Insula Intaka este localizată la câţiva kilometri distanţă de centrul oraşului Cape Town şi reprezintă un exemplu reuşit asupra felului în care munca oamenilor şi frumuseţile naturii se pot îmbina armonios. Insula Intaka este, de fapt, o insulă artificială, acoperind o suprafaţă de 16 hectare. Reprezintă un mic colţ de rai pentru mai multe specii de păsări şi o atracţie turistică absolut specială, atât pentru cei care caută să imortalizeze cu aparatul foto cele mai spectaculoase colţuri de lume, cât şi pentru cei aflaţi în căutarea unui refugiu în natură.

Numele de Intaka provine din limba triburile Xhosa şi se traduce prin termenul de pasăre. Insula a fost ridicată în cartierul Century City, deasupra unui sistem de canale care o înconjoară pe marginile exterioare, separând-o de oraş şi sporind astfel senzaţia de izolare insulară. Pentru curăţarea apei din sistemul de canale se foloseşte stufăriş natural, care, în acelaşi timp, serveşte şi ca habitat pentru unele păsări şi peşti. Insula Intaka a fost construită în anul 2001, pentru a încuraja înaripatele să locuiască în mediul urban, ca la ele acasă. Deţine mai multe iazuri, obţinute în mod artificial, prin inundarea controlată a zonei.

Povestea acestui proiect de prezervare a frumuseţiilor naturii a început însă încă din anul 1995, când cartierul Century City nu exista. Cele 250 de hectare ale viitorului cartier erau acoperite cu vegetaţie de mlaştină şi numeroase ochiuri de apă. Aici a fost descoperit un enorm cuibar de bâtlani, aceste păsări stăpânind o mare parte din suprafaţa viitorului Century City. Datorită lor, autorităţile au avut inspiraţia de a clădi o adevărată insulă care să păstreze speciile de păsări aflate în zonă, dar şi să atragă localnicii sătui de viaţa zgomotoasă a oraşului. S-au construit iazuri, iar suprafaţa insulei a fost împrejmuită cu sistemul de canale menţionat mai sus. Vegetaţia indigenă a fost salvată de la distrugere şi replantată în zonă. Abia în anul 2010, Insula Intaka a fost pregătită să-şi deschidă larg porţile vizitatorilor de toate felurile. Cum turismul este una dintre principalele activităţi ale oraşului Cape Town, Insula Intaka a fost prevăzută cu o unitate hotelieră de cazare a turiştilor. Insula poate găzdui până la 75 de persoane simultan.

În ce priveşte sistemul de alimentare cu energie a Insulei Intaka, totul se face în stil ecologic. Spre exemplu, cu turbine de vânt şi panouri solare. Apa de ploaie este considerată o resursă foarte preţioasă, aşa că este strânsă şi folosită ulterior în diferite scopuri gospodăreşti. Politica aplicată la nivelul întregii insule este cea de reciclare. Există şi o fermă ce practică agricultura organică.

Insula Intaka adăposteşte peste120 specii de păsări spectaculoase şi 212 specii de plante, (24 dintre ele sunt pe cale de dispariţie). Este considerat un adevărat sanctuar al păsărilor. Printre speciile de admirat aici se numără: bâtlani, lebede, raţe de apă, gâşte de baltă, corbi de mare, egrete, păsări flamingo, ţigănuşi, lişiţe, pescăruşi verzi, cormorani şi cintezoi. Principalul element de atracţie pentru păsări constă în existenţa a şapte feluri diferite de habitat natural, puse la dispoziţia înaripatelor. Aceste habitate au fost realizate de mâna omului şi cuprind atât vegetaţie umedă, cât şi vegetaţie de uscat. Foarte multe specii de păsări se retrag în Insula Intaka special pentru vremea împerecherilor. Fac pui, îi cresc, apoi pleacă spre alte meleaguri.

În ce priveşte plantele, pot fi întâlnite o multitudine de specii care rămân înflorite până târziu în iarnă, oferind turiştilor un spectacol delicat. În mare parte, se cultivă plante indigene, care pot fi ulterior mutate şi în grădinile Capului. Ele sunt foarte rezistente la vânt, căldură uscată şi sol nisipos, deci potrivite pentru orice alt loc din regiune.

Cu ajutorul sponsorizărilor şi donaţiilor, pe Insula Intaka a fost construit un centru Ecologic, cu rol educaţional. A fost realizat exclusiv din materiale eco-friendly. Apa de uz casnic se refoloseşte; este strânsă în butoaie enorme şi apoi folosită fie ca apă de WC fie în irigaţii. În cadrul centrului Ecologic se găseşte şi o staţie de reciclare. Tot ce poate fi aruncat este, de fapt, adus aici şi reciclat. Centrul Ecologic organizează numeroase programe educative pentru elevi, adică vizite în timpul cărora şcolarii sunt învăţaţi să aibă grijă de natură, să contribuie la protejarea resurselor şi să respecte plantele şi păsările. Lecţiile predate la Centrul Ecologic se desfăşoară dinamic, sub forma unor work-shop-uri în aer liber şi contribuie la notele elevilor.

Din punctul de vedere al autorităţilor, Insula Intaka trebuie să funcţioneze pe mai multe direcţii de acţiune:

– să converse câteva specii rare de plante şi păsări
– să conserve vegetaţia de iaz, tipică zonei
– să funcţioneze ca habitat pentru mai multe soiuri de păsări ameninţate cu dispariţia
– să asigure cartierului Century City o oază de linişte şi frumuseţe naturală
– să funcţioneze ca un centru de recreere pentru localnicii din Cape Town

Legătura între Insula Intaka şi cartierul care o adăposteşte, Century City, se face printr-un pod. Acest pod se află situat chiar pe bulevardul destinat shoppingului turistic, astfel că nu poate fi trecută cu vederea.

Turiştii care adoră plimbările pe apă, pot ajunge pe Insula Intaka contra cost, cu feribotul. De asemenea, autorităţile din Cape Town s-au gândit să le facă pe plac şi localnicilor, aşa că aceştia au voie să vâslească propriile bărci până la insulă, contra achiziţionării unui permis de trecere valabil pentru un an de zile.

Turismul este bine organizat în această insulă. Turiştii care doresc s-o viziteze pe cont propriu au la dispoziţie un traseu de doi kilometri, de-a lungul cărora pot descoperi flora şi fauna locale. De la recepţia Centrului Ecologic, turiştii pot solicita o hartă a traseului, broşuri şi cataloage cu toate speciile de păsări ale insulei.

Turiştii cu adevărat pasionaţi de natură pot apela la serviciile unui ghid care îi va conduce în cele mai frumoase şi interesante locuri, le va explica pe îndelete etapele construirii insulei şi le va da amănunte inedite despre viaţa păsărilor sau raritatea plantelor. Serviciile ghidului sunt, evident, contra cost şi trebuie închiriate din vreme.

Pentru localnicii care vin în Insula Intaka pentru a scăpa de gălăgia oraşului pe timpul pauzei de masă, autorităţile au amenajat chiar şi spaţii speciale pentru picnicuri. Singura regulă impusă în acest caz este de a respecta cu stricteţe ordinea şi curăţenia.

Insula Intaka poate fi vizitată oricând, de-a lungul întregului an. O singură zi este închisă – în ziua de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.