Jderul mare este un animal carnivor care apare in peisajul Americii de Sud, din Canada pana in nordul Statelor Unite ale Americii. Prefera regiunile montane cu paduri de conifere, de foioase, dar si padurile mixte, de ses. Nu apare deloc in spatiile deschise si sta departe de asezarile umane.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 47-75 cm si greutatea de 2-5 kg. Intotdeauna masculii sunt mai mari si cantaresc cu aproximativ 1 kg mai mult decat femelele. Corpul lor este de forma alungita, iar coada este groasa, lunga si acoperita cu par, masoara aproximativ 30-42 cm.

Aceste animale de vizuina au un aspect pufos datorita blanitei moi in culori de nuante maronii-inchise atat pe partea ventrala cat si dorsala, doar in zona membrelor culoarea este predominant neagra. Unele exemplare au cate o pata luminoasa in zona pieptului. O data pe an jderii naparlesc, perioada fiind din august pana in decembrie. Capul este de forma triunghiulara si putin turtit, botul este ingust, iar maxilarele inzestrate cu dinti ascutiti si molari.

Urechile sunt destul de mici, au marginea rotunjita, aproape ca nu se vad din firele de par dese ale blanii. Ochii sunt mici, ca doua margele negre. Membrele anterioare si posterioare sunt mari si puternice, se termina fiecare cu cate cinci degete prevazute cu gheare rectactabile, tari si ascutite.

Jderul mare este un animal de prada, un mare carnivor care vaneaza mici mamifere, soparle, dar mananca si fructe de padure, nuci, muschi si hoituri de animale mai mari. Este activ si ziua si noaptea, inoata excelent, se catara cu rapiditate in copaci mai ales cand isi urmareste prada (dar niciodata pe distante foarte lungi), iar cand vrea sa se odihneasca sta pe sub bustenii culcati la pamant, in crevase de stanci sau in scorburile mari ale copacilor.

Citește și:  Paleontologii au descoperit în China rămășițele fosile ale unui dinozaur Sinornithosaurus zburător și veninos
Jderul mare
Jderul mare

La randul sau este vanat de pradatori de temut ca de exemplu pasarile de prada (ulii, bufnite si vulturi), vulpi sau alte animale carnivore salbatice.

In perioada de reproducere femela si masculul traiesc in pereche, in restul anului au un mod de viata solitar. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie foarte lunga, apoi naste de regula 1-4 pui. Acestia la inceput sunt neajutorati, orbi, golasi si cantaresc cca. 35 g.

Puii sunt alaptati de femela timp de 2-4 luni, au corpul acoperit de blanita de la 2 saptamani, incep sa vada abia dupa 50 de zile si ies din adapost la varsta de 2 luni. Speranta de viata a acestui animal este de 10 ani.

Jderul mare are denumirea stiintifica de Martes pennanti, face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae. Riscul de disparitie al acestei specii este foarte mic.

Video – Jderul mare (Martes pennanti):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.