Lacul de acumulare Edersee, ce se afla in Waldeck, Germania, a devenit cunoscut dupa ce, in al Doilea Razboi Mondial, barajul din zona a fost atacat, in urma acestui asediu, formandu-se si lacul propriu-zis. Insa acest loc a existat dinainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai cu seama chiar de la inceputul anilor 1900.
S-a dorit construirea unui baraj, in nordul landului Hesse, ceea ce, de altminteri, avea sa se intample intre anii 1908 si 1914. Principalul motiv pentru care s-a cautat stavilirea apelor raului Eder a fost strict legat de producerea de energie electrica. Pe de alta parte, autoritatile au dorit sa regularizeze cursul raului, pentru a imbunatati in special conditiile de navigatie pe raul Weser, ce se varsa in Eder.
La 16 mai 1943, intr-o noapte senina, o flotila de bombardiere Lancaster apartinand Escadronului 617 al aviatiei regale britanice, cunoscut drept RAF, a lansat un atac asupra a trei baraje, si anume asupra unuia de pe Eder, de pe Sorpe si de pe Sorpe, intr-un final, stavilarele de pe Mohne si Eder fiind distruse. Dincolo de distrugerile provocate si, in ultima instanta, de formarea lacului de acumulare Edersee, bombardamentul a devenit cunoscut in intreaga lume datorita ingeniozitatii tehnologice a bombelor „cu ricoseu”.
Acestea au fost special concepute pentru misiunea respectiva, precum si pentru curajul si indemanarea unor piloti indeajuns de priceputi cat sa le lanseze in mod corect pentru a obtine efectele scontate.
Iar toate exploziile aveau, asadar, sa formeze o singura gaura larga de aproximativ 70 de metri si cu o adancime de 22 de metri, exact in barajul de pe Eder. De fapt, aceste explozii au provocat un val imens de vreo 8 metri inaltime, care s-a deplasat pe o distanta de circa 30 de kilometri, distrugand casele oamenilor si luand, ba chiar, si vieti omenesti. Au murit atunci inclusiv 70 de prizonieri de razboi ucrainieni, acestia pierzandu-si viata inecati in lagarul de munca in care erau tinuti.
Dezastrul a fost unul de proportii, insa cu toate acestea, barajul a fost reconstruit in cateva luni, tot in aceasta perioada, hidrocentrala fiind repusa in functiune. In prezent, lacul de acumulare Edersee este o destinatie turistica foarte populara in randul celor care practica sporturi natutice, dar si printre cei care prefera natura in favoarea calatoriilor in orase supraaglomerate. Plus, tot aici vin si amatorii de camping, acestia avand posibilitatea sa faca drumetii in zona muntoasa din jur. Iar cand seceta loveste regiunea, de regula la mijlocul verii, satele Berich, Bringhausen si Asel par sa se ridice de pe fundul apelor doar sa le reaminteasca oamenilor ca aici se afla, candva, o asezare.