Stim, de pilda, ca orasul Quebec din Canada este locul in care influenta franceza si-a exercitat poate cel mai mult puterea, atat asupra oamenilor, cat si asupra celor mai insignifiante elemente ale asezarii (chiar si pe semafoarele rutiere; spre exemplu, pe indicatoarele de oprire scrie „Arret”, pe cand in Franta scrie „Stop”), numai ca exista parti ale locului care ilustreaza cu totul altceva, o alta cultura, o alta limba.

La Citadelle din Quebec1

Este cazul fortaretei La Citadelle, situata la o inaltime de aproximativ 120 de metri, undeva pe colina Cap Diamond, ce ofera o priveliste uluitoare peste fluviul Sf. Laurentiu. Impresionanta fortareata La Citadelle din Quebec aminteste, fara doar si poate, de dominatia coloniala britanica din Canada. Si chiar, in interiorul fortaretei, vom putea intalni inca garzi, ce poarta cu mandrie tunici stacojii si caciuli din blana de urs. Astfel, La Citadelle este cea mai importanta fortareata construita in timpul dominatiei coloniale britanice din Canada.

Ba mai mult decat atat, localnicii si nu numai numesc aceasta constructie uimitoare „Gibraltarul Americii”, unii spunand chiar ca La Citadelle ar fi cel mai mare fort din America de Nord, fort care, in prezent, este folosit ca baza militara. Si daca ne gandim la faptul ca America nu gazduieste prea multe constructii cu iz european, cum ar fi castele ori fortarete impresionante, atunci ii vom putea crede pe cuvant pe cei care afirma ca La Citadelle ori „Gibraltarul Americii” este cel mai mare fort din America de Nord.

La Citadelle din Quebec11

In sfarsit, de mentionat este ca numele francez de „La Citadelle” (Citadela, in traducere) este folosit atat in franceza, cat si in engleza. Fortareata a fost construita pe baza conceptului pe care inginerul militar francez Saint-Leger-Vauban l-a gandit intocmai. Acesta a gandit mai degraba un sistem defensiv, reusind sa ridice o structura incredibila, in forma de stea.

Citește și:  Casa pictorului Renoir: Obiective turistice Franta - Cagnes-sur-Mer

Chiar si asa, din nefericire, din structura initiala franceza, nu au ramas prea multe, cu exceptia redutei ce a fost construita in 1693, precum si a depozitului de pulbere, construit in 1750. Acest depozit de pulbere, de pilda, a devenit muzeu si poate fi vizitat astazi. Tot in prezent, fortareata La Citadelle este inclusa in districtul istoric al orasului Quebec, acest sit apartinand Patrimoniului Mondial UNESCO. In fapt, uluitoarea fortareata este un exemplu veritabil de oras fortificat, de altminteri, oras colonial, ce sta dovada unei perioade importante din istoria moderna si contemporana a dezvoltarii, dar si a colonizarii Americii.

La Citadelle din Quebec111

Citadela din Quebec are forma unui poligon cu patru varfuri, fiecare varf in parte formand la randul lui un bastion. In cadrul fortaretei, au fost ridicate de catre britanici 25 de cladiri pe o suprafata de 15 hectare, britanicii urmand, de fapt, ordinele ducelui de Wellington. Cum ducele se astepta la un nou atac al Statelor Unite ale Americii, ca raspuns indirect al razboiului din 1812, a decis sa-si protejeze din teritoriu, numai ca atacul nu a mai avut loc. In fapt, niciodata nu a avut loc vreun schimb de focuri cu vreun invadator anume, astfel, nimanui nu i s-a dat sansa de a testa tunurile ce strajuiau Bastionul Printului de Wales. Aceste tunuri puteau trage pana la o distanta de 5 km, doar ca niciodata nu s-au putut folosi, nefiind nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.