Cunoscut şi sub denumirea de lacul Crucii, datorită formei sale, lacul Cuejdel este situat pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, în raza administrativă a comunei Gârcina din judeţul Neamţ, fiind localizat la 25 de kilometri de oraşul Piatra Neamţ.
Cu o suprafaţă de 150 de hectare şi o adâncime medie de aproximativ 10 metri, Cuejdel reprezintă unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România, fiind în continuă creştere.
Lacul a început să se formeze în anul 1978, luând naştere pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel, prin surpări şi alunecări succesive de teren. În anul 1991, a avut loc o nouă alunecare masivă, astfel că barajul natural format a blocat întreaga vale, ceea ce a dus la acumularea unei mari cantităţi de apă.
Înălţimea barajului este cuprinsă între 25 de metri spre malul drept şi 30 de metri spre cel stâng, iar lungimea sa este de circa 80 de metri. Bazinul de alimentare al lacului Cuejdel are o suprafaţă de 8,75 de kilometri pătraţi.
Zona prezintă un interes ştiinţific ridicat datorită faptului că formarea lacului a schimbat ecosistemul, astfel că în anul 2004 s-a înfiinţat Rezervaţia Naturală Lacul Cuejdel. Printre animalele întâlnite aici, se numără ursul, vulpea, cerbul, mistreţul etc. Lacul este o atracţie pentru pescari, fiind populat cu păstrăv şi caras.