Oraşul Borsec se află în depresiunea cu acelaşi nume din nord-vestul judeţului Harghita, fiind situat la o altitudine de aproximativ 850 – 950 de metri. Renumele localităţii se datorează izvoarelor de ape minerale cu multiple calităţi terapeutice, apeciate din cele mai vechi timpuri, Borsec primind în anul 1953 statutul de „oraş – staţiune balneo – climaterică”.

În Borsec, există peste 15 izvoare de apă minerală carbogazoasă naturală, dintre care 5 sunt sursă pentru îmbuteliere.

Izvoarele se împart în două grupe: în nord, se întâlneşte linia de izvoare având ca provenineţă fâşia de calcare cristaline dolomitice, iar grupul de sud include linia de izvoare cantonate în tuf calcaros cu o circulaţie restrânsă a apelor. Prin compoziţia lor, apele minerale de Borsec au efecte curative asupra bolilor aparatului digestiv, sistemului circulator, rinichilor, vezicii urinare, sistemului endocrin etc.

Cele mai importante izvoare din Borsec sunt Izvorul Principal nr. 1, Izvorul Republica/ Erzsebet, Izvorul Boldizsar/ Madonna/ Horia, Izvorul nr. 4, Izvorul Laszlo/ Cloşca, Izvorul Lazar/ Crişan, Izvorul Kossuth, Izvorul Petofi etc.

Primele studii cu privire la efectele benefice ale apelor minerale din Borsec au fost realizate în anul 1773 de către profesorul Krantz Heinrich. Ulterior, alte cercetări au evidenţiat calităţile apelor minerale de Borsec, menţionând şi afecţiunile ce puteau fi tratate cu ajutorul acestora.

În 1927, în laboratoarele universităţilor din Bucureşti, Budapesta şi Cluj se efectuează analiza compoziţiei chimice a apelor naturale Borsec, care au un conţinut echilibrat de minerale, o cantitate scăzută de fier şi o concentraţie de dioxid de carbon natural.

Îmbutelierea apelor minerale Borsec a început în 1806, iar de atunci şi până în zilele noastre a funcţionat permanent, cu scurte întreruperi în perioada celor două războaie mondiale. După 1989, numele fabricii a fost schimbat în „Regina Apelor Minerale Borsec S.A”, iar în 1998 întreprinderea de stat a fost privatizată şi preluată de societatea Romaqua Holding, devenind astfel Romaqua Group Borsec.

În urma investiţiilor în modernizarea tehnologiei, capacitatea totală de îmbuteliere la Borsec depăşeşte în prezent 570 de milioane litri pe an, faţă de doar 3 milioane de litri anual, cât se îmbuteliau în urmă cu două secole.

Apa minerală naturală Borsec a fost premiată încă din secolul al XIX-lea pentru proprietăţile ei. Astfel, în 1873, la Târgul Internaţional de la Viena, apa Borsesc primeşte de la împăratul Franz Josef al Austriei „Medalia de Aur” şi „Medalia de Merit”’, alături de titlul de „Regină a Apelor Minerale”.

Alte distincţii obţinute de-a lungul istoriei sunt: „Diploma de Onoare” la Expoziţia Internaţională de la Paris – 1878, „Medalia de Argint” şi „Diploma de Onoare” la Expoziţia de la Berlin şi Trieste – 1876, „Medalia de Argint” la Expoziţia de la Budapesta – 1885.

În 2002, Borsec a primit „Medalia de Argint” la Expoziţia Internaţională de la Moscova, iar în 2004 a fost recunoscută drept „Cea Mai Bună Apă Minerală din Lume” în cadrul Festivalului de la Berkely Springs din West Virginia, SUA.

Apele minerale din Borsec sunt deosebit de apreciate pentru efectele lor asupra afecțiunilor digestive, problemelor sistemului circulator, afecțiunilor renale și vezicii urinare, precum și problemelor sistemului endocrin. Compoziția lor nu doar că oferă un remediu natural pentru aceste probleme de sănătate, ci și o băutură răcoritoare apreciată de mulți.

Astăzi, Borsec continuă să prospere ca destinație de turism de sănătate, oferind vizitatorilor tratamente moderne de spa și facilități de wellness care utilizează apele minerale naturale. Orașul își păstrează bogata moștenire în timp ce evoluează pentru a satisface nevoile contemporane de sănătate și relaxare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.