de kilometri.
Originea inelului este probabil aceeasi ca si in cazul inelului principal (bombardarea satelitilor mici de catre micrometeoriti). Ultimul inel este inelul diafan Thebe. Acesta este cel mai putin vizibil dintre inelele lui Jupiter. Inelul diafan Thebe se extinde de la aproximativ 226 000 de kilometri fata de planeta pana la 129 000 de kilometri. Marginile interioare ale celor doua inele diafane sunt greu de definit cu exactitate, deoarece acestea se suprapun peste inelul principal care este mai luminos.