Santorini este o insula greceasca, aflata in Marea Egee si apartinand arhipelagului Insulele Ciclade. Se spuna ca arhipelagul, care contine nu mai putin de 56 de insule si ostroave, a fost creat chiar de zeul marii, Poseidon. Santorini are o suprafata de 73 km², avand capitala la Thira, alte localitati componente fiind Oia, Pyros, Therasia, Emporia, Kamari si Ierovigli.
Pe insula se afla vulcanul Santorini, din cauza caruia in jurul anului 1650 i.Hr. insula a fost distrusa. Specialistii au declarat acea eruptie una dintre cele mai grave din ultimii zece mii de ani, iar valul tsunami care s-a format atunci a distrus totul in calea sa, facand sa dispara orice urma de civilizatie din Santorini. Desi a mai erupt de cateva ori de-a lungul timpului, cea mai recenta eruptie datand din anul 1950, niciuna din eruptii nu a fost de o asemenea magnitudine. Mai mult, se spune ca insula Santorini este chiar Atlantida, legendara insula descrisa de Platon in dialogurile sale “Timaios” si “Critias”. In primul dialog se vorbeste de faptul ca Atena a invins o armata venita de pe o insula “mai mare decat Asia si Libia la un loc”, dar care, in urma unui dezastru natural, “intr-o singura zi si o noapte de nenoroc ea s-a scufundat in mare”.
In celalalt dialog, care nu a fost terminat, sunt descrise istoria, cultura si geografia acestui misterios loc. Critias spune ca Atlantida a fost data lui Poseidon, dupa ce zeii din Olimp au impartit pamanturile intre ei. Acesta s-a indragostit de Clito, o muritoare cu care a avut zece copii, cel mai mare dintre ei primind numele de Atlas si tot el fiind cel care a denumit insula dupa ce a devenit regele ei. Tot Critias descrie acest loc ca fiind unul bogat din punct de vedere al naturii, dar si din punctul de vedere al constructiilor.
Apoi vorbeste despre obiceiurile si traditiile atlantilor si de faptul ca erau niste oameni drepti, dar care au inceput sa nu mai respecte legile zeilor atunci cand acestia din urma au inceput sa aiba relatii cu muritorii. Dialogul se incheie subit, cu imaginea lui Zeus care ii aduna pe ceilalti zei pentru a le vorbi despre nesupunerea atlantilor. Disparitia Atlantidei inca face furori printre curiosi, care incearca sa afle ce s-a intamplat de fapt sau daca intr-adevar aceasta insula a existat vreodata. Mai mult, s-a ajuns intr-acolo incat s-a dezvoltat o noua stiinta, atlantologie, care se ocupa cu studiul existentei Atlantidei.
Un lucru este sigur in ceea ce priveste Insula Santorini: este un loc minunat si fascinant si nu degeaba si-a atras denumirea de “Orasul indragostitilor”. Foarte multe cupluri aleg sa-si petreaca aici vacantele sau luna de miere, mai ales ca este renumita pentru incredibilele apusuri de soare care merita sa le savurezi alaturi de persoana iubita. Toti cei care au fost aici spun ca cele mai frumoase apusuri de soare se vad in satul Oia, considerat cel mai frumos si mai pitoresc loc de pe insula.
Situat in varful unei stanci, ofera o splendida panorama asupra insulei Thirassia (care poate fi vizitata cu ajutorul unei barci luate din portul Ammoudi) si asupra vulcanului Palia. Desi ziua este un loc foarte linistit, noaptea satul prinde viata, foarte multi turisti alegand sa isi petreaca seara pe stradutele inguste presarate cu taverne si cafenele, toate in culorile alb si albastru. In Oia se afla Muzeul Maritim, care adaposteste obiecte marine cu precadere din secolul al XIX-lea.
Capitala insulei Santorini, Fira, este cel mai important si mai animat oras. Este un loc fermecator datorita jocurilor de culori: casele albe cu ferestre albastre se imbina cu culorile stancilor si a marii. Aici se poate ajunge la portul Gialos pe spinarea unui magarus, insula fiind renumita si pentru faptul ca este plina de astfel de animale. In capitala se pot vizita Muzeul Arheologic (se pot vedea colectii de sculpturi, vase de ceramica sau inscriptii din perioadele romana si elenistica), Muzeul Preistoric al Therei si Muzeul Folcloric, care se afla in interiorul unei case care arata ca o pestera.
Este important de stiut faptul ca niciun loc de pe insula nu ofera apa potabila, insa grecii de aici compenseaza acest lucru prin vinul excelent pe care il fac. Aici se face vinul dulce Vinsanto, unul dintre cele mai apreciate vinuri de acest fel din lume. Istoria industriei vinului de aici poate fi descoperita printr-o vizita la Muzeul Vinului, aflat in Vothonas, pe drumul spre Kamari.
Alte obiective turistice ale insulei Santorini
-satul traditional Pyrgos, faimos pentru constructiile sale in stil cicladic, pentru castelul venetian Kasteli si pentru bisericile ridicate in stil bizantin
-situl arheologic Akrotiri, care insa a fost inchis in 2005 si inca nu se stie cand se va redeschide; frescele gasite aici se pot vedea la Muzeul Arheologic din Fira
-Thira Antica, orasul construit in secolul al IX-lea i.Hr., ale carui ruine dateaza din epocile romana si elena
Insula Santorini este recunoscuta si pentru plajele sale, in special pentru nisipul negru sau rosu. Plajele Perissa si Kamari sunt cunoscute pentru nisipul negru, iar prima isi completeaza peisajul mirific cu Mesa Vouno, stanca ce iese din apa. La Kokkini Paralia nisipul este de un rosu surprinzator si se spune ca este cea mai cunoscuta plaja de pe insula, turistii alegand-o datorita culorii rosiatice pe care o au si stancile ce o inconjoara. Pe plaja de la Aspri Paralia nisipul si stancile sunt albe, iar singurul mod de a ajunge aici este cu barca. Alte plaje sunt Ammoudi, Monolithos, Kouloumbo, Bexedes, Poria si altele.
Despre insula Santorini se spune ca are “mai mult vin decat apa, mai multe biserici decat case si mai multi magari decat barbati”, lucruri foarte adevarate: nu exista apa potabila si a fost inlocuita de vin, pe insula au fost ridicate in jur de 300 de biserici, iar 70% din populatia insulei este reprezentata de femei, magarii fiind si ei in numar mare pentru ca inainte bogatia barbatilor se masura in numarul de magari detinuti.
Desi este una dintre cele mai scumpe destinatii din Grecia, Santorini merita vazuta macar o data, pentru ca ofera experiente de neuitat.