Insula New Providence este cea mai populată insulă din Bahamas, care are 70 % din populația întregului stat. Aici este capitala Nassau. Insula a fost pentru prima dată sub control spaniol, după ce Cristofor Columb a descoperit Lumea Nouă. Nassau a fost cunoscut ca Orașul Charles, dar a fost ars de către spanioli în anul 1684. A fost reconstruit și rebotezat Nassau în 1695 de către Nicholas Trott, cel mai de succes guvernator. Pe insulă sunt 400 de bănci și companii, hotelurile și portul fiind cele care aduc un flux de aproximativ 4 milioane de turiști anual. Alte orașe pe insulă mai sunt: Grants Town, Bain Town, Fox Hill, Adelaide, Yamacraw, South Beach, Coral Harbour, Lyford Cay, Paradise Island, Sea Breeze, Centreville, The Grove (South) și The Grove (West Bay), Cable Beach, Deportee, Gambier și Love Beach.
Numele insulei provine din secolul al XVI-lea, fiind dat de cei ce au descoperit-o pentru a mulțumi providenței că nu au naufragiat pe insulă. Cuvantul new a fost adăugat după pentru a face distincție dintre această insulă și o insulă mică din Belize, insulă a piraților. În trecut, după anul 1670 pentru că insula era aproape de curentul Florida, a devenit un cuib pentru pirații care atacau vasele spaniole cu aur, argint și alte comori în drumul lor spre Europa. Orașul Nassau era format din sclavi fugiți, pirați, datornici și în general oameni certați cu legea. În timpul guvernării britanice a existat o evidență a activității piraților în zonă, înființându-se o colonie și un sediu militar pentru apărarea portului de spanioli.
Americanii au atacat portul și insula învingându-i pe britanici într-o bătălie la Nassau, apoi spaniolii au forțat colonia să se predea. Sclavii și fugarii din revoluția americană au venit pe insulă sperând să o cultive, dar nu au reușit să facă nimic, astfel că în secolul al XIX-lea Arhipelagul Bahamas era aproape gol. Fortăreața a fost abandonată în 1850, dar în timpul războiului civil american a fost un loc înfloritor pentru traficul comercial din zonă și în timpul prohibiției când se făcea trafic cu băutură din Cuba. Din 1960 a devenit un loc de vacanță pentru americani, având multe facilități turistice, inclusiv un port pentru vizite scurte, escale de croazieră sau escale pentru jocurile de noroc de la hotelurile specializate.
Grădina Zoologică și Parcul de Conservare Ardastra Zoo, oferă pentru copii și adulți o expoziție de animale și plante exotice. Fortul Charlotte și Casa Government House sunt câteva dintre atracțiile insulei. Fortul Charlotte este cel mai mare fort dintre cele 3 care există și oferă o priveliște asupra portului Nassau. Construit în anul 1789 are șanțuri fără apă, donjoane subterane și ziduri de apărare. Casa Government House este o casă roz, frumoasă și este casa oficială a Guvernatorului General din Bahamas din 1801, unde schimbarea gărzii este un spectacol în sine. Piața Parliament Square este locul în care se pot vedea clădirile coloniale roz în toată splendoarea lor: Fort Fincastle (construit în 1793), Turnul Water Tower, treptele Queen’s Staircase, săpate în rocă în secolul al XVIII-lea.
Muzeul Bahamas Historical Society oferă celor interesați informații prețioase despre viața pe insulă și colonizarea acesteia. Un alt muzeu atractiv și interactiv este Muzeul Pirates of Nassau care oferă informații despre pirații din zonă care activau în Nassau. Aici s-a construit o replică a navei Revenge, unde vizitatorii sunt invitați sa exploreze. Muzeul Pompey Museum of Slavery & Emancipation, găzduit într-o casă care altădată a fost o locație pentru licitația sclavilor în anii 1700, prezintă impactul sclaviei asupra populației din Bahamas. Pe insulă se practică scufundările la recifele de corali sau pentru a vedea delfinii. Se poate angaja un ghid pentru o partidă de pescuit sau pentru excursii în locuri speciale. Pe insulă se poate practica tenisul sau golful la un club faimos One & Only Ocean Club Golf Course, sau la USGA, Cable Beach Golf Course.
Peștera numită simplu The Caves, localizată la Cable Beach, este un loc plăcut de turiști. Parcurile și grădinile botanice sunt: Parcul Harrold & Wilson Ponds National Park, localizat în Nassau, cu cele 100 de specii de păsări, egrete, ibiși, cormorani și stârci, care pot fi văzuți de pe o alee mai ridicată față de restul grădinii, Parcul Clifton Heritage unde se pot vedea o serie de obiective ca cei 5 km de ziduri de piatră veche împreună cu conacul Great House, debarcaderul Clifton’s Stone, Goulding Cay, plaja Clifton, treptele Stone, Carriage House, Johnstone Well, Sacred Space și mlaștina Wetlands of Clifton.
Grădina Ardastra din West Bay Street sau Grădina zoologică Punkie Cates Petting Zoo, o grădină mică care este făcută pentru ca copiii să hrănească animalele, sunt câteva locuri pentru a petrece timpul cu familia sau pentru relaxare. Alte grădini sunt: Atlantis Lagoon, Bonefish Pond National Parc, Clifton Heritage Parc, Freedom Parc, Garden of Remembrance, Grădinile Versailles, Malcoms Park, Ramsons Square, Retrait National Park, Lakeview Memorial Gardens și încă multe altele. Padurea Primeval Forest este o rezervație Naturală de pe insulă unde sunt protejate animale și plante specifice zonei.
Women and Welcome este un monument ridicat și sculptat de artistul local Antonius Roberts, reprezentând niște femei sculptate în lemn care se uită la orizont, monument ridicat în memoria femeilor africane care au fost sclave pe insulă. Fort Mantagu este un loc istoric unde în anul 1776 armată americană a cucerit insula pentru o perioadă.
Mânăstirea sau locul numit The Cloisters, sunt ruinele unei mânăstiri franceze construite în anii 1300, acestea au fost cumpărate de către un american Huntington Hartford în 1960 și sunt folosite ca loc pentru fotografii și nunți. Expoziția Junkanoo Expo houses aduce câteva modele de costume și măști care sunt foarte populare pe insulă. Arcul Gregory Arch construit în 1852, numit după guvernatorul John Gregory a servit ca o graniță simbolică între Downtown Nassau și restul insulei New Providence. Muzeul Balcony House este găzduit în ceea ce se crede a fi cea mai veche casă de pe insulă, cu câteva obiecte istorice care prezintă cum a fost viața cândva, aici pe insulă.