Reprezintă cea mai mare insulă a Greciei și un loc cu totul aparte, sub aspectul obiectivelor turistice și al legendelor încă vii. Insula Creta este locul în care, conform mitologiei, s-ar fi născut Zeus. Trecutul extrem de îndepărtat al acestei insule merge cam cu 3500 de ani în urmă. Totuși, din punctul de vedere al descoperirilor arheologice, nu se poate spune cu precizie de cât timp este, în realitate, acest pământ locuit. În era noastră, a aparținut pe rând Imperiului Roman, Imperiului Bizantin, Republicii Veneția, Imperiului Otoman și, ulterior, Greciei.
Atracțiile turistice sunt de ordin istoric și arheologic, religios, cultural și de agrement. Viața tihnită, senină, tipică grecilor, se poate experimenta cu succes pe insula Creta, datorită plajelor extrem de frumoase și golfurilor care așteaptă să fie descoperite.
Insula Creta se află în partea de sud a Mării Egee și este organizată sub forma a 4 prefecturi: Heraklion (capitala), Chania, Rethimno și Lasithi.
Realizând un tur de explorare a insulei, din punct de vedere istoric, primul obiectiv de vizitat este peștera lui Zeus. Se află în Lasithi, pe un platou al muntelui Dikti și se spune că aici ar fi fost născut și crescut vreme de câțiva ani marele Zeus. O altă peșteră faimoasă a Cretei se găsește într-un mic sat din apropierea portului Limanuri Bune. În această peșteră, s-ar fi adăpostit Sfântul Apostol Pavel în timpul cât a stat pe insulă. Peștera Milatos este un loc deosebit; se află în Lasithi și se spune că în această peșteră ar fi supraviețuit timp de două săptămâni câțiva săteni fugiți în secolul al XIX-lea din calea turcilor. O parte au murit însă de foame. Chiar în peșteră a fost construită o capelă mică în memoria sătenilor.
Fascinante sunt și vestigiile vechii civilizații minoice, al căror nume se trage de la fiul lui Zeus, Minos, stăpânul deplin al insulei Creta. Poate fi vizitat și celebrul castel de la Knossos, un sit arheologic aflat în apropierea capitalei insulare. Datează din urmă cu 3500 de ani și se spune că ar reprezenta castelul regal unde își avea tronul Minos. Din punctul de vedere al construcției, palatul antic reprezintă un adevărat miracol. A fost scos la suprafață în urma unor săpături începute la finalul secolului al XIX-lea. Interesant este că s-au putut recupera, după atâtea mii de ani, obiecte de ceramică extrem de bine conservate, o parte a zidurilor și mai ales niște fresce ale căror culori nu au pălit deloc de-a lungul timpului. Palatul minoic din Creta a fost reconstruit cu materiale din zilele noastre, deși cel autentic fusese înălțat cu materiale extrem de scumpe care s-au dovedit și rezistente: ipsos, gips alb, alabastru. Se spune că pereții palatului străluceau datorită cristalelor de marmură din alabastru. Acest material a fost îndelung folosit pe perioada civilizației minoice, lucru atestat și de camerele și depozitele palatului din Knossos.
Din perioada stăpânirii romane în Creta, dăinuie și situl arheologic Gortyn, aflat pe valea Messara. Aici, vestigiile constau în ruine romane tipice: pretoriu (reședința guvernatorului), băile termale, temple romane, agora și un amfiteatru spectaculos. Un detaliu fascinant îl constituie faptul că legile romane ale orașului au fost sculptate în piatră și expuse la intrare cu peste 2000 de ani în urmă. Pot fi și astăzi citite.
Urmele stăpânirii venețiene în Creta se pot cunoaște cel mai bine în Chania. Portul este cel construit de venețieni și păstrează vechiul farmec neștirbit, cu străduțe înguste, extrem de cochete și cu o atmosferă plină de veselie, unde cafenelele și tavernele mărginesc țărmul apei. Ca vestigii venețiene, cele mai reprezentative sunt fortăreața Koules din jurul portului Heraklion (construită în primii ani ai secolului al XIII-lea și utilizată drept închisoare), castelul de pe insula Gramvousa (tot de secol al XIII-lea, dar distrus în urma asalturilor repetate din partea piraților) și fortul de la Rethymnon ( de secol al XVI-lea, construit sub forma unei stele cu trei porți și în centrul căreia se află azi biserica Sfântul Nicolae).
Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Salinari este cea mai cunoscută din Creta, fiind construită chiar pe locul unei foste mănăstiri bizantine de secol al X-lea. Actuala mănăstire a fost construită pe locul în care, în secolul al XVI-lea, un călugăr ortodox a găsit în Creta o icoană a Sfântului Gheorghe. După câteva zeci de ani, otomanii au încercat să distrugă construcția, dar gloanțele lor s-au înfipt în lemnul icoanei, iar mănăstirea nu a putut fi cucerită. Icoana este făcătoare de minuni. La o mică distanță de mănăstire se află și peștera în care a fost îngropat călugărul.
Cele mai speciale plaje ale insulei Creta atrag mii de turiști anual. Plaja Vai este singura pe marginea căreia cresc palmieri; plaja Falassarna impresionează prin transparența apei, fiind declarată cea mai curată plajă din Grecia; plaja Efalonisi este o minunăție cu nisip de culoare roz, albă și neagră.