[Susține proiectul CaziNou]
Oricine mergea, pe vremuri, pe litoral, vizita Cazinoul din Constanța, o clădire impresionantă, pe faleza orașului care în copilăria mea era un loc de promenadă, special, al sutelor de turiști care vizitau litoralul în sezon.
Aici găseai tot felul de gherete cu tot felul de lucruri îmbietoare pentru mintea mea de copil, din care întotdeauna plecam cu câte ceva, terase și restaurante, un parc frumos cu bănci și statui. Alături, fost restaurant al cazinoului, acvariul era o noutate pentru mine, copil de munte fiind și văzând acvarii doar la televizor. De aceea, în fiecare an, o plimbare în frumoasa urbe, pe faleză la cazinou, seara, era un must do. Faleza a rămas neschimbată an de an, iar pregătirile erau în toi pentru Ziua Marinei sau Sf. Maria, festivități care se desfășurau lângă impresionanta clădire. Așa a decurs copilăria mea.
Simbol al celui mai mare port al României, cazinoul de pe faleza din Constanța a fost ridicat între anii 1904-1910.
Văzută de la depărtare, clădirea impune respect și eleganță. În zona în care se află astăzi, mai fusese, conform arhivelor istorice, între anii 1880-1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea, și era un loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreere pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904 la inițiativa regelui Carol I al României, după ce clădirea veche a fost distrusă.
Inițial, planurile au fost întocmite de către arhitectul Petre Antonescu care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic era inspirată din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă planurile sunt schimbate, primăria de la acea vreme încredințează planurile unui alt arhitect Daniel Renard, școlit în Franța, care creează un melanj de motive decorative ce încarcă aspectul exterior, în stil art nouveau. Pentru că trebuia să fie asemenea cazinourilor epocii, acesta este finisat și inaugurat în anul 1912. Din punct de vedere constructiv, este una din primele construcții civile din România la care s-a folosit betonul armat monolit pentru întreaga structură de rezistență. Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai importante clădiri-model de stil art nouveau din România.
În cazinou, pe vremuri, aveau acces numai cei bogați și, desigur, împătimiți de jocurile de noroc unde ținuta de seară era obligatorie, iar luxul o atitudine firească. Dar cazinoul era considerat un loc de pierzanie, extrem de amăgitor, dramele petrecute aici fiind ele singure subiect de roman. În cazinou se creau vise de bogăție, se zdrobeau vieți, se consumau drame și mulți dintre ei sfârșeau în apele mării care spălau faleza. În timpul primului război mondial, el a fost transformat în spital, dar cu toate acestea a fost bombardat. Refăcut, a devenit un punct de atracție în oraș, fiind o clădire emblematică de care regimul comunist a avut grijă.
Ultima renovare a fost făcută în 1986, după care a intrat în paragină, dar nu imediat, ci încet-încet, an de an, scorojit, cu ferestre lipsă, cu bucăți de tencuială căzută, cu trepte mâncate de vreme și nepăsare. Cazinoul este o bucată de istorie a orașului și a vremurilor în care s-a născut. Seamănă cu o clădire abandonată și chiar este o clădire abandonată. Interesele celor care au condus orașul au evitat problemele restaurării clădirii de-a lungul timpului.
Mizeria, gunoaiele, infiltrațiile care au mâncat structura de rezistență și degradarea zilnică fac din acest monument unul jalnic.
Dacă era în alt loc din lume, ar fi fost restaurat bucățică cu bucățică și ar fi fost pus în circuitul turistic, așa cum merită asemenea clădire. Dar noi nu știm să ne vindem istoria turiștilor, să facem bani din ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri, deși suntem săraci momentan.
Dar cred că sărăcia ne-a cuprins și mintal, nu numai fizic, nimănui nu îi pasă de abandonul istoriei și a ceea ce ne-au lăsat generațiile trecute. Locuită de porumbei, murdară, cu ziduri exterioare, ale căror decorațiuni strălucitoare stau să cadă, cazinoul încă rezistă, stă în picioare.
Trecerea anilor îl va pune poate jos. Poate asta se așteaptă, cine știe, locul unde este amplasat cazinoul fiind destul de atrăgător pentru interese imobiliare.
Tuturor le recomand sa viziteze acest loc superb care din păcate a rămas o ruină, dar încă o clădire de o unicitate incontestabilă care mai stă în picioare și este foarte frumoasă, în ciuda vechimii sale și a neglijenței noastre.
Putem începe cu un gest, prin promovarea campaniei și prin contribuția fiecăruia dintre noi, material, sau prin susținerea proiectului unor oameni tineri, accesând linkul http://crestemidei.ro/CaziNOU .
Haideți să arătăm că ne pasă!