John Stuart Mill este in mod clar unul dintre cei mai mari ganditori cu care s-a mandrit vreodata Marea Britanie, intorcand ideologia generala in totalitate pentru a oferi o noua perspectiva, mai realista si adaptata societatii. Membru marcant al utilitarismului si liberalismului, a fost cu mult inaintea vremii sale prin sustinerea emanciparii femeilor, egalitatii drepturilor, ba chiar si drepturilor animalelor. Desi a scris mare parte din opera sa pe la jumatatea anilor 1800, continua sa fie studiat intens, tocmai pentru vizionarismul de care a dat dovada.

John Stuart Mill
John Stuart Mill

John Stuart Mill s-a nascut in zona Londrei in 1806 intr-o familie bogata si influenta, care dorea cu ardoare ca mostenitorul lor sa urmeze o cale remarcabila in viata. Inca de la cele mai fragede varste a fost astfel directionat spre studiul continuu in diverse domenii, precocitatea sa ajutandu-l insa sa faca fata o vreme. La doar cativa ani, deja putea citi operele lui Aesop in original, limbile clasice fiind unul din principalele subiecte abordate. A mers la scoli prestigioase in Franta si Anglia, studiind domenii cat mai variate, de la economie si limbi clasice la zoologie. La 20 de ani insa are o cadere nervoasa cauzata de efortul continuu, din scrierile sale reiesind o atitudine destul de critica fata de acest sistem de educatie, care practic priveaza copiii si tinerii de ocupatiile specifice varstei.

Alegand o cariera in Compania Indiei de Est in locul studiilor in plus la universitati precum Oxford, care l-ar fi primit cu bratele deschise, isi va forma noi opinii asupra vietii. De asemenea, John Stuart Mill va incepe sa se faca remarcat pe plan intelectual, fiind ales membru al mai multor institutii de prestigiu. Va fi ales si membru al Parlamentului, intre 1865-1868, unde s-a asociat Partidului Liberal, cel mai apropiat sistemului sau de gandire. Din pacate, liberalismul englez din acea vreme era doar o umbra din ceea ce vizionarul Mill avea deja in minte.

In ceea ce priveste activitatea si mai ales opera sa, cele mai importante lucrari care se remarca intre cele ale vremii sunt: “Despre libertate” si “Utilitarismul”, in ambele dand dovada de o gandire liberala, bine bazata pe argumente care si in ziua de astazi ar fi la fel de actuale si bine primite. Inca de la o varsta frageda, John Stuart Mill a fost puternic influentat de gandirea tatalui sau, un utilitarist convins, discipolul intemeietorului acestui curent, Jeremy Bentham. Acesta considera ca resursele ar trebui investite intr-un stat astfel incat sa ofere cea mai mare fericire celor mai multi oameni, creand chiar si o formula matematica in acest sens. Mai tarziu va fi criticat, fiind considerat doar un birocrat care vede intreaga lume sub forma unor cifre.

Insa, in acea vreme, toata lumea se astepta ca tanarul Mill sa devina un adept la fel de infocat al acestui sistem. Desi a incercat pe cat posibil sa ramana fidel tatalui sau si lui Bentham, va schimba total utilitarismul, adaptandu-l societatii. Astfel, el va clasifica placerile in cele fizice si cele spirituale, lucru nefacut de inaintasii sai. John Stuart Mill a dorit introducerea nivelului calitativ in utilitarism, omis total inainte. Astfel, placerile spirituale sunt superioare celor fizice, chiar daca mai greu de atins. Insa acestea nu trebuie neglijate, ci oferite in mod egal celor care au nevoie de ele, fiind nevoie si de oameni care sa educe in acest sens, pentru a nu cufunda o tara intreaga in mediocritate. Jocurile de noroc probabil ar atrage mai multi oameni decat un spectacol de opera. Insa asta nu insemna ca primele trebuie preferate in defavoarea operei atunci cand vine vorba de alocarea resurselor.

foto: paideia.ro
foto: paideia.ro

In domeniul libertatii, John Stuart Mill a adus cu adevarat o noua perspectiva in lumea politica a vremii. Astfel, ganditorul se temea de dictatura majoritatii, care ii va tiraniza pe cei putini cu un stil de viata sau pareri diferite. Libertatea se intinde astfel doar pana la limita in care raneste pe altcineva, fara a fi nelimitata. Insa, in ceea ce priveste propria persoana, oricine este suveran total. Tocmai de aceea Mill a sustinut mereu incetarea sclaviei, contraargumentand parerile conform carora sclavii erau fiinte inferioare carora trebuia sa li se poarte de grija, si care deci erau obligate sa se supuna celor superiori, oamenii albi. Un alt aspect extrem de important al gandirii lui Mill este legat de libertatea de exprimare, ganditorul aratandu-se mereu impotriva oricarui fel de cenzura.

John Stuart Mill a uimit si prin faptul ca a fost primul membru al parlamentului britanic ce a cerut dreptul femeilor la vot. Casatorit cu Harriet Taylor, o femeie inteligenta si cu mult potential, Mill a inteles necesitatea integrarii femeilor in toate nivelurile vietii, nefiind nicidecum fiintele neajutorate si lipsite de interes politic descrise peste tot. Desi va mai dura o vreme pana cand visul sau va ajunge realitate, Mill a creat precedentul necesar pentru sustinerea acestui drept fundamental. Iar de aici nu mai era decat un pas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.