Aflat în apropierea orașului Ulundi, muzeul cultural KwaZulu spune povestea fascinantă a uneia dintre civilizațiile indigene ale Africii de Sud – civilizația Zulu.
Muzeul în sine nu este găzduit în vreo clădire cu valoare istorică, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, ci reprezintă o construcție special amenajată pentru a reda stilul de viață al africanilor Zulu.
Muzeul cultural KwaZulu a fost inaugurat în anul 1984, iar expozițiile sale cuprind, pe scurt, întreaga moștenire culturală a africanilor provinciei KwaZulu Natal.
Triburile Nguni se află în prim-planul colecțiilor, pornind de la prima atestare a prezenței lor în zonă, până la dezvoltarea faimoasei civilizații Zulu.
Clădirea este situată, evident, într-un loc plin de încărcătură istorică și spirituală – valea eMakhosini sau valea regilor Zulu, cum mai este ea cunoscută printre sud africani. De la apariție și până în timpurile moderne, această populație indigenă este evocată în cadrul galeriilor, o mare parte a artefactelor fiind dedicate memoriei celor mai mari conducători Zulu. Muzeul cultural KwaZulu se găsește pe șoseaua King Cetshwayo.
Expozițiile permanente se împart, în principiu, pe perioade istorice. Există și categorii în funcție de preocupările cotidiene și de relațiile între sexe. Astfel, se pot vizita colecții ce evocă trecutul preistoric al civilizației Zulu, evoluția regalității de-a lungul unor perioade de timp îndelungate, viața cotidiană, în multitudinea detaliilor ei casnice, în special colecții legate de vestimentația femeilor și a bărbaților. Sunt expuse până și detalii private despre coafurile pe care femeile africane Zulu erau obligate să le poarte în public, despre vestimentația războinicilor și despre ornamentele armelor folosite de-a lungul războaielor tribale. Foarte interesante sunt colecțiile care vorbesc despre nivelul de trai al triburilor Zulu și despre cultura lor fascinantă. Muzeul cultural KwaZulu își propune o incursiune în cele mai intime dimensiuni ale triburilor Zulu, până și în ce privește sentimentele.
Dragostea, iubirea dintre un bărbat și o femeie, își găsește locul printre colecțiile acestui minunat centru cultural. Puțină lume știe că a existat o perioadă în care războinicilor li s-au interzis căsătoriile la tinerețe, tocmai pentru a se putea dedica trup și suflet slujbei de ostaș.
De acest moment și-a legat numele faimosul rege Zulu Shaka, un conducător aprig, al cărui țel în viață era dezvoltarea, inclusiv pe calea armelor, a triburilor sale. El a fost cel care a interzis practic africanilor indigeni să își dedice anii de tinerețe oricărei alte preocupări în afară de creșterea nivelului de trai și cucerirea de populații și pământuri sud africane. Totuși, încă de pe atunci, iubirea era oarbă. În timp ce făceau curte iubitelor lor, soldații africani nu aveau alt mod de a-și exprima sentimentele decât prin intermediul colierelor din mărgele, tipice civilizațiilor africane. Înșirând mărgăritare, ostașii scriau cu ajutorul mărgicilor de culori și dimensiuni diferite, adevărate scrisori de dragoste, trimise astfel, în cel mai nevinovat mod cu putință aleselor inimilor lor.
Aprigul rege Shaka se bucură de o colecție spectaculoasă în cadrul muzeului cultural KwaZulu. De altfel, el a fost cel care de-a lungul secolului XIX a unit toate triburile africane indigene, răspândite în mod dezorganizat pe întinsul continentului, într-o singură uniune tribală extrem de puternică al cărei spirit este și astăzi prezent în societatea sud africană.
Astăzi, triburile Zulu sunt cele mai numeroase triburi ale țării, iar limba Zulu este cel mai folosit dialect de pe întinsul Africii de Sud.
Un alt rege căruia i s-a dedicat o întreagă colecție este regele Cetshwayo, care a condus triburile sud africane Zulu de-a lungul războaielor burilor. Din vremea domniei lui, au rămas o serie de artefacte prețioase care au fost adunate, de-a lungul timpului, într-una dintre cele mai interesante expoziții ale muzeului cultural KwaZulu din Ondini. În această colecție este cuprinsă până și o Biblie pe care regele Zulu a primit-o în dar din partea reginei Victoria a Marii Britanii, în anul 1882. Tot în cadrul expoziției regelui Cetshwayo se regăsesc arme de luptă, coliere masculine pe care numai membrii familiei regale aveau voie să le poarte căci erau alcătuite din gheare de leu și leopard, cupe de argint primite cadou din partea imperiului britanic etc..
Expozițiile muzeului cultural KwaZulu sunt încântătoare. Nu este tratată exclusiv latura istorică, politică a acestor triburi, ci inclusiv latura lor culturală.
Credințele triburilor Zulu sunt excelent surprinse în colecții spectaculoase. Spre exemplu, cine ar fi crezut că bunăstarea unui african Zulu se măsoară în numărul vitelor sale? Sau cine și-ar fi închipuit că bovinele de culoare albă sunt, de fapt, întruchipări ale purității și fecundității?
Africanii Zulu cred cu tărie în existența și influența spiritelor ancestrale, dar și în manifestarea unor valori umane dincolo de limitele fizice ale trupului, în forța și importanța resurselor naturii, în respectul față de tradiție și istorie.
Muzeul cultural KwaZulu din Ondini reflectă până și viața artistică a triburilor Zulu. Există colecții inspirate de tainele din spatele realizării și funcționării instrumentelor muzicale. Africanii Zulu țin sub mare secret, până în zilele noastre, modalitățile de creare a unor dispozitive folosite pe durata ritualurilor tribale, în special tobe și tambure.
Până și berea africană indigenă are o istorie a ei plină de taine. Triburile Zulu cred, până în ziua de azi, că fabricarea berii reprezintă un secret pe care prințesa africană a ploii, Nomkhubulwana, a dezvăluit-o liderilor spirituali africani.
O serie de colecții vorbesc despre relațiile sociale și cele dintre sexe. Diferențele între bărbați și femei sunt extrem de clare și ele se manifestau încă de sute de ani la nivelul vestimentației, al preocupărilor, activităților zilnice și asumare a unor valori tradiționale.
Practic, colecțiile dispuse pe perioade istorice clar delimitate cuprind obiecte de valoare inestimabilă. Spre exemplu, expoziția dedicată începuturilor preistorice conțin în special bijuterii de genul colierelor, brățărilor, mărgelelor din aramă care erau purtate pe post de talismane. Ele apărau pe proprietari în timpul războaielor, iar femeile gravide le purtau pentru ca să ducă sarcina până la capăt și să nască copii sănătoși. Muzeul cultural KwaZulu dispune până și de astfel de bijuterii datând din epoca fierului și a pietrei, când materialele din care erau făcute bijuteriile erau reprezentate de scoici, lemn sau pietricele.
Muzeul cultural KwaZulu din Ondini reprezintă mai mult decât o destinație turistică, reprezintă o filă de istorie fascinantă din ceea ce reprezintă astăzi realitatea misterioasă a spiritului sud african. Centrul cultural este deschis publicului de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00, iar sâmbăta și duminică între orele 9.00 și 14.00. Intrarea se face contra cost.