Între Scila şi Caribda este o expresie utilizată în multe limbi, a cărei origine se află în mitologia greacă, dar care a ajuns până la noi prin intermediul limbii latine şi al culturii franceze. Un poet francez din secolul al XII-lea, Philippe Gautier de Lille, într-un poem scris în limba latină, are un vers care spune, apelând la o metaforă: “Incidis în Scyllam cupiens vitare Charybdim”, însemnând “Cazi în Scila, vrând să eviţi Caribda”.

A fi intre Scila si Caribda, Sursa: Pinterest.com
A fi intre Scila si Caribda, Sursa: Pinterest.com

Poetul francez concentrează astfel o veche legendă grecească, consemnată de Homer în epopeea “Odiseea” şi în jurul căreia, în timp, s-a construit un mesaj cu puternice conotaţii. Expresia “A fi între Scila şi Caribda” înseamnă, astăzi, “A fi între două mari primejdii” sau, apelând la alte expresii româneşti echivalente, “A fi între ciocan şi nicovală”/”A fi într-o situaţie critică”/”A fi la strâmtoare”/”A fi la ananghie”.

Cum se întâmplă în cazul tuturor legendelor, şi cea referitoare la Scila şi Caribda are un punct de plecare în realitate, în acest caz având legătură cu Strâmtoarea Messina (Stretto di Messina, în italiană), care separă Sicilia de Calabria, în partea de sud a Peninsulei Italice şi care, în punctul cel mai îngust, are o lăţime de 3,1 kilometri.

Între Scila şi Caribda
Între Scila şi Caribda

În timpurile vechi, cei care călătoreau în această zonă, neputând evita Strâmtoarea Messina, trebuiau să aibă mare grijă la stânca Scila şi la prăpastia şi vâltoarea Caribda. Multe dintre corăbiile care reuşeau să treacă de vârtejul de apă al Caribdei se izbeau de stâncile Scilei sau invers. “A cădea din Scila în Caribda” poate însemna şi “A merge din rău în mai rău”, “A cădea din lac în puţ” sau, cum spune o altă expresie latinească, “In vitium ducit culpae fuga” – “Fuga de un pericol te duce spre altul şi mai mare”.

În mitologia greacă, Scila şi Caribda sunt doi monştri marini. Caribda era fiica lui Poseidon, zeul mării, iar mama sa era Geea/Gaia (Pământul). Pentru că aceasta (Caribda) a devorat vitele lui Hercule, Zeus a pedepsit-o trimiţând-o în adâncul Strâmtorii Messina, pentru a înghiţi şi a trimite în mare, în fiecare zi, apa din acest loc.

Citește și:  Cum este corect – constitue sau constituie, atribue sau atribuie?
Scila si Caribda, Sursa: gcoe-dresden.de
Scila si Caribda, Sursa: gcoe-dresden.de

Scila (Scylla), iniţial, fusese o nimfă marină de care se indrăgostise Glaucos, fiul lui Poseidon, şi pe care Circe, fiica Soarelui (Helios), din gelozie, a transformat-o într-un monstru (stânca ameninţătoare din Strâmtoarea Messina).

Homer, în “Odiseea”, povesteşte cum Circe îl avertizează pe Ulise, personajul principal al epopeii, despre această primejdie pe care o are de înfruntat pe drumul de întoarcere spre casă, spre Ithaca. Nimfa îi spune despre Caribda că este un vârf de stâncă netedă şi lucioasă, înconjurat de nori, pe care niciun muritor nu ar putea urca vreodată şi că, din mijlocul acestei stânci, porneşte o prăpastie care învolburează apele. Circe descrie locul situat “Între Scila şi Caribda” ca fiind “răul etern, un flagel teribil, o realitate sălbatică, de neînvins, din care nici chiar zeul Poseidon nu ar putea salva pe cineva”.

Avertizat de pericol, Ulise alege să treacă mai aproape de stâncă (Scila), adică optează pentru răul cel mai mic, ocolind vârtejurile infernale de apă şi, deşi a pierdut şase marinari, a reuşit să treacă de strâmtoare.

Messina
Messina

Evident că mitul, ca şi expresia “A fi între Scila şi Caribda” sau echivalentele acesteia, trimit spre o filosofie de viaţă, aceea că omul, în fata primejdiilor iminente şi în imposibilitatea de a le evita, trebuie să aibă înţelepciunea de a alege rău cel mai mic.

Aplicabilă la o mulţime de contexte, de la viaţa personală, la cea publică, socială, politică, exploatată de scriitori, artişti, scenografi, regizori, dar şi de mass-media, expresia “Între Scila şi Caribda” este, după mii de ani, foarte vie, făcând referire la perpetua, inevitabila situaţie pe care omul o experimentează vrând-nevrând, aceea de a alege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.