Cand auzim de insula Ibiza ne gandim imediat la petreceri nesfarsite, fete frumoase si plaje cu nisip fin si apa cristalina. Acest paradis mediteranean este sub tutela Spaniei, fiind situat in arhipelagul Balear, la circa 80 de km de continent. Insula alba, cum mai este cunoscuta, este inclusa in patrimoniul UNESCO, gratie culturii si diversitatii elementelor biologice. In catalana numele acesteia este Eivissa, insa in spaniola se propunta Ibiza. Prima atestare istorica provine din secolul al VII-lea i.Hr., cartaginezii fiind cei care si-au pus primii amprenta asupra culturii Ibizei. Pe parcursul secolelor urmatoare, asezarea insulei a facut ca aceasta sa fie sub influenta imperiilor care au controlot zona, Imperiul Roman, Bizantin si, mai tarziu, maurii au adaugat putin din cultura si traditii.
Insula este cunoscuta in intreaga lume datorita vietii de noapte din nenumaratele cluburi de noapte care se regasesc pe insula. Pana nu demult Ibiza era destinatia tinerilor iubitor de petreceri scaldate in alcool, insa, in ultima perioada se doreste promovarea si in randul turistilor familisti, Ministerul Turismului Spaniol incercand sa atraga si familiile care au copii. Si nu e greu de inteles de ce se doreste acest lucru, Ibiza oferind posibilitatea unui sejur de vis. Clima este mai tipic mediteraneana, verile foarte calde si iernile blande si racoroase. Daca va hotarati sa vizitati insula in perioada de iarna, trebuie sa stiti ca temperatura minima nu coboara sub 7 grade.
Avand o suprafata de 571 de km2, din punct de vedere administrative, insula Ibiza incorporeaza cinci zone: San Jose, Ibiza, Santa Eulalia del Rio, San Antonio Abad si San Juan Bautista. Populatia insulei insumeaza, conform recensamantului din 2010, peste 130.000 de locuitori, din care doar mai putin de jumatate sunt bastinasi, o parte din locuitori venind de pe continent pentru a lucra in domeniul turismului. In mod normal, tinand cont de clima blanda si amplasarea paradiziaca a insulei, circa 15% din locuitori sunt straini stabiliti aici. Orasul Ibiza este capitala administrativa a insulei, locuitorii traind cu preponderenta din turism si servicii. Agricultura are importanta doar locala, localnicii cultiva migdali, maslini, smochini, lamai, portocali, cereale si legume.
Turistul care isi propune un sejur pe insula Ibiza trebuie sa cunoasca mai multe aspecte. In primul rand, insula ofera numeroase obiective turistice, asa ca trebuie sa fiti selectivi si sa stiti ce anume doriti sa puneti pe prim plan. Daca petrecerile sunt ceea ce va doriti, ziua in mod clar nu veti mai avea energie sa vizitati insula. Trebuie sa stiti ca aici se afla cel mai mare club din lume, Privilege putand sa gazduiasca petreceri cu 10.000 de invitati. Daca sunteti petrecareti innascuti si doriti sa aveti nopti albe, numeroasele cluburi prezente pe insula va vor incanta.
O atractie este stanca Es Vedra, aflata la aproape 400 de metri in larg, loc care ofera posibilitarea sa faceti fotografii de neuitat, mai ales la apusul soarelui. Daca va cazati chiar in capitala Ibiza, nu trebuie sa ratati cetatea, Murallas de Ibiza fiind singurul ansamblu de ziduri din lume care s-au conservat astfel, pastrandu-se cele 8 bastioane si portile de acces, panorama oferita de Muralas de Ibiza fiind unica. O alta atractie pe care o puteti intalni in capitala insulei, este cartierul vechi al Ibizei, Santa Eularia d’es Riu, aerul vechi mediteranean oferind turistului posibilitatea unei incursiuni in timp si spatiu.
Strabatand la pas acest cartier al citadelei veti intalni si o mica biserica ce dateaza din secolul al XVI-lea. Tot in aceasta zona este amplasat si muzeul etnologic care va prezinta o Ibiza de acum o jumatate de secol, total diferita fata de cea actuala. Daca doriti sa aveti un sejur ca familie, este potrivit sa alegeti Santa Eularia, al doilea oras al insulei, acesta oferind o vacanta in tihna, promenada din port fiind locul ideal pentru plimbarile sub clar de luna.
Ibiza este arhicunoscuta si pentru plajele sale cu nisip fin, ape azurii si cristaline, cele mai cunoscute fiind S’Aigua Blanca, Es Cavallet din Sant Jordi (pentru nudisti), Xarraccam, Xuclar si Rencli de S’illot. Mare atentie cand sunteti la plaja, nu aduceti acte cu dumneavoastra sau bani multi, riscati sa fiti pradati de micii hotomani care fileaza plajele aglomerate. Din punctul de vedere al accesibilitatii turistice, Ibiza nu este o destinatie foarte ieftina, un sejur complet pornind de la 400 de euro/ persoana.
Desi este mult pentru un pret de pornire pentru o persoana, insula Ibiza ofera posibilitatea de a avea o vacanta de vis. Inainte de a va alege un hotel, verificati la toate agentiile de turism preturile, diferentele dintre acestea pentru acelasi hotel fiind destul de mari. Trebuie sa stiti ca preturile pe insula sunt destul de piperate, asa ca trebuie sa va puneti cel putin 300 de euro, bani de buzunar. Poarta de intrare in acest paradis mediteranean este aeroportul Ibiza, situat la doar 7 km de capitala.