Kritosaurusul era un dinozaur impresionant care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 74-70 milioane de ani in urma. Era un animal preistoric enorm, ajungea la 9-10 m lungime si cantarea aproximativ 2,7 tone. Curios la acest urias era ca avea botul prevazut cu un adevarat cioc de rata, iar masculii purtau deasupra botului o cocoasa osoasa robusta, proeminenta.
Habitatul și distribuția Kritosaurusului în Cretacic
Se pare ca teritoriul locuit de acesti dinozauri se intindea in regiunile unde astazi se afla Montana, Alberta, New Mexico, in America de Nord. Primele ramasite foile au fost descoperite in Alberta (Canada), iar in anul 1910 a fost facuta o descriere amanuntita a acestei specii de catre paleontologul Barnum Brown.
Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Kritosaurus navajovius. Mai tarziu, genul Kritosaurus a fost clasificat de catre cercetatori in patru specii: Kritosaurus navajovius, Kritosaurus notabilis, Kritosaurus incurvimanus si Kritosaurus australis.
Caracteristicile fizice ale Kritosaurusului
Craniile descoperite arata ca maxilarele erau dotate cu sute de dinti si mai multe randuri de masele, care aveau o structura specifica unor mari erbivori, care traiau in regiunile impadurite si se hraneau cu plante. Materialul vegetal era rupt cu ciocul cornos fara dinti, zdrobit in dinti, mestecat cu cele sase randuri de masele distribuite pe ambele maxilare si apoi inghitit.
Proeminenta osoasa de deasupra nasului indeplinea mai multe functiuni. Se credea ca aceasta avea rol de identificare, de recunostere intre ei, a exemplarelor ce faceau parte dintr-o anumita specie si turma. Prin ea se deosebeau masculii de femele. Rolul acestui pumnal osos era desigur si de lovire a rivalilor, in luptele pentru cucerirea femelelor, ce se dadeau in perioada de imperechere.
Se pare ca acesti uriasi ce cantareau peste o tona se infruntau intre ei, se loveau cu capul in perioada rutului atat de violent si zgomotos, la fel cum fac si berbecii din turmele zilelor noastre. Cel care era invingator devenea seful turmei si alesul femelei preferate de el.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest dinozaur avea un colorit deosebit, care il camufla perfect in mediul inconjurator, atunci cand ramanea nemiscat, cand se odihnea in vegetatia padurii. Membrele sale posterioare era foarte puternice, lungi si musculoase, adaptate pentru mersul biped.
Degetele labelor erau groase, cu gheare copitate, foarte rezistente. Membrele anterioare erau mult mai scurte decat cele din spate, erau folosite la apucarea crengilor si aducerea lor in apropierea botului. Coada era foarte lunga, avea rol de sprijin si de echilibru al corpului masiv.
Dinozaurul Kritosaurus face parte din ordinul Ornithopoda, familia Hadrosauridae.
Descoperiri paleontologice și controverse în clasificarea Kritosaurusului
Kritosaurusul a fost descris pentru prima dată în 1910, în urma descoperirilor făcute de Barnum Brown în Alberta, Canada. Cu toate acestea, identificarea exactă a fosilelor sale a fost o sursă de controverse printre paleontologi. În anii 1920 și 1930, specia a fost adesea confundată cu alți hadrozauri, cum ar fi Gryposaurus, din cauza similitudinilor în structura craniană. Abia în anii 1980, cu descoperirea unor cranii mai complete, cercetătorii au reușit să distingă Kritosaurusul de alte genuri similare.