V-ati intrebat vreodata care este elementul comun care caracterizeaza toate operele de arta din cele mai vechi timpuri pana in prezent? Ei bine, elementul comun al tuturor operelor, indiferent ca este vorba despre pictura, sculptura, dans sau literatura, este inspiratia.

Inspiratia artistica reprezinta un concept abstract si de-a lungul timpului artistii, criticii si oamenii de stiinta au incercat sa defineasca inspiratia din mai multe puncte de vedere, urmand teorii care mai de care mai diverse. Inspiratia nu caracterizeaza doar domeniul artistic, fiind necesara chiar si in alte domenii, putem spune chiar si in viata de zi cu zi.

Inspiratia reprezinta momentul in care creativitatea atinge cotele maxime, fiind influentata de anumiti factori care depind la randul lor de la un artist la altul. Inspiratia este momentul suprem de creativitate cu ajutorul carora artistii pot crea adevaratele opera de arta, incalcand limitele culturale. In momentele de maxima intensitatea creatoare artistul se poate manifesta in voie si isi poate exprima sentimentele, emotiile si trairile fara niciun fel de constrangere.

Artistii, dar si criticii de arta si istoricii considera ca a explica ce inseamna inspiratia este un lucru foarte dificil, deoarece ar trebui sa se raporteze la fiecare artist in parte. Inspiratia face parte cu precadere din actul de creatie si acesta este, de asemenea, greu de definit si de explicat, acesta fiind, de asemenea, diferit de la un creator la altul, si de la un mijloc de exprimare artistica la altul.
Chiar daca actul inspirational este dificil de definit, criticii si istoricii artei au delimitat perioadele istorice ale acestuia.

Hesiodo si muza, Foto: obviousmag.org
Hesiodo si muza, Foto: obviousmag.org

Istoria actului inspirativ

Arta in sine si procesul de creatie sunt privite in mod diferit de la o cultura la alta, actul inspirativ fiind perceput in moduri diferite. Inspiratia a fost analizata de-a lungul timpului atat din punct de vedere artistic, cat si din punct de vedere psihologic.

Inca din cele mai vechi timpuri artistii au incercat sa realizeze opere unice, indiferent de domeniul artistic despre care vorbim. De exemplu, in Antichitate, grecii considerau ca artistii, insa in special poetii, intrau intr-un stadiu de transa sau delir care poarta numele de “furor poeticus”. In acest moment, artistul trece intr-o alta forma de manifestare a eului creator in care gandurile zeilor insisi sunt cele care influenteaza opera de arta in sine. Inspiratia este mai importanta decat constiinta si nu are nicio legatura cu tehnica, tehnica si transpunerea in scris sau oral fiind acte independente de actul inspirativ; din acest motiv, persoanele obisnuite pot primi inspiratia divina, fara a avea abilitatile necesare sa o materializeze intr-o opera de arta, iar artistii pot cunoaste tehnicile potrivite pentru a realiza o anumita opera de arta fara insa a atinge pragul de inspiratie.

Tot grecii sunt cei care atribuiau inspiratia muzelor. Muzele erau considerate adevarate zeite si principalele surse de inspiratie pentru stiinta si arta. Mai mult decat atat, muzele erau considerate ca fiind sursa principala a cunoasterii. Muzele au un rol foarte important in special in literatura; scriitorii le invocau pentru a primi inspiratia divina si pentru a putea fauri opera de arta.

Procesul de creatie este unul extrem de complex si poate fi impartit in mai multe faze. Nu putem spune ca actul inspirativ caracterizeaza doar o anumita faza a intregului proces de creatie, acesta existand pe tot parcursul acestuia, de la inceput, de la conturarea primelor idei, pana la desavarsirea operei de arta.

Crestinismul a introdus teoria conform careia inspiratia reprezinta un dar de la Dumnezeu. Se spune ca Biblia a fost realizata sub influenta inspiratiei divine. In Evul Mediu domeniul artistic a fost influentat intr-o foarte mare masura de crestinism iar majoritatea opereleor de arta infatisau figuri si episoade biblice.

Si in societatile nordice este imbratisata ideea conform careia inspiratia reprezinta un dar de la zei. Artistii nordici, in special poetii, primeau inspiratia divina de la zei si reuseau sa transforme cuvintele sub influenta acesteia, insa cu ajutorul constiintei. Daca in alte culturi inspiratia este independenta de gandire, pentru cultura nordica inspiratia este un act foarte important in care atat mintea, cat si trupul au roluri bine stabilite.
Mai tarziu, John Locke, unul dintre reprezentantii de seama ai iluminismului, a afirmat ca inspiratia reprezinta o asociere a ideilor si a gandurilor, creandu-se in acest fel o unitate in ceea ce priveste perceperea actului creativ in sine. Numeroase teorii referitoare la inspiratie au reprezentat punctul de plecare al unor opere literare care apartin scriitorului Jonathan Swift.

Conform teoriilor moderne referitoare la inspiratie aceasta porneste din inconstient, dupa cum afirma insusi Sigmund Freud. Inspiratia artistica iese la iveala in momentul in care la nivelul subconstientului au loc anumite conflicte. Artistii suprarealistii au imbratisat teoria lui Freud, lucru care poate fi observat cu usurinta in operele de arta caracteristice acestui curent.

Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, inspiratia artistica este influentata in foarte multe dintre cazuri de numerosi factori. Am spus in randurile anterioare ca inspiratia caracterizeaza intregul proces de creatie, de la acumularea ideilor, pana la desavarsirea operei de arta in sine. Culegerea ideilor reprezinta o metoda prin care inspiratia isi poate face simtita prezenta. Foarte multi artisti sunt de parere ca inspiratia artistica este un rezultat al gandirii, al meditatiei asupra eului.

Fiecare artist, ca oricare alta perosana obisnuita, este diferit in felul sau si poate gasi surse de inspiratie diferite fata de ale altuia. Ideile nu apar intotdeauna brusc ci uneori apar doar in anumite contexte. Unii artisti sunt inspirati de natura, de peisaje sau de sunetele din natura, alti artisti sunt inspirati de copii, altii de animale, altii de mare si altii de munte. Inspiratia caracterizeaza orice mijloc de exprimare artistica, atat pictura, cat si sculptura, muzica, dansul si teatrul.

Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, inspiratia nu este necesara doar in domeniul artistic, ci in oricare alt domeniu. Inspiratia reprezinta primul pas catre originalitate. Oamenii de stiinta, cercetatorii dar in special inventatorii au nevoie de inspiratie pentru a concepe teorii si pentru a crea obiecte originale de exceptie.

Fie ca vorbim despre artisti sau despre oameni obisnuiti care cauta inspiratia, este bine de retinut faptul ca experientele noi, necunoscutul pot da nastere unor noi si originale idei. Impartasirea ideilor cu alti artisti sau cu alte persoane dintr-un anumit domeniu poate da nastere altor idei. Urmarea propriilor idei si convingeri reprezinta un pas important pentru ca actul inspirativ sa fie dus la bun sfarisit.

Asadar, inspiratia este caracteristica oricarui proces creativ. De-a lungul timpului artistii au incercat prin mijloace diferite sa caute diverse surse de inspiratie pentru ca opera de arta sa fie cu adevarat unica si exceptionala si sa poata transmite sentimente, emotii si trairi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.