Ion Jalea (19 mai 1887 – 7 noiembrie 1983) a fost unul dintre cei mai importanti sculptori ai Romaniei ale carui opere de arta pot fi admirate in diferite locatii de pe teritoriul romanesc.
Ion Jalea s-a nascut la Casimcea, in Dobrogea. In anul 1908 a absolvit Scoala de Arte si Meserii, dupa care se inscrie la cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti. Aici invata tainele sculpturii de la cei mai buni profesori printre care Frederik Storck si Dimitrie Paciurea. Isi termina studiile artistice la Academia Julian din Paris in atelierul sculptorului Antoine Bourdelle.
De-a lungul timpului, sculptorul Ion Jalea obtine numeroase premii printre care se numara Premiul National pentru Sculptura din anul 1941, Premiul de Stat din anul 1957 si titlul de Artist al Poporului, tot in anul 1957. In anul 1955, Ion Jalea devine membru oficial al Academiei Romane.
Operele de arta realizate de catre Ion Jalea sunt cu adevarat deosebite,mai ales acestea au fost realizate dupa ce, in timpul Primului Razboi Mondial, sculptorul isi pierde un brat pe front. Printre operele sale de arta se numara monumente, busturi, statui dar si compozitii alegorice. Sculpturile sale sunt pornesc de la observarea realitatii, artistul exploatand in special figura umana, incercand sa imbine creativ realitatea cu fantasticul si mitologia antica. Ion Jalea a avut intotdeauna o afinitate pentru prezentarea unor personalitati marcante ale istoriei romanesti.
Mai mult decat atat, sculpturile artistului Ion Jalea se remarca prin armonie, echilibru, imbinarea dinamismului cu staticul.
In prezent, multe dintre sculpturile sale se afla in cadrul Muzeului de Sculptura “Ion Jalea” din Constanta. Pe langa sculpturi, aici sunt gazduite si cateva dintre desenele realizate de catre sculptorul roman. Insa, dupa cum am mentionat si in randurile de inceput ale acestui articol, unele sculpturi pot fi admirate in diferite locatii de pe teritoriul romanesc.
Printre cele mai importante sculpturi ale artistului roman Ion Jalea se numara:
– Caderea ingerilor si Caderea lui Lucifer (compozitii alegorice)
– Lupta lui Hercule cu Centaurul, sculptura realizata in Parcul Herastrau din Bucuresti in anul 1925
– Monumentul Eroilor Ceferisti, realizat alaturi de sculptorul de orgine romana Cornel Medrea in anul 1923
– Bustul lui Octavian Goga realizat in anul 1943 in Parcul Cismigiu (Rotunda Scriitorilor) din Bucuresti. Dupa doar un an, bustul este distrus, pentru ca in anii ’60 acesta sa fie inlocuit cu cel al lui Ion Creanga
– Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat de asemenea in Rotunda Scriitorilor din Cismigiu
– Statuia lui George Enescu poate fi admirata in Bucuresti
– Statuia ecvestra Mircea cel Batran, turnata in bronz, poate fi admirata in Tulcea; aceasta il infatiseaza pe domnitorul Mircea cel Batran, una dintre cele mai importante imagini ale istoriei romanesti, calare
– Statuia Aruncatorul de Ciocan din Parcul Areni, Suceava
– Statuia Ecvestra a lui Decebal a fost realizata in naul 1978 si ulterior amplasata in Piata Victoriei din Deva
– Bustul lui Miguel de Cervantes poate fi admirat in Piata Spania din Bucuresti.