Istoria Craciunului este un subiect destul de delicat in lumea crestina deoarece ridica multe semne de intrebare cu privire la originea sa. Insa traind in secolul XXI, un secol in care chiar si aceasta sarbatoare a fost cosmetizata si transformata cu ajutorul campaniilor de marketing pentru promovarea si cresterea vanzarilor la o gama larga de produse, asistam la o indepartare tot mai mare mare a oamenilor de spiritul Craciunului si un interes tot mai scazut cu privire la istoria acestui moment unic din fiecare an.
Craciunul, surprinzator sau nu, nu apare consemnat in Biblie. Mai mult, primii crestini nici macar nu aminteau de ziua lui Isus si nu o celebrau. Nu se stie anul in care s-a celebrat pentru prima data Craciunul, insa istoria consemneaza ca primii care au celebrat au fost crestinii egipteni in secolul al IV-lea. La inceput aceasta zi importanta era sarbatorita pe 6 ianuarie.
In Biblie sau in nici o alta scriere crestina nu este consemnata data exacta a nasterii Mantuitorului de ce astazi sarbatorim nasterea pe 25 decembrie? De ce nu o alta zi? Care era semnificatia acestei zile?
Pe 25 decembrie in Imperiul Roman se celebra ziua zeului Soare. Practic acest ritual corespundea cu solstitiul de iarna. Era momentul din care durata orelor cu lumina incepea treptat sa creasca. Lumea romana interpreta acest fapt ca triumful Soarelui in fata iernii, a frigului. Istoria a consemnat faptul ca in perioada timpurie a crestinismului, in intreg Imperiu Roman primii crestini erau prigoniti, de cele mai multe ori ucisi in chinuri groaznice. Astfel din teama de a nu fi descoperiti, la inceput crestinii celebrau Craciunul in perioada in care paganii savarseau diverse ritualuri specifice credintei lor. Astfel nu atrageau atentia si se puteau inchina liber lui Dzeu.
Din punct de vedere istoric, primul Craciun a fost sarbatorit in mod oficial in perioada celui de al doilea Episcop al Romei, insa nu exista o data fixa. Incepand cu anul 325 e.n. Imparatul Constantin Cel Mare a decretat ca data de 25 decembrie sa fie data la care se va celebra ziua de nastere a Mantuitorului. Desi atat imparatul, cat si capul bisericii au introdus Craciunul ca sarbatoare oficiala, totusi multi dintre credinciosi asociau aceasta sarbatoare cu ritualurile pagane si refuzau sa celebreze Craciunul. In perioada Evului Mediu nu doar ca majoritatea crestinilor nu sarbatoreau Craciunul, insa existau religii precum protestantii sau puritanii care condamnau aceasta sarbatoare.
In Anglia, de exemplu, intre anii 1649 si 1660 Oliver Cromwell a interzis sarbatorirea Craciunului. In aceea perioada Parlamentul englez era dominat de puritani care considerau Craciunul ca o sarbatoare pagana, o sarbatoare a papalitatii, o ocazie de a comite abzuri la mancare sau desfrau moral.
Craciunul a inceput sa devina popular in secolele al XVIII, cand a inceput a fi celebrat in diverse case regale din intreaga Europa. De asemenea, un factor de impulsionare a celebrarii acestei sarbatori a avut impodobirea pomilor de Craciun, decoratiunile pomului de Craciun, traditia de a primi daruri de la Mos Craciun.
Binenteles ca secolul al XX-lea a determinat popularizarea acestei sarbatori atat in lumea crestina, cat si necrestina. Rationamentele acestei isterii au directa legatura cu diverse strategii de marketing pentru promovarea a diverse produse, servicii, etc.
Insa care este semnificatia acestei sarbatori? Craciunul se sarbatoreste la 25 decembrie an de an pentru a comemora nasterea Domnului Isus Cristos. Istoria acestei zile este consemnata in paginiile celor 4 Evanghelii in care aflam detalii cu privire la nastere.
Isus Cristos s-a nascut in anul 1 en, in localitea Betleem Efrata, avandu-i ca parinti pe Maria si Iosif. Desi avea sa devina persoana cu cea mai mare influenta asupra vietii oamenilor si la aproape 1000 de ani de la moartea sa, totusi el s-a nascut in conditii umile. Din Biblie aflam ca Isus Cristos s-a nascut intr-o iesle dintr-un grajd de langa Betleem Efrata. Dupa nasterea Sa mai multi magi de la rasarit s-au infatisat inaintea Lui, i s-au inchinat si i-au adus daruri care se aduc doar celor de vita regala. Ceea ce este deosebit de important este faptul ca desi in traditie, in colinde sau in legende apar un numar de trei magi, totusi Biblia nu consemneaza cati magi i s-au inchinat pruncului.
Insa, in prezent, desi Craciunul reprezinta cea mai asteptata perioada din cele 365 de zile al anului, totusi foarte multi au uitat semnificatia Craciunului. Practic nasterea lui Cristos a trecut in plan secund, prioritar fiind Mos Craciun, distractia, pregatirile si diverse alte traditii.
Un sondaj efectuat in mai multe tari ale Europei, intre cei care se declara crestini a reiesit un fapt ingrijorator. Peste 35% din cei chestionati nu cunosteau adevarata semnificatie a Craciunului. Persoanele care au intrat in acest procent la intrebarea „Ce se sarbatoreste cu ocazia Craciunului?” majoritatea au raspuns fie pe Mos Craciun, fie moartea lui Cristos, fie orice alt raspuns in afara de cel corect. Mai mult, majoritatea persoanelor care nu cunosc adevarata semnificatie a Craciunului au varsta pana in 20 de ani.
Oare cum s-a ajuns in aceasta situatie? Daca am analizat prima parte a articolului, istoria Craciunului, am vedea cate sacrificii au facut crestinii pentru a avea „dreptul” de a celebra Craciunul, nasterea Domnului Isus Cristos. Totusi in ultimii 30 de ani cu ocazia Craciunului pe micul si marele ecran vedem doar filme care il promoveaza pe Mos Craciun, emisiunile cu specific promoveaza vacante in diverse locatii, reclamele promoveaza diverse produse care ne pot lumina sarbatorile. Mai mult in aceasta perioada magazinele se intrec in promotii, in design interior si decorarea magazinelor. Astfel, fara sa ne dam seama, suntem atat de prinsi in febra dupa cadouri, in ce locatie sa mergem, pe cine sa vizitam, incat semnificatia Craciunului trece in plan secund.
Istoria Craciunului este controversata, dar si interesanta, insa sa ne aducem aminte an de an ca in urma cu 2010 ani se nastea Isus Cristos, cel mai mare Om care a trait vreodata pe acesta planeta, personalitatea care a influentat cel mai mare numar de destine.
An de an amintiti-va istoria Craciunului, amintiti-va de cate eforturi au trebuit sa depuna primii crestini pentru a-l celebra pe Isus. Noi azi avem libertatea de a o face si de a ne bucura de belsugul sarbatorii.
Craciun fericit!