Home Animale Lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus), pasărea migratoare care sosește în România în aprilie

Lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus), pasărea migratoare care sosește în România în aprilie

0

Lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus) este o pasăre migratoare care își face apariția în România la începutul lunii aprilie, populând marile stufării și desișurile de trestie din zonele umede. Această specie preferă habitatele din jurul lacurilor, râurilor și mlaștinilor, fiind frecvent întâlnită în Delta Dunării.

Cu un penaj de culoare galben-ruginie și cafeniu-măslinie, lăcarul mare se remarcă prin cântecul său distinctiv și abilitatea sa de a-și construi cuiburile suspendate în trestie, departe de pericolele inundațiilor.

Lacarul mare (Acrocephalus arundinaceus) este un locuitor al stufarisului si al desisului de trestie. Este o pasare migratoare care soseste in tara noastra la inceputul lunii aprilie si pleaca in luna septembrie. In Romania este foarte frecvent in marile stufarii, mai ales in Delta Dunarii. Populeaza toata Europa, Asia si Africa. Prefera zonele cu lacuri, iazuri, rauri si mlastini.

Caracteristicile fizice și habitatul lăcarului mare

Penajul sau este de culoare galbena-ruginie si cafenie-maslinie pe partea dorsala, iar pe partea ventrala de un alb-galbui. Are o dunga alba abia vizibila deasupra ochilor, pe gat si pe piept penajul este alb-murdar. Corpul are 19 cm lungime, deschiderea aripilor este de 24-28 cm si cantareaste 25-36 g.

Glasul sau este asemanator cu un scrasnit sau un oracait, si totusi in felul cum este reprodus are ceva vesel si placut, este un fel de ,,carra-carra-carra-chic-chic” sau ,,tarra-tarra-tic-tac”.

Abia la inceputul lunii mai isi construieste cuibul din material vegetal uscat, suspendat in stufaris sau trestie, de partea apei, pe tulpini. Este instalat destul de sus, astfel incat sa nu fie in primejdie in caz de inundatie.

lacar mare

Comportamentul și dieta lăcarului mare

Lacarul este o pasare insectivora, se hraneste cu tot felul de insecte mici, larve, moluste inclusiv vertebrate, paianjeni, mormoloci, amfibieni tineri, deseori si cu fructe de padure. Femela depune patru pana la sase oua mici de culoare maronie, pe care le cloceste timp de 13-15 zile.

Puii sunt hraniti de parinti cu insecte si larve, insa raman in cuib foarte putin, doar 11-12 zile, apoi incep sa zboare. Unele perechi sunt monogame, altele nu. Aceste pasari pot fi observate in grupuri mari, mai ales in timpul migratiei.

Lacarul mare face parte din ordinul Paseriformes si familia Sylviidae.

Rolul lăcarului mare în ecosistemele de stufăriș

Lăcarul mare joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic al stufăriilor și zonelor umede. Fiind un prădător de insecte și alte mici viețuitoare, contribuie la controlul populațiilor de dăunători, prevenind astfel proliferarea lor excesivă.

În același timp, această pasăre este o specie indicator pentru sănătatea ecosistemelor umede, prezența sa reflectând calitatea apei și starea habitatului. Din acest motiv, protejarea stufăriilor și a zonelor umede este crucială pentru conservarea acestei specii și a altor vietăți din mediul acvatic.

Va prezentam un video cu lacarul mare:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version