Animalele preistorice sunt creaturi care ne fascineaza, chiar daca au trecut zeci de milioane de ani de la disparitia lor. Una dintre creaturile care au vietuit pe Pamant si ale carei fosile au fost descoperite in anul 1962 este reptila Kuehneosaurus. Fosilele acesteia au fost descoperite de catre paleontologul John Talbot Robinson in Anglia.
In urma analizarii acestor fosile, oamenii de stiinta au descoperit ca a trait in Triasicul superior, in perioada cuprinsa intre anii 230 – 220 de milioane in urma. Era o creatura mica, masura 72 de centimetri si cantarea 120 de grame. Traia in zone impadurite, in padurile subtropicale ale Europei.
Reptila Kuehneosaurus apartinea categoriei soparlelor, avea o coada lunga si semana cu o soparla din zilele noastre. Este considerata prima pasare din lume, aceasta opinie bazandu-se pe teoria conform careia pasarile se trag din aceste reptile.
O trasatura unica a acestor reptile consta in aripile formate din coaste. Astfel, pe fiecare parte laterala avea coaste, care erau acoperite cu piele. Cu aceste aripi nu zbura, insa putea sa parasuteze din copac in copac. Atunci cand se catara, isi tinea aripile lipite de corp.
Pe parcursul planarii, reptila Kuehneosaurus se folosea de membrele anterioare si posterioare, pentru a-si fixa pozitia de zbor, iar coada lunga o folosea drept carma. Orbitele mari ii oferea o acuitate vizuala foarte buna, asigurandu-i posibilitatea sa vada bine insectele cu care se hranea. In timp ce plana, putea sa prinda insecte, daca se ivea vreo una prin preajma. Anvergura aripilor masura 30 de centimetri si putea sa parcurga, prin planare, distante de pana la 10 metri.
De asemenea, aceasta creatura mica si inofensiva putea sa planeze cu o viteza de pana la 10-12 metri pe secunda.