In largul coastelor Chile, se afla o insula mica ce poarta numele unui personaj literar celebru – Isla Robinson Crusoe, respectiv Insula lui Robinson Crusoe, dupa numele personajului creat de scriitorul britanic Daniel Defoe. Numai ca aceasta asociere nu este deloc pur intamplatoare, ba dimpotriva. In anul 1704, in urma unei certe pe care a avut-o cu capitanul sau, corsarul englez Alexander Selkirk a fost debarcat pe o insula.
Aceasta pedeapsa se obisnuia ori de cate ori o cearta zdruncina randurile piratilor, debarcarea pe insule pustii insemnand, in definitiv, tot o moarte, insa una lenta, prin infometare. Cu toate acestea, Alexander Selkirk a reusit sa supravietuiasca, vanand foci si capre salbatice ori mancand fructe de padure. Corsarul a trecut, asadar, prin aventura vietii sale, traind o buna perioada pe aceasta insula pustie.
Timp de cinci ani, Selkirk s-a vazut nevoit sa se agate de fiecare sansa pentru a supravietui, ducand aceasta lupta, in primul rand cu sine, pana in anul 1709, cand a fost salvat si a revenit in Anglia. Experientele pe care le-a trait nu au fost trecute cu vedere de societatea de atunci, insa nici de scriitorul care avea sa devina celebru – Daniel Defoe. Povestitirile lui Alexander Selkirk i-au folosit lui Defoe pentru a scrie binecunoscutul roman „Robinson Crusoe”.
Intreg romanul este scris la persoana I, autorul scriind: „Am fost un detinut inchis in spatele unor gratii eterne… de catre ocean, intr-o salbaticie pe unde nu mai calcase niciun om vreodata”. Romanul a fost publicat in anul 1719 si a avut un succes rasunator, mai ales datorita caracterului sau autobiographic, intreaga poveste desfasurandu-se pe firul unui jurnal. Insula lui Robinson Crusoe a fost un fel de sanctuar pentru cei refugiati, in general, marinari, dar si pentru paria.
Insa acest statut de sanctuar al naufragiatilor a disparut atunci cand spaniolii au luat decizia de a ridica aici un fort si o inchisoare, in acest fel, vizitatorii fiind alungati de aici. Mai mult decat atat, pana in anul 1877, Insula lui Robinson Crusoe nu a fost locuita, in acest an, un emigrant elvetian, Alfred de Rodt, fiindu-i permis de catre autoritatile chiliene de a infiinta aici o asezare. Locuitorii de aici s-au ocupat, pentru a supravietui, de agricultura, precum si de exportul de homari pe continent. Insa pana la acest moment, insula minuscule din largul coastelor Chile nu se numea astfel, luand numele celebrului personaj literar Robinson Crusoe pentru a atrage cat mai multi vizitatori.
In prezent, pe aceasta insula, inca mai exista comunitatea in discutie, infiintata de Alfred de Rodt, insa interesul fata de ea a scazut considerabil, deoarece vizitatorii se arata mai degraba interesati de habitatul natural, de frumusetile pe care aceasta insula le ofera. Tocmai de aceea guvernul chilian a declarat aceasta zona parc national in anul 1935, mai cu seama pentru a proteja habitatul natural, unic, al insulei. In plus, Insula lui Robinson Crusoe a fost inclusa si pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a Rezervatiilor Biosferei.