Know-how (pronunţat “nău-hau”) este un termen din limba engleză, care s-a internaţionalizat, adică a pătruns în multe alte limbi, fie pentru că nu exista în limba respectivă un cuvânt echivalent, fie pentru o comunicare mai rapidă, eventual specializată, sau pentru că este un cuvânt “în trend”.

Know-how, tradus literal, înseamnă “a şti cum”, “a avea expertiză”, “pricepere”, “competenţă”. Potrivit DEX şi Dicţionarului de neologisme, acest termen englezesc se traduce ca: “Ansamblu al informaţiilor si al experienţei privind un nou proces tehnologic si modul de exploatare a unor utilaje noi; ansamblu de formule, definiţii tehnice, documente, desene si modele, reţete tehnice, procedee, experienţă de producţie etc., la fabricarea unui produs dat”.

Cunoastere si competenta
Know-how, sensul şi originea expresiei

Se poate spune, de exemplu: “Pentru ocuparea acestui post s-au prezentat doi candidaţi, dar niciunul nu avea know-how-ul în domeniu”, “X avea know-how-ul necesar pentru a-şi transpune ideile în practică”, “Aceşti parteneri ar fi o sursă valoroasă de know-how profesional” etc.

Aşadar, know-how este un termen pentru cunoaşterea practică a modului de a realiza ceva, al unei persoane sau al unei întreprinderi, spre deosebire de “know-what” (a şti ce), „know-why” (a şti de ce/cunoaştere ştiinţifică) sau „know-who” (a şti cine). Know-how este, de regulă, o cunoaştere “tacită”, opusă cunoaşterii “explicite”, în sensul că este dificil să se transfere unei alte persoane, în scris sau verbal, o anume expertiză. Unul dintre avantajele acestui concept este că implică mai multe aspecte, precum îndemânarea, antrenamentul în rezolvarea anumitor probleme, înţelegerea limitelor unei soluţii specifice etc.

Cunoastere si expertiza
Cunoastere si expertiza

Know-how-ul a fost definit prin Regulamentul UE, nr. 316, din 21 martie 2014, ca “Un ansamblu de informaţii practice, rezultate din experienţă şi testate, care este: 1. secret, adică, în general, nu este cunoscut sau uşor accesibil; 2. substanţial, adică important şi util pentru realizarea de produse contractuale; 3. identificat, adică descris/înregistrat într-un mod suficient de convingător, încât să poată fi verificat dacă îndeplineşte primele două condiţii.

Citește și:  Cum este corect – “destui de mulţi (oameni)” sau « destul de mulţi (oameni) »?

Know-how-ul este o noţiune centrală în cazul francizelor, despre care, în acelaşi Regulament UE, se precizează că reprezintă “un secret substanţial şi identificat de informaţii practice nepatentate, rezultate şi testate prin experienţa furnizorului”, ceea ce deosebeşte contractul know-how de alte tipuri de contract. Într-o franciză, o întreprindere de renume poate acorda alteia posibilitatea de a exploata drepturile de proprietate intelectuală sau industrială ale francizorului, contra unei compensaţii financiare, cu scopul de a produce sau livra bunuri şi prestări de servicii.

Sunt frecvente, astăzi, în condiţiile progresului tehnologic excepţional, situaţiile în care know-how-ul vizează valorificarea unor tehnici tradiţionale în realizarea diverselor produse, specifice anumitor ţări, regiuni etc. – ţesutul mătăsii, construcţii (de exemplu, case în stil rural) din materiale neconvenţionale, confecţionarea de instrumente muzicale, prelucrarea tradiţională a lemnului s.a.m.d.

Know why
Know why

Există, de altfel, în multe ţări, inclusiv în România (la noi, începând cu anul 2009) ceea ce se numeşte Tezaur Uman Viu, recunoscut de către UNESCO – un titlu onorific, netransmisibil, acordat celor care au expertiza necesară pentru a recrea, a păstra, a transmite tennici de lucru sau artistice tradiţionale şi care sunt considerate ca făcând parte din “Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii”.

Dincolo de aceste aspecte specifice, know-how-ul, la modul general, altfel spus “competenţa de a face ceva”, pe baza unui cumul de informaţii, cunoştinţe, experienţă, creativitate, ar trebui să fie o preocupare constantă pentru fiecare, în contextul unei realităţi tot mai concurenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.