Insulele Bonin, cunoscute drept Grupul de insule Ogasawara si supranumite „Insulele Galapagos ale Orientului”, se afla in Oceanul Pacific, constand in 30 de insule, ce apartin Japoniei. Despre insulele Ogasawara se spune ca s-ar fi format in urma eruptiei unui vulcan submarin acum circa 48 de milioane de ani. Aceste insule sunt caminul a peste 140 de specii de plante indigene, precum si a unor insecte rare, cum ar fi libelula de Ogasawara.
Mai mult decat atat, dintre cele 97 de specii de copaci ce se gasesc pe insulele Bonin, 73 sunt endemice, adica specifice acestui loc. Insa si istoria acestor insule este interesanta, cu atat mai mult le-au revenit Japoniei abia in anul 1876, dupa ce, in anul 1827, o nava britanica de razboi le-a descoperit si a declarat ca Insulele Bonin apartin Marii Britanii.
In plus, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, toti locuitorii s-au mutat de aici in Japonia si, spre sfarsitul razboiului, Insulele Ogasawara le-au revenit Statelor Unite ale Americii. Intr-un final, acestea au reintrat in posesia Japoniei, astazi fiind parte a prefecturii din Tokyo, in pofida faptului ca insulele se afla la aproximativ 1.000 de kilometri distanta.
Totodata, de mentionat este ca doar Chichijima, despre ca se spune ca ar fi insula-tata, si Hahajima, insula-mama, sunt locuite, populatia totala a acestora fiind, cu aproximatie, de 2.300 de locuitori. Aici s-a dezvoltat foarte mult comertul cu cherestea si cu fructe, precum banane sau ananas. Dincolo de toate aceste detalii, insulele ofera privelisti de-a dreptul fascinante, peisaje care ar putea taia respiratia pana si celui mai pretentios turist. Nu exista aici nicio urma de poluare, iar apele clare precum cristalul ascund recifuri de corali si pesti tropicali, un soi de paradis marin in care viata si misterul tin locul aerului.
Insa turistii care aleg sa vina in acest splendid loc nu sunt nicidecum interesati de lipsa de poluare ori, si mai mult, de istoria acestui loc — marea majoritatea a lor vin aici pentru a experimenta un nou stil de viata, palpitant si deopotriva riscant, sa urmareasca spectacolul ludic al delfinilor si balenelor ori, de ce nu, sa ia contact cu o civilizatie, ce-i drept restransa, ce nu a fost nicicand alterata. De pilda, balenele cu cocoasa si puii acestora pot fi vazuti intre lunile februarie si aprilie, iar masculii sunt in apele de aici tot anul, desi am putea spune ca cea mai buna perioada in care aceste mamifere marine fascinante pot fi vazute este din luna august pana in octombrie.
De altminteri, aici pot fi zarite foarte multe specii de delfini; ba chiar, unii turisti vin in Insulele Bonin sa inoate cu delfinii cu bot gros ori cu cei acrobatici. De pe insula Hahajima, este vizibila o insula mica si plata, care are o plaja alba, ideala pentru inot, unde broastele testoase in pericol de disparitie vin sa-si depuna ouale.