Joanne K. Rowling este un autor britanic de romane pentru tineri care a devenit o senzație peste noapte cu prima ei carte publicata, „Harry Potter și Piatra Filozofală”. Chiar înaintea lansării, editorii din Statele Unite se luptau pentru drepturile de publicare, cea mai mare ofertă fiind de 100.000 de dolari (cea mai mare ofertă pentru un prim roman al unui autor de cărți pentru copii). În 1998, anul publicării, a devenit un best-seller și a captat atenția la nivel mondial.

Joanne a crescut alături de o soră mai mică și a prezentat un intens interes pentru povestiri. În perioada copilăriei, personajul principal al povestirilor era jucat de un iepure. Din acea perioadă a început să apară dorința ei de a deveni scriitor, dorință pe care nu a împărtășit-o cu nimeni de frică să nu îi fie spulberate speranțele.

J. K. Rowling1

La vârsta de 9 ani se mută împreună cu familia în orașul Tutshill din zona rurală, aflat de-a lungul graniței dintre Anglia şi Țara Galilor. Aici cele două fete învață să iubească libertatea care venea odată cu noua mutare.

Fiind un copil liniștit și fără o pasiune pentru sport, Joanne s-a remarcat la engleză. Ea obișnuia să creeze multe povești pentru colegii ei. În acest timp, scrisul s-a transformat dintr-un hobby în ceva impulsiv.

La Universitatea Exeter, Rowling a studiat limba franceză, după ce părinții o sfătuiseră că acest lucru ar constitui un avantaj ce ar putea duce la o carieră de succes ca secretară.

După ce termină facultatea are mai multe slujbe mărunte, printre care și una de secretară la Amnesty International. Aici a putut descoperi singura plăcere care o poate avea viața de secretară. Ea putea folosi calculatorul pentru a-și scrie poveștile în liniște. La 26 de ani, Rowling renunță și pleacă în Portugalia pentru a preda limba engleză.

Aici avea să înceapă să scrie o carte pentru copii despre un băiat ce este trimis la școala de vrăjitori. Pe parcusul timpului cât a locuit acolo, și-a conturat personajul adăugând constant câte ceva. Portugalia a fost țara în care și-a cunoscut și viitorul soț. Căsnicia lor avea să fie una nefericită, singura bucurie venind din partea fetiței sale. După trei ani cei doi divorțează. Rowling și fata ei se mută înapoi în Anglia.

Ea se stabilește în Edinburg și acceptă o slujbă ca profesoară de franceză, în același timp propunându-și să termine romanul înainte să înceapă să predea. Acest lucru nu a fost ușor, putând să scrie doar când fiica ei dormea. Cu toate acestea, reușește să-l termine și trimite manuscrisul mai multor edituri. În 1996, după mai multe luni și câteva refuzuri, primește o veste bună: cartea sa „Harry Potter și Piatra Filozofală” avea să fie publicată în Anglia. La câteva luni după, drepturile de publicare au fost cumpărate și în Statele Unite. Cartea apare pe rafturile librăriilor în 1998.

Povestea primului volum, a ceea ce avea să fie una dintre cele mai de succes serii din lume, începe prin prezentarea tânărului Harry alături de rudele sale. Harry este un erou mai puțin obișnuit, slab, mic și cu ochelari. Cu toate acestea aventurile sale la școala de vrăjitorie Hogwards aveau să fascineze în aceeași măsură tinerii și adulții. Pentru primul volum, care a fost printat inițial în 1000 de exemplare, a primit în avans doar 1500 de lire. Aceste prime volume ajung acum și la 25.000 de lire exemplarul.

J. K. Rowling11

În timp ce primul volum primea numai cuvinte de laudă, Rowling publica în Anglia cel de-al doilea volum. În următorii ani avea să mai publice continuări ale aventurilor micului vrăjitor, ultimul și cel de-al șaptelea volum fiind publicat în 2007. Cel de-al patrulea volum a reușit să doboare toate recordurile de vânzări în Anglia.

Pe 16 noiembrie 2001 apare și primul film realizat după cărțile sale iar acesta înregistrează un succes imens. Drepturile pentru realizarea filmului au transformat-o în milionar. Din acest motiv, toate celelalte volume au fost transformate în filme. În 2000 se căsătorește pentru a doua oară, având încă doi copii.

În scurt timp devine una din cele mai bogate persoane din Anglia, dar nu uită niciodată de unde a plecat. Ea a dedicat mult timp și sume considerabile pentru diferite cauze umanitare. În 2000 a fondat „Volant Charitable Trust” care donează 5,1 milioane de lire anual pentru a ajuta femeile și copiii nevoiași, axându-se în special pe familiile cu un singur părinte.

După terminarea seriei Harry Potter și-a îndreptat atenția spre literatura pentru adulți, dar nu a exclus o posibilă reîntoarcere la personajul ei de suflet.

De-a lungul timpului a avut o relație dificilă cu presa, nefiind de acord cu măsurile pe care ziariștii le iau pentru a scrie un articol (a găsit un bilet scris de un ziarist în ghiozdanul fetiței sale). Presiunile din partea mediei au fost atât de mari, încât s-a văzut nevoită să dea în judecată un fotograf care îi pozase, de la distanță, bebelușul în intimintatea casei.

În ultimii ani s-a dedicat familiei, dar a continuat să scrie și să primească diverse distincții și premii, atât pentru scrierile sale, cât și pentru munca filantropică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.