Aproximativ 30 de specii de insecte-frunza traiesc in regiunile cu vegetatie bogata din Insulele Seychelles, Mauritius, Asia de Sud-Est si Asia australa. Se remarca prin aripile anterioare mici si cele posterioare enorme in comparatie cu cele din fata. Zboara si se aseaza pe plante, pe frunzele acestora fiind camuflate aproape perfect avand in vedere conformatia corpului.

Insectele-frunza sunt nevertebrate vii de la tropice, ele prefera mai ales climatul cald si umed. Au abdomenele plate si intinse, pe suprafata lor prezinta semne care imita gaurile din frunze sau mai bine zis nervurile acestora. Picioarele sunt lungi, aripile transparente, iar capul mic.

Coloritul abdomenului si al picioarelor este in nuante maronii si verzi, se confunda cu aspectul frunzelor. Mai mult decat atat aceste insecte au obiceiul sa zboare de parca ar fi niste frunze care se leagana in bataia vantului, se misca inainte si inapoi incet, ceea ce le amplifica dechizarea si le da posibilitatea sa scape de pradatori.

Speciile difera intre ele si prin textura, astfel unele par a fi niste frunze lucioase, iar altele ca niste frunze uscate si incretite. Antenele sunt scurte, netede sau paroase, in general femelele au antenele mai fine si fara perisori pe suprafata acestora.

Corpul insectelor-frunza poate avea lungimea cuprinsa intre 3-11 cm, iar forma acestuia variaza foarte mult intre exemplare. In perioada de reproducere, dupa copulatie femela depune ouale in stratul superficial al pamantului. Acestea sunt mici si se aseamana cu niste seminte.

Citește și:  Lăstunul de copac cu spate cenușiu (Hemiprocne longipennis)
Phyllium Bioculatum
Phyllium Bioculatum

Insectele-frunza sunt crescute ca animale de companie, exista persoane in toata lumea care apreciaza aceste insecte la fel de mult ca pestii, pisicile sau cainii si sunt foarte curiosi sa le studieze modul lor interesant de viata.

Insectele-frunza fac parte din familia Phylliidae si sunt cunoscute inca de pe vremea lui Magellan, conform unor documente care atesta existanta lor si care au fost scrise de oameni de stiinta din acele vremuri.

In Asia de Sud-Est, Insulele Mauritius, Sumatra, Java, Borneo, Seychelles, dar si in India, Sri Lanka apare specia Phyllium Bioculatum care zboara pe frunzele copacilor din regiunile impadurite. Are corpul in forma de frunza, in culori de nuante maronii, galbene, verzi si rosiatice. Forma corpului variaza de la un exemplar la altul, la fel si coloritul, la unele insecte-frunza poate fi in alb si negru.

Femela este mai mare decat masculul, are lungimea de 6,7-9,4 cm. Masculul nu depaseste lungimea corpului de 6,8 cm. Aripile anterioare sunt mici, iar cele din spate transparente si foarte mult dezvoltate. Masculii au cate trei perechi de picioare de culoare maronie si antenele paroase. La femela antenele sunt netede si scurte.

Astfel de insecte sunt crescute frecvent in terariu, ca animale de companie. temperatura in terariu trebuie sa fie de 24-28 grade Celsius si umiditatea aerului ridicata, in jur de 75-80%. Pot fi hranite cu ramurele care au frunze de stejar, zmeur, mur, trandafir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.