In 1958, un american pasionat de jocuri, Richard Knerr, fondator, in Pasadena (Calofornia), alaturi de Arthur Melin, al marcii de jucarii Wham-O, a lansat Hula-Hoop, un cerc de plastic, care se roteste in jurul taliei, al mainilor si al gatului, intr-un anume ritm, pentru antrenament fizic sau pentru amuzament, provocand, in epoca, o adevarata nebunie.
In scurta vreme, peste 40 de milioane de Hula-Hoop au fost vandute in America si, in numai doi ani, productia crescuse la aproape 100 de milionae de cercuri, o cifra de vanzari la care nici un gadget nu ajunsese vreodata. Oamenii stateau la coada in magazine pentru a-si procura un Hula-Hoop, camioanele care livrau marfa magazinelor erau atacate de cumparatorii isterizati de succesul jocului, dar cand, in mai toate familiile existau deja doua-trei cercuri, Richard Knerr a inteles ca productia va trebui sa se diminueze, destul de brusc, si atunci a lansat “Frisbee” – discul zburator din plastic.
Ideea acestei inventii – Hula-Hoop – a venit din Australia, unde, in anii ’50, in salile de gimnastica, se foloseau niste cercuri din bambus, exercitiile devenind foarte populare in scolile australiene. Richard Knerr, entuziasmat, la randul lui, a organizat demostratii si distributie gratuita de astfel de cercuri, inainte de a incepe productia de serie si de a-si pune in vanzare propriul produs.
Hula-Hoop a ajuns rapid pe toate continentele. In Europa, Hula-Hoop a inspirat un dans cu care celebrul interpret Adriano Celentano si un cantaret de jazz si actor, vestit la vremea aceea, Moustache (François-Alexandre Galepides), au avut un succes extraordinar. Pana prin 1980, se organizau frecvent si competitii Hula-Hoop, iar in lumea circului, exercitiile cu cercul sunt foarte spectaculoase.
Numere extraordinare realizeaza, de exemplu, artistii din “Cirque du Soleil”. In 1994, in Canada, a fost lansat si un film (comedie) – “The Hudsucker Proxy” – cu actori celebri (Paul Newman, Tim Robbins, Jaennifer Leigh), in care se prezinta o varianta fictionala, amuzanta, a aparitiei Hula-Hoop. In schimb, in Japonia si fosta URSS, Hula-Hoop, in anii ’60, a fost interzis, deoarece se considera ca miscarile impuse de rotirea cercului erau indecente.
Desi Knerr a preluat ideea de la australieni, Hula-Hoop are origini mult mai indepartate. In urma cu 3000 de ani, egiptenii inventasera, pentru distractie, astfel de cercuri facute din crengi de salcie sau de palmier. Hipocrate, celebrul medic grec al antichitatii, recomanda exercitii in stil Hula-Hoop, ca forma de recuperare a organismului, dupa diverse boli. In secolul al XVIII-lea, marinarii britanici descoperisera dansul “Hula”, in Hawaii (arhipelag din Oceanul Pacific), asemanator cu miscarile impuse de rotatia cercului, de aceea se presupune ca aceasta denumire se afla la originea termenului “Hula-Hoop”.
In prezent, Hula-Hoop este foarte pretuit, nu numai pentru amuzament, ci si pentru efectele benefice asupra siluetei.
Recorduri Hula-Hoop, in privinta numarului de cercuri folosite simultan este de 300, si ii apartine chinezoaicei Jin Linlin, din 2010, recordul de timp este detinut de Roxanne Rose, din Statele Unite ale Americii – 90 de ore de Hula-Hoop, in 1987, iar cel mai mare cerc Hula-Hoop (15,8 metri) a fost folosit de americanca Ashrita Furman, in 2010.