Statul Israel, situat in Orientul Mijlociu, intre Siria, Liban, Iordania si Egipt, cu iesire la Marea Rosie si Marea Mediterana, si-a declarat independenta la 14 mai 1948. Dintre cei peste 7 milioane de locuitori, cei mai multi sunt evrei (aproximativ 70% nascuti in Israel, restul imigranti, din diverse parti ale globului), la care se adauga o minoritate araba. Denumirea tarii este numele patriarhului biblic Iacob (Israel), ai carui urmasi au fost adeptii religiei iudaice (din Regatul Iuda), religie careia i se mai spune si mozaica (de la numele profetului Moise care, pe Muntele Sinai, a primit “Tora”, Legea divina).

Israel1

Din punct de vedere administrativ, Israelul este impartit in sase districte: Ierusalim, Haifa, Districtul de Nord, Districtul de Sud, Tel Aviv si Iudeea. Din 1950, capitala Israelului s-a mutat de la Tel Aviv la Ierusalim (partea vestica), iar in 1980, Parlamentul tarii a declarat acest din urma oras “Capitala unita si vesnica”. In pofida acestui fapt, multe tari recunosc Ierusalimul ca “oras international”, dar nu si drept capitala (aceasta reactie are legatura cu hotararea ONU, din 1947, de a imparti, intre evrei si arabi, Palestina). In 2009, UE a solicitat israelienilor sa accepte ca Ierusalimul sa devina capitala unita a Israelului si a Palestinei, cerere ramasa fara raspuns favorabil, asa cum si problema granitelor este una vulnerabila.

Aceasta tara se caracterizeaza printr-o economie avansata, industrial si tehnologic, printr-un ritm rapid de dezvoltare (care o plaseaza pe locul 22 in lume si prima din Orientul Mijlociu) si printr-o viata culturala foarte bogata. Progresul rapid al Israelului, in ultimii zece ani, se explica prin investitiile straine substantiale, dar si prin atentia deosebita acordata de stat educatiei si cercetarii in domeniile medicinei, geneticii, electronicii, informaticii etc. De altfel, din 2002, pana in prezent, dintre Premiile Nobel acordate pentru economie si stiinta, patru apartin cercetatorilor israelieni.

Israel11

Desi nu este o tara mare (are o suprafata de 22.145 de kilometri patrati), peisajul este variat, in partea de nord aflandu-se Muntii Golan (cu o clima mai rece), in sud, o zona de desert, campii litorale, pe tarmul mediteraneean, iar la sud-est de Ierusalim, Marea Moarta, cel mai jos loc de pe Terra, 400 de metri sub nivelul marii.

Limbile oficiale in Israel sunt ebraica si araba, dar se foloseste frecvent si engleza, mai ales pentru a veni in intampinarea numerosilor turisti, rusa este folosita de imigrantii din fosta URSS, iar peste un milion de israelieni sunt francofoni (cei veniti din vechile teritorii ocupate de Franta, in Africa de Nord).

Ierusalim
Ierusalim

Indiscutabil, in Israel exista o intensa viata spirituala, favorizata si de existenta atator marturii ale trecutului istoric si religios. Ierusalimul este cel mai spectaculos dintre toate orasele acestei tari, cu bisericile, moscheile si domurile din orasul vechi, cu pietele pline de marfuri de tot felul, magazinele pentru turisti si cladirile moderne, tot mai multe in ultimii ani.

Zidul Plangerii
Zidul Plangerii

Zidul Plangerii (numit asa de pe vremea cand evreii plangeau distrugerea templului de catre cuceritorii romani, in anul 70), facut din piatra, lung de 488 de metri si vechi de doua mii de ani, ridicat de regele Irod, in partea vestica a Muntelui Templu (templul lui Solomon), atrage constant milioane de oameni din toate partile lumii, care vin aici pentru a se ruga. Tot de ordinul milioanelor sunt si biletelele pe care credinciosii le pun in crapaturile zidului, in care isi consemneaza dorintele, biletele care, de doua ori pe an (inainte de Paste si de Anul Nou), sunt luate si duse, pentru a fi ingropate, pe Muntele Maslinilor, pentru ca rugaciunile sa fie ascultate.

Locuri de rugaciune sunt si Gradina Ghetsimani (“Gradina cu maslini”, care avea, initial, peste 20 de hectare), pestera cu acelasi nume (in care Iisus s-a rugat inainte de Rastignire), locul in care a fost inmormantat trupul Maicii Domnului si biserica ridicata pe locul unde a fost prins Iisus Hristos (biserica aflata in grija ortodocsilor). In apropiere, mai tarziu, a fost ridicata Biserica Tuturor Natiunilor.

Cupola Stancii
Cupola Stancii

Cupola Stancii este loc de rugaciune pentru musulmani, al treilea ca importanta, dupa Mecca si Medina, si atrage atentia prin frumusetea arhitecturala (Domul aurit) si prin interiorul realizat din mozaic si ceramica.

La opt kilometri de Ierusalim, se afla Biserica Nasterii Domnului din Betlehem, constructia initiala fiind facuta in vremea imparatului Constantin cel Mare (secolul al IV-lea). Astazi, lacasul de cult se afla in ingrijirea grecilor ortodocsi, a romano-catolicilor si a armenilor. O minunata stea de argint indica locul nasterii Pruncului Iisus Hristos.

Church of the Holy Sepulcher
Biserica Sfantului Mormant

Biserica Sfantului Mormant, situata pe locul unde se spune ca Iisus Hristos a fost ingropat si a inviat dupa trei zile, este, de fapt, un conglomerat de biserici, apartinand crestinilor ortodocsi, romano-catolicilor, etiopienilor si coptilor, cu zidurile lipite, fiecare avand altar, naos si pronaos.

In Ierusalim exista si nenumarate muzee, case memoriale si situri arheologice, printre care, foarte cunoscute sunt: Memorialul Yad Vashem, Muzeul Israelului, Muzeul de arta islamica, muzeul Rockefeller etc.

Tel Aviv
Tel Aviv

Tel Aviv, metropola israeliana, formeaza, impreuna cu alte orase mai mici, din apropiere, “Gush Dan” (“Blocul Dan”), un mare centru urban, care gazduieste cele mai multe institutii internationale din Israel si are peste un milion de locuitori. Aici se afla si Muzeul de arta moderna, Muzeul antichitatilor din Tel Aviv, Casa Diasporei, Muzeul Beduinilor etc.

Haifa
Haifa

Orasul Haifa, capitala districtului cu acelasi nume, isi justifica pe deplin numele (“hof” , “Yafe” –“Tarmul frumos”), pentru ca este asezat intr-un cadru natural deosebit, cu munte si mare, iar noile si elegantele constructii se armonizeaza perfect cu partea veche a asezarii.

Cei care aleg sa mearga prin locurile prin care a trecut Mantuitorul, pot sa porneasca din Nazaret (oras evreiesc din perioada romana), indreptandu-se spre Cana Galileii, prin Valea Marj Sembil, sa viziteze prima biserica ortodoxa din Cana Galileii, cea dedicata Sfantului Gheorghe (secolul al IV-lea), precum si Biserica franciscana sau pe cea greco-catolica.

Indiferent de motivatie, fie ca e vorba de pelerinaj sau de o excursie de vacanta, Israelul este o tara care trebuie vazuta, pentru ca nu seamana cu nici un alt loc din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.