Cartita aurie a lui Grant (Eremitalpa granti) traieste in zonele uscate, desertice si de coasta din Africa de Sud si Sud-Vest. Isi sapa galeriile in dunele de nisip, de exemplu din Desertul Namibiei, departe de asezarile omenesti, astfel impactul acestui animal asupra oamenilor este destul de mic.
Caracteristicile fizice ale cârtiței aurii
Exemplarele adulte ajung la lungimea de 7-9 cm si greutatea de 15-30 g. Intotdeauna masculul este putin mai mare decat femela. Au corpul mic si indesat, acoperit complet cu blana matasoasa, cu fire lungi si moi, de culoare ce variaza de la gri-inchis, la gri-cenusiu, maroniu si bej mai ales pe partea dorsala si galben-inchis pe partea ventrala.
Nu prezinta urechi externe, ochii sunt foarte mici, ascunsi bine in blana, aproape ca nici nu se vad, iar la nas prezinta o pernita golasa si tare, de culoare deschisa, precum si cateva randuri de vibrize fine si sensibile.
Membrele anterioare au labele cu cate trei degete prevazute cu gheare ascutite, pe care le folosesc ca pe niste lopeti pentru a-si sapa galerii. Membrele posterioare au cate cinci degete, de asemenea prevazute cu gheare. Dentitia la aceste animale este foarte primitiva, in fata cu doi dinti incisivi mai mari folositi la sapat.
Comportamentul și dieta cârtiței aurii
Cartita aurie este un animal nocturn, noaptea isi cauta hrana, ziua se odihneste in galerii, la radacinile plantelor din zonele desertice. Hrana sa consta in principal din termite, furnici, paianjeni, gandaci, reptile si mici nevertebrate.
Adaptări la viața în deșert
Desi are auzul si vederea slab dezvoltate isi localizeaza prada folosindu-se de mirosul fin. Traieste solitar si obisnuieste sa ocupe o suprafata de cca. 4,6 ha, marcandu-si teritoriul si nepermitand intrusilor care fac parte din aceeasi specie sa patrunda. Sapa mereu in nisipul moale de parca ar inota, realizand tuneluri la adancimi mari in nisip sau mai aproape de suprafata in solul tare si compact.
Nu sunt capabile sa sara, insa au o viteza de sapat mare, fiind ajutate de labele lor late din fata. Dusmanii ei cei mai mari sunt pasarile de prada, serpii si vulpile. In timpul zilei nu isi mentine constanta temperatura corpului, acesta devine mai rece sau mai cald in functie de temperatura nisipului din jurul ei.
Reproducerea și îngrijirea puilor
In perioada de imperechere iese la suprafata pentru a-si gasi o pereche, in rest ea sta mereu in galerii. Dupa o anumita perioada de gestatie femela coboara in galerii situate la adancimi de 1,8 m si da nastere la unul sau doi pui. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca la aceasta specie un mascul se imperecheaza cu mai multe femele.
Cartita aurie a lui Grant face parte din ordinul Afrosoricida, familia Chrysochloridae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.
Rolul ecologic al cârtiței aurii în deșert
Cârtița aurie a lui Grant (Eremitalpa granti) joacă un rol crucial în ecosistemul deșertic. Prin săparea galeriilor în nisip, acest mic mamifer contribuie la aerisirea solului, facilitând creșterea plantelor adaptate la mediul arid. Galeriile sale subterane creează și microhabitate pentru alte specii de nevertebrate care se adăpostesc de căldura extremă a zilei. Cârtița aurie este, de asemenea, un important prădător pentru termite și furnici, menținând astfel echilibrul populațiilor de insecte în deșert.
Video – Cartita aurie a lui Grant (Eremitalpa granti):